Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč najednou bankám dochází peníze?

Proč najednou bankám dochází peníze?

14.08.2007 15:44

ECB od minulého čtvrtka každý den pumpuje miliardové částky na peněžní trh. Uklidnit trhy peněžními injekcemi se snaží i jiné centrální banky. Následují odpovědi na otázky, které se v souvislosti s tím mohou vynořit.

1. Je na světě málo peněz?
Ne. Centrální banky pumpují do oběhu již několik dní miliardy eur a dolarů, aby pomohly překonat nedostatek peněz na mezibankovním trhu. Toto opatření však nemění nic na tom, že na světě nadále existuje peněz nadbytek. A to zejména díky tomu, že po asijské krizi v roce 1997 a teroristických útocích v září 2001 snížily centrální banky po celém světě hlavní úrokové sazby na historicky nízkou úroveň a zaplavily tak světovou ekonomiku levnými penězi. To umožnilo investorům pouštět se do stále riskantnějších investic – účet za tyto neseme nyní v podobě současné finanční krize.

2. Proč vůbec potřebují banky krátkodobě peníze?
Banky potřebují peníze, aby je mohly půjčovat ve formě úvěrů nebo splácet střadatelům. Pokud banka nedisponuje dostatečnou likviditou, nemůže dostát svým závazkům. Na peněžním trhu banky mezi sebou obchodují krátkodobě velké sumy. Kdo má přebytky, půjčí je přes noc jiným bankám a získá za to úroky. Přesto si nyní mnohé banky peníze raději nechávají „na skladě“, místo aby je půjčovaly jiným. Obávají se totiž, že právě ten partner, kterému peníze poskytnou, se stane příští obětí americké hypotéční krize.

3. Odkud má centrální banka peníze?
Když ECB pumpuje peníze do finančního systému přes komerční banky, dělá v podstatě totéž, co jakákoli jiná banka. Půjčuje peníze proti zajištění a úroku. Jako zajištění přijímá jen prvotřídní vklady, které banky musí skládat. K poskytování krátkodobé likvidity používá ECB tendry. V rámci nich nabídne bankám peníze za určitou minimální úrokovou sazbu, na kterou zase komerční banky odpoví svými nabídkami. Kdo nabídne nejvyšší sazbu, dostane jako první požadovanou sumu peněz. Pak přijdou na řadu ostatní banky, dokud jsou uspokojeny všechny banky nebo se spotřebuje poskytnutá suma peněz.

4. Proč musí právě ECB poskytnout tolik?
ECB otevírá svá stavidla zvláště výrazně. Zatímco ve čtvrtek a v pátek dala Evropská centrální banka bankovnímu systému k dispozici 156 mld. eur, zasáhl Fed jen 45 mld. eur. Důvodem byla výrazná nervozita mezi evropskými bankami po hrozícím bankrotu německé IKB. ECB nyní sice nadále pokračuje v dodávání peněz bankám, jeho množství se však již výrazně snížilo. To je známka toho, že se situace uklidňuje.

5. Jak dlouho v tom mohou banky pokračovat?
Principielně mohou centrální banky poskytnout tolik likvidity, kolik jí je možné zajistit vklady s vysokou bonitou. Pro své tendry centrální banka ani nemusí tisknout nové peníze, ale dá k dispozici proti zajištění elektronickou cestou již existující finanční prostředky, které po krátké době znovu vymění.
Tento postup může centrální banka teoreticky opakovat dlouho. Nicméně tím léčí jen příznaky a ne příčinu problémů. Její nejdůležitější úlohou je znovu obnovit důvěru, aby peněžní systém mohl co nejrychleji zase fungovat normálně a bez pomoci finančních injekcí.

6. Proč nikdo nerozpoznal nebezpečí včas?
Varování před prasknutím americké nemovitostní bubliny se objevovala již několik měsíců. Někdy k němu muselo dojít. Banky zasypávaly spotřebitele levnými úvěry. Vlastní kapitál nemusel použít nikdo, kdekdo si mohl dovolit vlastní bydlení. Pak ale začaly úroky růst a náhle nemohli právě ti spotřebitelé, kteří neměli v zásobě žádné majetkové hodnoty, své dluhy při těchto úrocích splácet. To postihlo nejen malé regionální banky, ale i velké finanční domy na celém světě. Tyto úvěry byly totiž poskytovány všude a riziko bylo prodáváno dál.

7. Co to bude banky stát?
Opatrným bankám, které peníze raději zadrží, než aby je půjčily dál, hrozí výpadky v příjmech. Pokud své peníze půjčí jiným, dostanou více, než kdyby je investovaly do těch nejbezpečnějších cenných papírů.

8. Zdraží úvěry?
Zatím není třeba počítat s tím, že úvěry zdraží. V posledních měsících měly banky stejně spíše problémy s tím, najít pro své úvěry odbyt, neboť díky výbornému stavu ekonomiky disponuje většina společností dostatkem vlastních prostředků pro investice. To se však může rychle změnit. Pokud bude nejistota na trzích přetrvávat, zůstanou banky v poskytování úvěrů spíše zdrženlivé. A pak by mohlo dojít k obávané úvěrové tísni.

9. Co to znamená pro ekonomický růst?
Největší evropská ekonomika zatím této krizi docela dobře odolává. „Expanze je nedotčena a aktuální problémy na finančním trhu by ji neměli významným způsobem uškodit,“ říká německý ekonomický expert Bert Rürup. V současné době profitují společnosti nejen z exportu, ale především ze znovu oživené domácí spotřební nálady.

Pokud však v důsledku krize banky omezí poskytování úvěrů firmám a spotřebitelům, mohlo dojít k utlumení domácí poptávky. A to by spustilo řetězovou reakci: menší poptávka spotřebitelů – snižování produkce firem – odbourávání pracovních míst...

Článek je volným překladem z německého serveru Welt Online


Váš názor
  • prvotridni nesmysl
    16.08.2007 17:00

    Ta pani asi vubec netusi, co je to repo. "Zajisteni prvotridnimi vklady" Prvo-tridni je asi jeji ekonomicke vzdelani. Od Patrie fakt smutny :-((
    asset manager
  • :))
    15.08.2007 10:12

    Kristynko co děláš o víkendu,potřeboval bych si s Tebou vážně promluvit nad skleničkou horkého kakaa :)))
    Dejv
  • Proč je třeba peněz?
    15.08.2007 9:53

    1. protože fondy (všemožné) ztrácejí hodnotu svých portfolií (či nemůžou zjistit jakou že to vlastně hodnotu mají viz. Paribas) a banky ,které jim půjčují na páku, žádají doplnění zajištění. 2. Protože investoři, kteří v těchto fondech jsou, začali být nervózní a žádaji své peníze zpět. A poté opět banky žádají o doplnění krytí na jejich půjčky. Problém s hypotékami a jejich nesplácením by nebyl sám o sobě až tak velkým problémem .... http://situace.blogspot.com/2007/07/problmy-na-trhu-s-hypotkami.html
    Prudus
  • ještě komentář k článku Bena Steina.... (který vzala Patria z yahoo finance)
    15.08.2007 9:41

    Sunday’s NYT also had a great column by Ben Stein on the financial markets’ exaggerated negative reaction to the problems in the credit markets: “The total mortgage market in the United States is roughly $10.4 trillion. Of that, a little over 13 percent, or about $1.35 trillion, is subprime--certainly a large sum. Of this, nearly 14 percent is delinquent, meaning late in payment or in foreclosure. Of this amount, about 5 percent is actually in foreclosure, or about $67 billion. Of this amount, according to my friends in real estate, at least about half will be recovered in foreclosure. So now we are down to losses of about $33 billion to $34 billion. The rate of loss in subprime mortgages keeps climbing. In time, perhaps it will double, maybe back to $67 billion. This is a large sum by absolute standards, and I would sure like to have it in my bank account. But by the metrics of a large economy, it is nothing. The total wealth of the United States is about $70 trillion. The value of the stocks listed in the United States is very roughly $15 trillion to $20 trillion. The bond market is even larger. Much more to the point, the fears and terrors about subprime mortgages have helped knock off 6.7 percent of the stock market’s value in recent weeks. This amounts to about $1.1 trillion, or more than 30 times the losses so far in the subprime market. In other words, these subprime losses are wildly out of all proportion to the likely damage to the economy from the subprime problems.”
    nicknamed
  • Více takových článků
    15.08.2007 8:44

    Díky za již několikátou citaci německého deníku. Doufám, že již konečně přestane stále velmi rozšířené (celosvětové) bagatelizování celého současného problému. Bylo by dobré ještě dodat, že neexistuje problém jen ve finančním sektoru a jeho oprávkami, rezervami apod., ve vysokých cenách nemovitostí, ale i v kurzu čínské měny vůči dolaru (zde bych viděl začátek velkých problémů nejpozději v příštím roce po Olympiádě - dříve si to nikdo nedovolí). Jsem velice zvědavý na články o tom, jak nás to bude všechno míjet (obdoba současných článků, které jsou mimo realitu).
    Franz
    • Re: Více takových článků
      15.08.2007 9:37

      I kdyby došlo na větší problémy, tak Fed sníží v několika krocích sazby a Čína a jiné centrální banky budou dolar nakupovat,aby se nepropadnul. Vžyť v Číně by pak vůči dolaru posílil renminbi a to je něco co jejich centrální banka fakt nechce. Stále tu paniku nesdílím. Vždyť včera místo toho,aby měli investoři radost že nižší spotřeba nebude tlačit na inflaci (a to mají dobrá makrodata) a Fed bude mít prostor pro snížení sazeb, tak prodávali. Prostě totální iracionalita.
      nicknamed
  • proc
    14.08.2007 17:16

    jinymy slovy, hypotecni banky poskytovaly v minulosti ziskove uvery subprime sektoru s vyssi nez obvyklou marzi. Skutecnost, ze se snizila schopnost dluzniku splacet znamena zejmena nutnost preklasifikace rizika celeho sektoru, coz obnasi zvysenou tvorbu opravnych polozek - rezerv, ktere vazi jinak volny cash banky. Tento problem lze v zarodku odsunout prodlouzenim splatnosti, takzv. preuverovanim bez preklasifikace. Jakmile ale mira nesplaceni preroste urcitou mez, muze ohrozit likviditu samotne hypotecni banky. Podstatou cele soucasne situace je dle meho nazoru nutnost vytvorit opravne polozky na tyto rizikove uvery a mit je kryte hotovosti. Provazanost s ostatnimi bankami zvysil moment, ze hypotecni banky dale prodavaly sva portfolia pohledavek menovymi swapy pres hedgeove fondy, ktere dle meho nazoru pouzivaji zejmena kratkodoby kapital, neco jako forma forfaitingu, cimz zaroven umoznily vstup na US nemovistostni trhy evropskym subjektum. Kazda legrace ale jednou konci, ted tu mame dle meho situaci, ktera vede k nutnosti pokryt tato rizika opravnymi polozkami, coz snizi hospodarske vysledky zainteresovanych bank. /odtud odhadovane snizeni ratingu v bankovnim sektoru/. Nase predpisy rozlisuji mezi opravnou polozkou a rezervou, anglosaske UCE zna pojem provision, ktery lepe postihuje problematiku. Situace se vyhroti pote, co predcasna realizace zastav hypotecnich uveru z duvodu neplaceni svou hodnotou neuspokoji celou pohledavku. Banky si nenechavaji penize na sklade, ale vzhledem k povinnosti zvysit sve kryte rezervy reaguji konecne adekvatne na situaci.
    Pragmatix
    • souhlas
      15.08.2007 9:50

      jen dodatek a vazba na paniku: nikde není (nevím jestli bohužel) evidováno kdo si všechny ty CDO, CLO a CDS koupil, takže nikdo neví, který hedge fond nebo banka je nyní v ohrožení. Vypadá to, že všichni něco nakoupili a snad to nikdo nepřehnal (jestli jen IKB, tak už je to snad za námi, doufejme), takže to bude mít vliv tak na jejich zisky a přes vytvoření rezerv to zvládnou v pohodě. Jen, aby teď nezačali mít problémy hedge fondy, když vykážou dvouciferné ztráty, pak z nich investoři můžou začít stahovat likviditu a ta bude chybět. To apk bude na světě jeden velký margin call.
      nicknamed
  • jiny nazor ...
    14.08.2007 16:59

    http://www.mises.org/story/2660
    MK
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m