Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět je plný bohatých pesimistů!

Svět je plný bohatých pesimistů!

17.12.2007 12:15
Autor: 

Žijeme v mimořádné době. Jen si vezměte některé finanční noviny a podívejte se na titulní stranu. Redaktoři vás budou přesvědčovat, že čelíme finanční krizi, rostoucí inflaci, blížící se recesi a že americký dolar už nemá ani hodnotu papíru, na kterém je vytištěný. Současné dění se často srovnává s rokem 1990 (americká úvěrová krize + recese), 1973 (ropná krize + recese) a dokonce rokem 1929 (velká deprese). Titulky se vyjadřují jasně, špatné časy přicházejí! Nicméně pokud si prolistujete další stránky těchto novin, narazíte na spousty pracovních nabídek a bezpočet článků o společnostech, které disponují velkou hotovostí a oznamují další a další zpětné odkupy akcií.

Moje zkušenost je taková, že v minulosti období rychlého světového růstu kombinovaná s nízkou nezaměstnaností jen zřídkakdy způsobila tolik pesimistických očekávání. Pesimismus je tedy možná přehnaný. Samozřejmě že spotřebitelé a investoři jsou zmatení. Musí se v jednom okamžiku vypořádat s rostoucí složitostí finančních systémů, cyklickým zpomalením ekonomiky a významnými strukturálními změnami. Nikdo nezpochybňuje, že USA čelí cyklickému zpomalení růstu ekonomiky. Světová nerovnováha způsobená několikaletou neúměrnou americkou spotřebou se jednou musela projevit a ten okamžik nastává právě nyní. Stejně tak nikdo nepopírá, že americké problémy ovlivňují zbytek světa prostřednictvím úvěrové krize, která se před úplným zklidněním může ještě prohloubit. To vše jsou ale “jen” cyklické události, o které se postarají centrální bankéři a politici.

Podle mého názoru je srovnávání dnešních událostí s velmi bolestivými historickými “protějšky” z let 1990 nebo 1973 nebezpečné. Dnes totiž žijeme díky strukturálnímu rozvoji v úplně jiném světě. V uplynulých deseti letech jsme viděli nebývalý vliv technologické revoluce, výrazný růst rozvíjejících se ekonomik a velké změny v demografickém složení vyspělých zemí. Investoři dnes musí dopad těchto trendů strávit zároveň s úvěrovou krizí a cyklickým zpomalením ekonomiky. A mluvíme opravdu o silných trendech! Technologie podpořily globalizaci a strukturálně vyšší produktivitu a ziskovost. Rozvíjející se trhy nás nejdříve oblažovaly levnými výrobky a dnes nám dávají dvojnásobné potěšení z růstu cen komodit. Země, které profitují z rychlého růstu a vysokých cen komodit, si vytváří rozsáhlé fondy a postupně začínají skupovat západní aktiva. A v neposlední řadě stárneme. Jednak to znamená, že cyklické zpomalení vyspělých trhů už nemusí nutně vést k vysoké úrovni nezaměstnanosti, protože velikost pracovní síly jednoduše klesá. A také stárnou spotřebitelé a investoři. Starší lidé bývají méně lehkomyslnými spotřebiteli a více konzervativními investory zaměřující se na ochranu kapitálu.

Abychom to shrnuli, je rozumné, když se investoři chovají opatrně v prostředí, ve kterém je mnoho věcí v pohybu. A když požadují vyšší ceny za podstupované riziko. Odtud plyne atraktivní ocenění rizikovějších aktiv, jako například akcií a korporátních dluhopisů. Je také pochopitelné, že medvědi využívají dnešní nejistoty a prezentují nám jen málo pravděpodobné hororové scénáře. Vždycky si najdou ochotné posluchače. Ale naštěstí posvětil současný konzervatizmus akcie rozumnými oceněními, která jim poskytují slušný prostor k růstu (5 až 8%) v roce 2008. Ale bude to asi velmi hrbolatá jízda.

Add van Tiggelen
Equity Strategist
ING Investment Management 

Obchodovat s akciemi, podílovými fondy či ETF můžete prostřednictvím obchodníka Patria Direct.  Pokud nejste klienty Patria Direct, můžete se zaregistrovat ZDE.


Váš názor
  • Já jsem optimista
    25.01.2008 15:12

    Asi proto, že nejsem zas tak bohatý a že vidím hezkou příležitost...
    QEntity
  • Psichologia a penize
    17.12.2007 13:34

    Vsetkomu by som uveril ak by sa mi tato teza nepripadala staro-nova: " Dnes totiž žijeme díky strukturálnímu rozvoji v úplně jiném světě." No ano. Kolkokrat sme uz poculi, ze prave my sme ty iny, ty vyvoleny, ze nasa doba uz je ina ako bola ta predchadzajuca. No lenze svet tvoria ludia, a zeby sa aj ludia zmenili? A ak sa ludia nezmenili, preco by mal byt nas svet odlisný? Zeby kvôli strukturalnemu rozvoji? Su problemy vo svete a to vo dvoch rovinach: a )prejavuju sa problemy vo sfere fundamentov: financna kriza, moznost recesie, generacný problem atd. b) v psichoze ludi, ktora akoby taktiez cyklicky sa obratila z optimizmu k pesimizmu. Fundamentalne javy mozno ze rychlo napravia centralni bankari a politici (uz dnes sa nekontrolovane tlacia bankovky a pumpuju sa do obehu), ale ci zmeny v psichoze ludi sa daju tak rychlo napravit, to bude asi otazkou dalsich mesiacov.
    Alex
  • Super analyza
    17.12.2007 12:58

    Tak tohle je nejlepsi clanek, co jsem cetl za hodne dlouhou dobu. Ale jen tech pesimistickych clanku vice, at se da levne nakupovat. Az bude verejnost nadsene kupovat akcie a dolary, bude cas zase prodavat.
    Dan
    • Re: dankuuuuu
      25.01.2008 15:37

      for dan,jsem tu chvilku a rozkoukavám se teprve,ale ten bůh dan stíhá a ví fsechno... ,tak ti skáču taky šipku a mám respekt a tak se tu snad díky tvejm příspěvkům rozkoukám a nepropadnu PESIMISTICKÉ náladě ,že ehm. P.S. nic nepotřebuju..a proto dan2hy amen
      dan2hy
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data