Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Ropa za 100 USD není maximum, cena asi ještě poroste

Analytici: Ropa za 100 USD není maximum, cena asi ještě poroste

03.01.2008 14:06
Autor: ČTK

Londýn 3. ledna (ČTK) - Ani 100 dolarů za barel ropy, kam cena vystoupila ve středu, neznamená konec růstové dráhy. Naopak je pravděpodobné, že cena se bude dál zvyšovat, i když cestu vzhůru bude lemovat období přechodného poklesu. Shodují se na tom analytici, které oslovilo několik agentur. Rekordní cena by ale paradoxně neměla příliš ovlivnit chování spotřebitelů.

Zatímco před rokem se cena barelu americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) pohybovala těsně nad 50 dolary, za rok se zvýšila téměř o 100 procent. Pokud výrazně neoslabí světová ekonomika, pak je téměř jisté, že za pět let bude ropa ještě dražší, podotýkají analytici.

Za růstem cen stojí hlavně klesající těžba v některých zemích, vysoká poptávka v Číně, Indii a dalších mladých ekonomikách, a v neposlední řadě i spekulace. Ta byla na trhu vždy, nyní je ale výraznější, protože ropa se využívá i jako zajištění proti inflaci a slábnoucímu dolaru.

"Ropa může z těchto úrovní ještě vzrůst. Je to jednoduchá rovnice mezi nabídkou a poptávkou," řekl analytik společnosti Fortis Kris Voorspools, jehož citovala agentura Reuters. Voorspools považuje za problém i situaci v rafineriích. Na trhu roste poptávka po kvalitnějších produktech, nicméně rafinerie ji kvůli technickým problémům někdy nedokážou uspokojit.

Cena 100 dolarů za barel je nominální rekord, reálně ale ropa nejdražší není. Vůbec nejdražší byla v dubnu 1980, kdy vrcholila islámská revoluce v Íránu. Tehdy se barel ropy prodával asi za 40 dolarů, pokud by se ale tato cena přepočetla na dnešní cenu peněz s ohledem na inflaci, činí rekord asi 101,70 USD za barel.

Hodnotu 101,70 USD používá především agentura Reuters, jiné zdroje někdy uvádějí odlišné hodnoty. Záleží totiž na tom, jaká metodika se použije pro přepočet hodnoty dolaru na současnou cenu peněz. "Těžko se nám přemýšlí o scénáři, který by nepočítal se stabilním růstem průměrné roční ceny," řekl analytik investiční společnosti Barclays Capital Kevin Norrish.

Dražší ropa má většinou vliv na všechna odvětví ekonomiky, protože přímo zvyšuje ceny vstupů. Na spotřebitele tedy čekají vyšší ceny u čerpacích stanic, ale i v obchodech. Dopady by přesto neměly být drastické, protože energetická náročnost díky technickému pokroku klesá. Českým občanům navíc výrazně pomáhá růst koruny k dolaru, díky němuž se vliv drahé ropy z velké části smazává.

Snadno dosažitelná ropa se těží zpravidla rychleji než se předpokládalo a nová ložiska je nutné hledat v mnohem větších hloubkách. Naproti tomu celosvětová poptávka se zvyšuje v podstatě stabilním tempem. I když čeká některé země hospodářský útlum, pokles jejich poptávky vynahradí rostoucí poptávka v Číně.

Dosavadní vývoj na trhu s ropou dává za pravdu investiční bance Goldman Sachs. Její analytik Arjun Murti už v roce 2005 upozornil, že graf technické analýzy ukazuje v případě ceny ropy na pokračování velmi silného růstu. Tehdy se ropa prodávala asi za 50 dolarů.

Cenová křivka už v roce 2005 vstoupila do fáze, která se označuje jako "superspike", tedy mimořádně silný růst ceny během relativně krátkého časového úseku. Murti tehdy spočítal, že cena ropy se může rychle dostat k hranici 100 dolarů a zastavit se až na 105 dolarech. Kartel OPEC nepomůže, protože kontrolu nad trhem už dávno ztratil.

Otázkou je, kam se ropa vydá v nejbližších týdnech. Mnohé může napovědět vývoj americké ekonomiky, protože Spojené státy spotřebovávají více než 20 procent veškeré ropy, která je předmětem světového obchodu. Analytik Nauman Barakat ze společnosti Macquarie Futures USA tvrdí, že cena se může vydat v podstatě kterýmkoli směrem. Stejný názor má i Mezinárodní agentura pro energii (IEA).


Váš názor
  • Něco mi tam neštymuje ..
    03.01.2008 22:33

    .. " USA spotřebovávají 20% ropy, která je předmětem světového obchodu " ... Fakt je ten, že spotřeba USA je cca 21 mbd, což je cca 25% celková světové produkce. Pokud by tedy platilo výše uvedené znamenalo by to, že předmětem světového obchodu je víc ropy, než je vytěženo. Rád bych znal zdroj této informace. Tipoval bych ale, že ji ČTK převzala ze zprávy Ministerstva hojnosti ...
    Lakmus
    • Re: Něco mi tam neštymuje ..
      04.01.2008 12:01

      Ono je to trochu naopak. USA si cast ropy tezi a spotrebovavaji doma a tato ropa neni predmetem svetoveho obchodu.
      Zdenek
  •  
    03.01.2008 16:16

    Ropa by pak měla klesat a dolar posilovat.
    Vizionář
  •  
    03.01.2008 14:30

    Automobilky budou muset rychleji přijít s automobily na kombinovaný pohon. Ropa by pak mohla klesat a lidé budou dýchat čistější vzduch. Stát by měl koupi takových aut dańově podpořit.
    Vizionář
    •  
      03.01.2008 22:57

      Globální oteplování by mělo rovněž zpomalit.
      Vizionář
    •  
      03.01.2008 15:50

      Vzhledem k tomu, že kartel OPEC totálně selhal, musí současné problémy sovisející s růstem ceny ropy, jako je růst inflace, atd. vyřešit automobilky, a to tak, že začnou co nejdříve vyrábět auta na kombinovaný pohon. Stát by měl koupi takových aut daňově podpořit.
      Vizionář
      •  
        04.01.2008 11:26

        Pokud se automobilkám podaří vyrobit automobil na kombinovaný provoz, který nahradí ty dosavadní, pak by se ropa měla dostat do dlouhodobého medvědího trendu. Na tomto trendu by se pak dalo vydělat milion dolarů za méně než rok a překonat Larryho Williamse.
        Vizionář
      • Hmmm ...
        03.01.2008 22:25

        To by bylo příjemné !
        Lakmus
        • Re: Hmmm ...
          06.01.2008 16:01

          Zacinaji se vyrabet auta za 50 tisic ,to znamena ze si auto bude moci poridit dalsi miliarda lidi z rozvojovych zemi. Pokles je mozny ,ale nepravdepodobny.
          Downtown
          •  
            07.01.2008 9:14

            Zatím je to nereálné, ale ještě není všem dnům konec. Bude třeba více elektrifikovat infrastrukturu. Vzhledem k tomu, že ČR nemá žádné velké nerostné bohatství, bude muset postavit další JE a prodávat elektřinu, dokud je v kurzu. Chtělo by to navrhnout nějaké elektrické cesty, na kterých by se auta pohybovala jak rychlovlaky na magnetickém polštáři. jenom trochu jinak.
            Vizionář
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data