Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prohlášení AAA Auto pro burzy k hospodářským výsledkům společnosti

Prohlášení AAA Auto pro burzy k hospodářským výsledkům společnosti

14.02.2008 10:24
Autor: 

Následuje plné znění prohlášení skupiny AAA Auto, které poskytla agentura Reuters:

Vedení společnosti AAA Auto Group by tímto chtělo reagovat na vyjádření tisku a návazné komentáře analytiků reagující na oznámení společnosti o ztrátovém hospodaření za rok 2007 vydané společností dne 8.2.2008. Novinový článek spekuluje, že vedení společnosti zadrželo informace indikující zhoršování hospodaření skupiny, které mělo již před primárním úpisem akcií v září 2007. Společnost AAA Auto Group N.V. oficiálně zdůrazňuje, že vedení společnosti nemělo před uvedením svých akcií na burzách v Praze a Budapešti k dispozici informace, které by indikovaly vykázání ztráty za rok 2007.

Ke ztrátě nedošlo dříve než v posledních měsících roku 2007. To vyplynulo z předběžných hospodářských výsledků začátkem tohoto roku, o kterých vedení holdingu mateřské společnosti AAA Auto Group N.V neprodleně informovalo regulátory kapitálových trhů a organizátory burz cenných papírů v Praze a Budapešti
ihned poté, co se informace o ztrátě z předběžných výsledků v rámci společnosti potvrdila, a tudíž nabyla charakteristiky 'vnitřní informace'.

Předpověď čistého zisku ve výši 8 milionů eur pro rok 2007, která byla společností zveřejněna během procesu primárního úpisu akcií v srpnu 2007, byla založena na hospodářských výsledcích za první pololetí roku a na jejich meziročním růstu. Ve druhé polovině roku 2007 proběhla významná expanze, kdy společnost otevřela 13 nových poboček oproti osmi pobočkám v prvním pololetí roku. Z celkových 13 bylo osm poboček otevřeno
ve 4.čtvrtletí 2007, což byl rekordní nárůst za čtvrtletí v historii společnosti. Rozjezd nových poboček s sebou přinesl výrazný nárůst provozních nákladů. V průběhu třetího kvartálu však došlo ke zpoždění rozjezdu několika nově plánovaných poboček a k problému získávání na nových trzích, jako je Polsko, Maďarsko a Rumunsko, dostatečného počtu kvalifikovaných pracovníků, především na manažerské pozice, kteří by pobočky rozjeli a kvalifikovaně řídili. To se promítlo ve zpoždění náběhu prodejů a generování tržeb novými pobočkami, zatímco nově vzniklé provozní náklady se již plně promítaly do finančních výkazů.

Generální ředitel skupiny AAA AUTO Anthony James Denny k tomu uvedl: 'První finanční analýza vývoje 4.čtvrtletí ukazuje, že příprava otevírání nových poboček - v roce 2007 došlo k téměř zdvojnásobení počtu poboček skupiny - vedla k významnému navýšení provozních nákladů a tím významnému posunu tzv. break-even bodu, což znamená, že je nezbytné generovat mnohem vyšší tržby, abyste dosáhli zisku. Pokud se navíc zpozdil náběh tržeb v několika z nových poboček a prodloužila se doba, kdy jsme nově vzniklé náklady museli platit z provozu stávajících poboček, vedlo to nevyhnutelně ke ztrátě. Tyto dva faktory šly proti sobě a výslednou ztrátu tak multiplikovaly. Z analýzy vyplývá, že jsme se ve 4.kvartále 2007 dostali právě na pomyslné váhy blízko break-even bodu, a tak i relativně malé snížení očekávaných prodejů o několik tisíc aut způsobilo přehoupnutí do ztráty.'

Tento vývoj v provozní oblasti, kdy docházelo ke zpožďování rozjezdu nových poboček a k problémům s lidskými zdroji, který se objevil ve třetím kvartále, vedení společnosti oznámilo ihned na konci 3.čtvrtletí při uveřejnění hospodářských výsledků za prvních devět měsíců roku 2007. Tento vývoj se bohužel ve 4.čtvrtletí dále prohloubil, kdy zpoždění, i když ve většině případů jen o pár měsíců, mělo celkově znatelný dopad. Zároveň se ve čtvrtém čtvrtletí stále nedařilo získat dostatečně kvalitní personál, jak prodejní, tak na pozice středního a vyššího managementu, což de facto zabraňovalo buď pobočku zcela otevřít, nebo dosáhnout plánovaných cílů tržeb a provozní ziskovosti.

Masivní expanze měla bohužel také dopad na výkon stávajících poboček, především v ČR a na Slovensku, kde průměrné prodeje na pobočku dále klesly. Důvodem bylo využití nejlepších obchodníků pro zaškolování nového personálu v nově se otevírajících pobočkách. Ti byli zaškolováním zcela vytíženi, a nemohli se tak
věnovat prodejům. Navíc se tento vývoj stal v sezonně nejslabších měsících roku, kdy každoročně tržby pokulhávají za ostatními čtvrtletími. Prodeje proto byly podporovány aktivnější marketingovou politikou, což dále zvýšilo provozní náklady.

Vzhledem k tomu, že se společnosti nedařilo najít kvalifikované manažery pro některé z nově se otevírajících
poboček, museli být posláni čeští manažeři, aby pobočky otevřeli před koncem silnější sezóny v souladu s interní politikou společnosti, která stanovuje, že pokud pobočka není otevřena do začátku prosince, nedává obchodní smysl ji otevřít před koncem roku. To se opět odrazilo ve slabším výkonu českých poboček, ze kterých manažeři přišli. Druhým faktorem vedle slabší provozní výkonnosti, který také ovlivnil hospodaření v posledním čtvrtletí roku 2007, ale již v menší míře, byly mimořádné náklady - jako například zavedení nového účetního a reportingového systému Navision, který byl v ČR implementován v průběhu 4.kvartálu.

Anthony James Denny prohlásil: 'Některé z těchto faktorů - jako například právní problémy při zakupování poboček-- jsme nepředvídali, především pak jejich multiplikační efekt. Na jiné - jako byly problémy s náborem kvalifikovaných lidí - jsme nedokázali včas reagovat vzhledem k velmi agresivnímu časovému plánu expanze. Pomohlo nám to získat, především na nových trzích, významné zkušenosti a reálnější očekávání.

Do našich plánů expanze jsme již tyto faktory zahrnuli a počítáme i s časovými rezervami s důrazem na maximální kontrolu nákladů. V současné době provádíme hloubkovou analýzu provozní a finanční výkonnosti a již jsme zavedli řadu opatření. Ta se týkají především:
- Optimalizace zásob aut na pobočkách,
- Optimalizace a racionalizace pracovních míst na pobočkách
(spojování či rušení neefektivních pozic),
- Optimalizace poboček ve skupině.
Zároveň jsme jako poradce angažovali společnost PricewaterhouseCoopers, která provádí externí audity uvnitř společnosti.'

Společnost AAA Auto Group N.V. plánuje oznámení svých předběžných hospodářských výsledků za rok 2007 ve čtvrtek 28.února 2008, kde vedení společnosti zveřejní bližší informace o vývoji hospodaření ve 4.čtvrtletí roku 2007 a o nápravných opatřeních k obnovení ziskovosti společnosti.


Váš názor
  • Ha ha ha...
    18.02.2008 13:23

    ... a teď ještě tu o Budulínkovi, jo?
    speedy
  • A nebo B
    14.02.2008 16:21

    A- buď to věděli a investory pěkně podvedli
    Bo
    • nebo B
      14.02.2008 16:22

      nic nevěděli, a nezvládli expanzi. Ani jedno není nic pěkného
      Bo
  • moc hezká poudačka
    14.02.2008 10:37

    moc hezká poudačka.......
    miki
    • Re: moc hezká poudačka
      14.02.2008 13:01

      což o to, tržby by byly, jen na ty zisky si budeme muset "chvilku" počkat...
      krteček
      •  
        14.02.2008 15:12

        no s tim naborem kvalifikovanych lidi maji fakt dost problem, vzdyt tam pracujou lidi co fakt nic neumi a neuplatni se v zadne jine profesi. No hlavne ten australan se nemel tehda jak byl na on line rozhovoru u patrie o tom ze se planuje snad nejaka dividenda.
        VSE LIMITED
    • Re: moc hezká poudačka
      14.02.2008 10:49

      Vy tomu nekdo verite? Denny nejdrive uvadel duvody zauctovani nekterych nakladu z predchozich ctvrtleti, tomu pravnici asi hodne rychle vysvetlili proc to nema rikat a svedli to na problem, ze nemuzou ziskat kvalitni manazery - dost komicka predstava, kdyz jeste pred mesicem se AAA chlubila o kolik vic lidi u nich zada o praci.
      Vavra
      •  
        14.02.2008 10:55

        ale jako otevrene priznani k diletanstvi je to dojemne...
        o
      •  
        14.02.2008 10:53

        Ačka prostě nezklamou.......
        miki
        • proste Acka
          14.02.2008 12:49

          Vsichni asi vedi jakou maji Acka historicky spatnou povest. Jde proste o hodne kontroverzni firmu. Vzdy kdyz jsem se nekde docetl nebo dozvedel o problemech jake lidi meli, kdyz si u nich zakoupili auto, ujistoval jsem se, ze s nimi nikdy nechci mit nic spolecneho. Kdyz pak udelali primarku, prislo mi to trosku smesne. Autobazar s nevalnou povesti jde na burzu :-) Nicmene jsem tak nejak vedel, ze jejich akcie bych nikdy nekoupil a cekal jsem asi zacinaji mit problemy s financovanim. Pro me je to neduveryhodna firma. Proste neverim, ze by se k akcionarum chovali lepe nez ke svym klientum. Tot muj nazor.
          Mivhal
          • Re: proste Acka
            18.02.2008 12:47

            To : Mihval - plně souhlasím s tvým názorem!!!
            benny
            • Ne,Né
              18.02.2008 13:17

              Budou to přejmenovávat,na BBB! Jo!
              Chuďas
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data