Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
…jen trochu blíže, hrdobci, jimž hrouda nohy víže!

…jen trochu blíže, hrdobci, jimž hrouda nohy víže!

24.11.2008 14:49

Skutečně důležité zprávy jsou nyní povětšinou zakryty dohady o tom, zda tu či onde je již recese. Bez větší pozornosti tak kolem nás proplulo i to, že Daewoo Logistics z Jižní Koreje si hodlá pronajmout zemědělskou půdu velikosti poloviny Belgie na Madagaskaru. Obilí a palmový olej z polí na Madagaskaru tak popluje buď přímo do Koreje, nebo budou prodány třetí straně. V tuto chvíli to navíc vypadá, že Daewoo za pronájem nic nezaplatí. Přínos pro Madagaskar v podobě zaměstnanosti, zlepšení lokální infrastruktury, apod. by mohl být dostatečný na to, aby s dohodou souhlasil i bez nájmu (jde přitom o pozemky velikosti cca 50 % současné obdělávané půdy na tomto ostrově).
 
Podle OSN je 70 % populace na Madagaskaru pod úrovní chudoby, 50 % dětí mladších tří let trpí poruchami růstu kvůli nedostatečnému příjmu potravy. Uvedený projekt má tak potenciál být dobrým mustrem pro to, jak oboustranně výhodně skloubit (i) znalost a vlastnictví technologií a schopnost investovat do velkých projektů s (ii) existencí nevyužitých zdrojů v chudých zemích.

Uvedené je i dalším důkazem toho, jak se zemědělství a farmaření pomalu stává jedním z center zájmu investorů. Z přehlíženého, přeregulovaného odvětví, kde se v rozvinutých zemích řešilo spíše co s přebytky, se během neuvěřitelných několika měsíců stal investiční hit. Např. TIAA-CREF (největší manager „učitelských“ penzijních fondů v USA) koupil v únoru zemědělskou půdu za 340 mil. USD. Nárůsty cen zemědělské půdy šly přitom ve Spojených státech donedávna od 78 až po 200 % (podle Farm Credit Services of America).

Nyní jsou sice ceny zemědělských komodit desítky procent pod svým vrcholem a přes optiku současné krize se mohou dlouhodobé trendy zdát dosti pokřivené. To ale na fundamentu nic nemění. Podle některých projekcí např. světová populace vzroste do roku 2050 o 40 % - zejména díky růstu v Asii. Celková poptávka po potravinách pak o 50 %, když se k nárůstu populace přidá efekt nárůstu příjmů. Plus rostoucí poptávka po zemědělských komoditách tažená nepotravinářským užitím. Pokrytí této dodatečné poptávky půjde jen nárůstem obdělávané půdy, či zvýšením výnosů.

Zvýšení výnosů zejména v rozvinutých zemích ale již nyní zabíhá do dlouhodobé devastace půdy (a nejen jí – např. i vody). V následujících letech tak můžeme být svědky honby za půdou. Na jedné straně budou stát „hrdobcovské“ (sami vyberte zda v Nerudovském, nebo Svěrákovsko-Smoljakovském smyslu) rozvinuté ekonomiky a hlavně ekonomiky dlouhodobě akumulující zdroje z obchodních přebytků (jimž nedostatečná hrouda nohy víže, nebo vázat bude). A na straně druhé země s nevyužitou úrodnou zemědělskou půdou – Jižní Amerika, Afrika, bývalý blok SSSR (hovoří se např. o nám relativně blízké Ukrajině), apod. I státní fondy bohatství tak budou mít lepší akviziční cíle v podobě kusu hroudy, než např. minoritní investice do finančních institucí s pochybným byznys modelem a minimální ochotou ho modifikovat.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Dobrá investice? Co komu přinese?
    24.11.2008 16:51

    Kapitál si cestu ke zhodnocení vždycky najde. Nakonec ano. Za každou cenu. Zemědělská půda - že by potenciál pro další bublinu? Původní idea je mírumilovná a založená na lidské soudnosdi. Nebo je alespoň takto vysvětlena. Ve skutečnost se jedná o zcela strategický krok. Maximálně dlouhodobý. Určitě přinese Madagaskaru jisté výhody. Kdybych se dnes dětí zeptal, zda-li by se chtěli jet podívat na Madagaskar, byly by nadšené z toho ráje, protože nedávno shlédli "dvojku". Těžko jim vysvětlovat, proč je realita jiná a proč Madagaskar nemůže z výnosů za film vidět ani cent. A je otázkou, až dosáhnou dospělosti, zda ještě bude na mapě Madagaskar nebo už se bude jmenovat jinak. K čemu je vlastně těm lidem tam "demokracie a svoboda", když nemají co jíst. Kdokoliv je nasytí, budou ho mít rádi a jen tamní vládě bude vadit, že přijdou o posty a státní suverenitu? Viděl bych to tak. Proč jim dodnes nikdo nepůjčil dost na to, aby se naučili sami uživit? Nechtělo se jim pracovat? No, teď budou mít možnost utratit svůj skoro celý výdělek za jídlo co vypěstují, budou sytější, kapitál se zhodnotí, spokojenost na všech stranách. Bohulibý nový produkt finančního trhu může být nabídnut.
    Mudrc
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university