Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
2010 - hurá do další bubliny

2010 - hurá do další bubliny

12.01.2009 16:15

V roce 2009 se ve zkratce hraje o to, zda monetární a fiskální stimuly v USA stihnou nastartovat privátní tahouny ekonomiky předtím, než se projeví jejich negativní vliv na ekonomiku. Do roku 2010 tedy budou USA vstupovat v jedné z následujících zjednodušených kombinací:

Hurá do další bubliny

--Nejhorší kombinací (D) je samozřejmě to, že se nepodaří oživit poptávku v privátním sektoru a vládní sektor bude okolnostmi (politický tlak) donucen dále sypat peníze do ekonomiky (zde se asi nejvíce blížíme japonskému scénáři).

--Tento scénář (D) je přitom pro mne pravděpodobnější, než scénář C – tj. že se nepodaří nastartovat privátní sektor ale vláda si včas řekne, že svou marnou snahu zvrátí a nebude nadále vyhánět čerta ďáblem.

--Pokud se podaří zvrátit spotřebitelský a investiční sentiment i reálné chování domácností a firem, stále existuje hrozba, že vládní stimulace bude přepálena a nebude včas otočena (scénář B).

--Jen nastartovaná privátní poptávka a včas tlumené státní impulsy jsou tím, nač bychom se měli těšit (A). Klíčem pro vyřešení celého problému ale není nahrazení jedné nerovnováhy druhou. Tj. nejde o nahrazení přílišného dluhu v privátním sektoru dlouhodobým zadlužením vlády, respektive přehazování si nadměrné spotřeby mezi vládou a soukromým sektorem podle toho, komu se zrovna chce (a může) více. Stát by měl jen utlumit skokové redukční diety, které nebudou bránit přirozené nápravě věcí v USA, respektive globálně. Tzn., že v ideálním scénáři spotřebitelé v USA prostě v delším období musí přestat konzumovat nad svoje možnosti.

Jak si čtenář jistě všiml, výše uvedené v sobě nezahrnuje zahraniční poptávku po výrobcích „made in USA“. Ve skutečnosti je ale ideálním scénářem pouze scénář A, kde je navíc soukromá spotřeba oživena jen částečně. Tj. kde domácnosti začnou více spořit (restrukturalizují svoje rozvahy směrem k menšímu dluhu), a ekonomika se vychýlí směrem k exportům. Jsme tedy u toho, že USA i svět nyní potřebují, aby (i) vedle opětovné (částečné) aktivace privátního sektoru a (ii) včas obrácené státní stimulace (iii) od nich zbytek světa začal více nakupovat. Více než cokoliv jiného bychom tedy potřebovali ono „decoupling“ – odtržení zbytku světa od ekonomiky USA. Dosavadní vývoj ale ukazuje, že toto je doposud jen přání – zbytek světa je spíše ocáskem vrtícím se podle US trendů.

Ani v delším období výše uvedený posun v globální ekonomice nenastane díky našemu přání, ale vyvolá ho jen fundamentální posun v cenách a výnosech (popř. i v rizikových profilech) jednotlivých investičních aktiv, včetně akcií. Toto téma si ale nechám na některé z příštích zamyšlení. Celkově vidím bližší budoucnost spíše tak, že asi celý rok 2009 pojedeme scénář D (detaily v mém minulém článku), poté se pozvolna přehoupneme do B (který je z hlediska historie klasikou) a až za čas do A. Tzn. že bude dost prostoru pro státem podporovaný růst nenutící k hluboké restrukturalizaci, vyšším úsporám a investiční obezřetnosti. Tudíž „hurá do další bubliny“ – její prasknutí bych viděl 5. května dopoledne, někdy kolem roku 2016. 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    15.01.2009 16:19

    Jsem taktež rád,že se zde toto dočítám. Jen jedno bude asi těžké, jak přesvědčit či donutit hamburgeržrouty si utáhnout otěže. Totéž platí v evropě na žabožrouty,bude to těžký oříšek...Může se taky stát,či stává se,že čím dál více krizová vlajka bude sloužit ku prospěchu zájmových skupin.
    traktor
  • p. Soustružník
    15.01.2009 15:54

    Nebudu opisovat první 2 věty od H()L()T4, ale totéž podepíšu také. K obsahu bych viděl zacyklení mezi "D" - "B" - "E" - "D". "E"= TLUMENÝ privátní sektor /růst daní/, TLUMENÝ fiskální a monetární stimul /uvědomnění politiků že deficity donekonečna navyšovat nelze/. Která fáze bude v 2016 - odpoví kartářka v 2015. Záblesk "A" mezi ostatními nevylučuji. "C" snad ani nemůže nastat, ledaže by si politici uvědomili nemožnost dalšího zvyšování deficitů před nastartováním privátu. Nebo že by už nebylo za co startovat. Nicméně i v každém uvedeném cyklu se některým subjektům povede nadmíru dobře a jiným právě naopak, s tendencí zvyšující se volatility míry úspěšnosti /např.protekcionistická opatření/.
    Mudrc
  • p. Soustružník
    12.01.2009 17:20

    Se zalíbením vždycky čtu vaše komentáře!! Nechybí jim jak dostatečná odborná hodnota, tak i vtip, nadhled a přitom je vše přehledné a čtivé. Děkuji za příjemné čtení. Btw. Termín splasknutí bubliny již máme, co si ještě tipnout, jakým podkladem bude bublina tvořena tentokráte? Já myslím, že bychom se mohli svést na tzv. ekologických projektech, ale u nich bych životnost bubliny netipoval na celých šest let :-)
    H()L()T4
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university