Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Varování agentury Moody’s spustilo výprodeje českých dluhopisů... a další zprávy z trhů dluhopisů

Varování agentury Moody’s spustilo výprodeje českých dluhopisů... a další zprávy z trhů dluhopisů

18.02.2009 10:23
Autor: 

Americkým dluhopisům se v úterý dařilo, obavy z vývoje domácí i globální ekonomiky převládly a poslaly dolů výnosy dluhopisů až o 24 bps na delším konci křivky. Výrazný pokles japonského HDP, ztráty akciových trhů, nižší index podnikatelské nálady ve státě N.Y. a konečně varování ratingových agentur nad stavem ekonomik východní Evropy a potížemi západních bank angažovaných v těchto teritoriích byly dostatečnými impulzy pro návrat k zatím jistým státním papírům.
 
Dnešní obchodování s Treasuries v Asii drží výnosy kolem včerejších hodnot. Nižší výnosy po včerejších nákupech jistě využije část investorů k vybírání zisků a také futures na akcie jsou krom technologického Nasdaq zatím kladné. Ve prospěch akcií také může hrát včerejší podpis prezidenta Obamy pod podpůrný balík 787 mld. $, a to může minimálně zabránit dalšímu výraznému propadu akcií. Dnešní statistiky sice zřejmě nenaznačí konec poklesu ekonomiky, obavy z množství nových emisí dluhopisů a včerejší vývoj by ale mohly dočasně hrát proti dluhopisům.

Evropské dluhopisy včera stejně jako jejich americké protějšky posílily. Špatná nálada a obavy z vývoje ekonomiky podpořené růstem dluhopisů za Atlantikem byly dostatečným impulzem pro pokles výnosů. Když se k tomu přidalo varování Moody’s o expozici bank ve východní Evropě, měly výnosy cestu dolů otevřenou. Celkově pak výnosová křivka mírně zestrměla, největší pokles až o 8 bps pak zaznamenala ve středním segmentu. Dále vzrostl rozdíl mezi výnosy německého 10letého Bundu a obdobných papírů ostatních zemí EMU, nejvýrazněji, o celých 0,14 %, pak u papírů rakouských.

Dnešek je sice bez čerstvých dat, špatná nálada a averze k riziku ale zůstávají stále ve hře, oživené obdobným varováním jak včera od Moody’s tak také od S&P . To by pak mělo udržet zájem o státní papíry i dnes. Ostatně i opening calls na evropské akcie jsou mírně v červených číslech.

České dluhopisy včera při průměrných objemech obchodů oslabovaly. Na rozdíl od svých protějšků v eurozóně bylo hlavním impulzem výprodejů varování agentury Moody’s nad dopadem globální krize na země východní Evropy, aniž by jmenovitě zmínila ČR. I to ale stačilo dále oslabovat korunu a poslat výnosy vzhůru po celé délce křivky, která mírně zploštěla.

O rozruch na českém trhu se dnes postará jistě interview člena Bankovní rady M. Singera o potřebě zvýšení sazeb na podporu slábnoucí koruny. V celkovém očekávání dalšího poklesu sazeb to určitě vyvolá nervozitu a může pomoci alespoň dočasně k dalšímu růstu výnosů.

Hlavní událostí dne ale bude první letošní emise státního dluhopisu. Ministerstvo financí emituje další tranži 8letého dluhopisu s pohyblivou úrokovou sazbou v plánovaném objemu 10 mld. . Vzhledem k tomu, že je to první letošní aukce dlouhodobého státního dluhopisu, domníváme se, že poptávka by nemusela být špatná. Otázkou ovšem zůstává, za jakou cenu budou investoři ochotni nakupovat a ministerstvo prodávat. Podle našeho názoru by ale většina dluhopisů mohla být upsána. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m