Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největším problémem Číny jsou investice

Největším problémem Číny jsou investice

05.08.2009 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Vytvoření nové rovnováhy celosvětové ekonomiky si žádá, aby Amerika méně spotřebovávala a více spořila. To znamená, že tři světové ekonomiky vytvářející největší obchodní přebytky, Čína, Německo a Japonsko, budou muset méně spořit a více utrácet. Největší pozornost se zaměřuje na Čínu, jejíž přebytek běžného účtu někteří považují za základní příčinu finanční krize. To je přehnané, nicméně přebytek, který v roce 2008 přesáhl 400 miliard dolarů neboli 10 % HDP, byl nepochybně příliš velký. Je Čína vůbec schopna napravit obchodní nerovnováhu a pokud ano, jak v budoucnu dosáhne rychlého růstu?

Za dobrou zprávu lze považovat momentální postupné snižování přebytku. Silný odraz ode dna, který se čínské ekonomice podařil ve druhém čtvrtletí a který vytlačil HDP o 7,9 % výše než v uplynulém roce, plně vyvolala domácí poptávka. Její nárůst vyvolal růst importu, zatímco exporty nadále klesaly.

Navenek se zdá, že Čína vychází vstříc dlouhodobému požadavku západních vlád, aby byl její růst poháněn spíše domácí poptávkou, než exporty. Díky největšímu fiskálnímu stimulu a uvolňování úvěrů letos zřejmě čínská reálná domácí poptávka poroste minimálně o 10 %. Pravdou je přitom to, že rozšířený názor, že Čína vždy spočívala na růstu vedeném exportem, je dosti zavádějící. Od roku 2005 docházelo k růstu přebytku jejího běžného účtu, do té doby byl však poměrně skromný. A během posledních 10 let představovaly čisté exporty v průměru desetinu celkového růstu.

Za větší problém lze považovat to, že rozložení domácí poptávky mezi spotřebu a investice je nevyvážené a tato nerovnováha se ještě více zesiluje. V roce 2008 zaujímala soukromá spotřeba pouze 35 % HDP, v porovnání se 49 % v roce 1990. Oproti tomu však došlo k nárůstu investic z 35 % na 44 % HDP. V letošním roce byla většina vládního stimulu určena na infrastrukturu, čímž se dále zvětšil podíl investic. Poprvé by tak mohly kapitálové výdaje Číny převýšit tyto výdaje v Americe, zatímco čínské spotřebitelské výdaje budou pouhou jednou šestinou těchto výdajů v USA. Jedná se o nejnápadnější čínskou ekonomickou nerovnováhu.

Velké částky peněz se vydávají na budování železničních tratí, silnic a rozvodných sítí, což je pro vládu nejefektivnější způsob, jak podpořit krátkodobou poptávku. Zvláště vzhledem k tomu, že Čína, coby chudá země, potřebuje lepší infrastrukturu. Nicméně tempo investic není udržitelné. Kapitálové výdaje byly příliš velké dokonce ještě před letošním boomem a mnoho ekonomů vyjadřovalo svá znepokojení ohledně nadměrné kapacity a rizika prudkého nárůstu bankovních půjček.

Přebytek běžného účtu Číny je často odůvodňován stagnací jejích spotřebitelských výdajů. Pravdou je však opak - Čína má světově nejrychleji rostoucí spotřebitelský trh, který se v uplynulých deseti letech v reálných číslech zvýšil o 8 % ročně. Jako podíl HDP však přesto poklesl a v porovnání s mezinárodními standardy se nachází na velmi nízké úrovni: na pouhých 35 % ve srovnání s 50 – 60 % ve většině asijských ekonomik a se 70 % v Americe.
Za nejrozšířenější vysvětlení lze považovat fakt, že kvůli nedostatečnému sociálnímu systému uspoří čínské domácnosti větší část svého příjmu. A vláda v Pekingu v tomto ohledu jedná: mezi roky 2005 a 2008 zdvojnásobila výdaje na zdravotní péči, vzdělání a sociální bezpečnost. Nicméně celková částka zůstává na pouhých 6 % HDP, ve srovnání s průměrem kolem 25 % v zemích OECD. V letošním roce vláda zvýšila důchodový příspěvek a platby nízkopříjmovým domácnostem. Do roku 2011 zároveň slíbila zajistit základní zdravotní péči pro 90 % populace. Pokud tato opatření uklidní obavy domácností, mohly by následně méně spořit. Avšak bude trvat roky, než se ukáže výraznější vliv na spotřebitelské chování.

Louis Kuijs, ekonom Světové banky v Pekingu podotýká, že vysoké spoření může být stejně tak odrazem větší příjmové nerovnosti, jako málo rozvinutého sociálního systému. Bohatí lidé spoří mnohem více a jejich počet vzrostl.

Za důležitější důvod poklesu spotřeby lze však považovat to, že podíl národního příjmu určeného domácnostem (platy a příjmy z investic) poklesl, zatímco podíl zisků vzrostl. Důvod je nasnadě; rychlý čínský růst překvapivě generoval málo nových pracovních míst. Růst je totiž kapitálově intenzivní, zaměřený na těžký průmysl jako např. ocel, spíše než na služby, kde je podíl pracovní síly výraznější. Kapitálově intenzivní výrobu podporují nízké úrokové sazby a to, že většina státem vlastněných firem nevyplácí žádné dividendy a může si dovolit opět investovat veškerý svůj zisk. Vláda rovněž podpořila průmyslovou výrobu před službami tím, že udržovala slabou měnu a nízké ceny vstupů – např. půdy a energie.

Zesílení sociálního systému je důležité, ale politika se musí také zaměřit na to, jak zvýšit příjem domácností a omezit firemní úspory, říká Kuijs. Než bude růst tažen odvětvími náročnějšími na pracovní sílu, bude potřeba zavést řadu obtížných reforem. Čína potřebuje liberalizovat finanční sektor. Pokřivený daňový systém, podporující průmyslovou výrobu, a bariéry pro průnik soukromého sektoru do některých služeb by měly být zrušeny. Společnosti vlastněné státem by měly vyplácet vyšší dividendy. Měly by se také zvýšit ceny dotovaných vstupů do průmyslu. Zvýšení příjmů a tudíž i spotřebě by rovněž napomohla půdní reforma a odstranění omezení týkajících se migrace z venkovských do městských oblastí.

A v neposlední řadě platí, že Čína musí umožnit posílení své měny. To by zvýšilo reálnou nákupní sílu spotřebitelů, odradilo nadměrné investice do výroby a napomohlo dalšímu snížení obchodního deficitu. Morris Goldstein a Nicholas Lardy z Peterson Institute for International Economics vytvořili jednu z nejrozsáhlejších studií týkající se směnného kurzu. V nové studii odhadují, že juan je z hlediska eliminace přebytku běžného účtu podhodnocený o 15-25%.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.