Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Napodobí Čína ztracenou dekádu Japonska?

Napodobí Čína ztracenou dekádu Japonska?

18.01.2010 18:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Podobnosti mezi dnešní Čínou a Japonskem 80. let minulého století mohou vypadat hrozivě. Není ale pravděpodobné, že by čínský boom vyústil v déletrvající krizi.

Čína se z celosvětového ekonomického oslabení odrazila rychleji než jakákoliv jiná velká ekonomika, do značné míry díky ohromným monetárním a fiskálním stimulům. Nicméně řada skeptiků proklamuje, že toto oživení stojí na vratkých základech. Skutečně, podoba mezi dnešní Čínou a Japonskem 80. let je znepokojující. Mimořádně vysoké úspory a podhodnocená měna podpořily rychlý exportem tažený růst a vyústily v největší přebytek běžného účtu na světě. Trvalé přeinvestování vedlo k rozsáhlému přebytku kapacity a klesající návratnosti kapitálu. Záplava bankovních půjček hrozí budoucím nárůstem problémových půjček.

Nicméně pozorný pohled na tři hlavní obavy pesimistů – příliš vysoké ceny aktiv, přeinvestování a nadměrné bankovní půjčky - naznačuje, že čínská ekonomika má pevnější základ, než se domnívají.

Začněme s trhy aktiv. Čínské ceny akcií nejsou tak vratké jako byly v Japonsku koncem 80. let. Loňský rok jejich ceny vzrostly o 80 %, ale trhy v dalších velkých rozvíjejících se ekonomikách šly dokonce ještě výše (Brazílie, Indie a Rusko v dolarovém vyjádření vzrostly v průměru o 120 %). A čínské zisky šly nahoru ještě rychleji než kdekoliv jinde. Za tři měsíce do listopadu byly zisky v průmyslu o 70 % výše než rok předtím. Čínský realitní trh je jistě rozpálený, ceny nových bytů v Pekingu a Šanghaji poskočily v roce 2009 o 50-60 %.

Nicméně průměrné ceny domů v zemi se přesto nemohou považovat za bublinu. Indikátor, který se nejčastěji uvádí jako důkaz existence bubliny a tudíž hrozícího kolapsu, je poměr průměrných cen domů k průměru ročních příjmů domácností. Ten vychází v Číně na téměř 10, ve většině rozvinutých ekonomik pouze na 4 nebo 5. Nicméně Tao Wang, ekonom z UBS tvrdí, že toto měřítko bohatých zemí je zavádějící. Čínští kupci domů nemají průměrné příjmy, ale nejčastěji pocházejí z nejbohatší vrstvy městské populace, kterou tvoří asi 20-30 % obyvatel. Pokud se použijí jejich příjmy, poměr klesá na úroveň bohatých ekonomik. V Japonsku přitom tento poměr dosahoval 18 a někteří kupující si museli brát stoleté hypotéky.

Navíc čínské domy nejsou tak zatížené dluhy jako japonské nemovitosti před 20 lety. Celkové dluhové zatížení čínských domácností se nachází na pouhých 35 % jejich disponibilního příjmu, ve srovnání s japonskými 130 % v roce 1990. Ale i když Čína zatím nemá úvěrem poháněnou realitní bublinu, fakt, že ceny nemovitostí v Pekingu a v Šanghaji leží mimo dosah většiny běžných lidí, tvoří vážný sociální problém.

Druhá zdánlivá podobnost s Japonskem leží v přeinvestování. Celkové investice poskočily k odhadovaným 47 % HDP loňského roku – o deset procentních bodů více, než mělo Japonsko v době vrcholu. Čínské investice jsou jistě vysoko, v řadě rozvinutých zemí se nacházejí kolem 20 % HDP. Je ale těžké obhajovat, že Čína investuje příliš mnoho, když její kapitálová zásoba na hlavu dosahuje jen 5 % toho, co v USA či Japonsku. V některých odvětvích nadbytečná kapacita existuje, co se týče ekonomiky jako celku, jsou ale obavy z příliš vysokých investic přehnané.

Největší důvod k obavám zavdává třetí bod podobnosti s Japonskem – nedávná přílivová vlna bankovního půjčování. Množství celkových úvěrů vloni poskočilo o více než 30 %. I když se toto tempo zmírní, na konci letošního roku by celkový objem úvěrů k HDP mohl dosáhnout 135 %. Vláda je znepokojena a zvýšila povinné rezervy bank o půl procentního bodu. Před rokem 2009 ale objem úvěrů rostl pomaleji než HDP. Příliš vysoký růst úvěrů v kombinaci s nadbytečnou kapacitou v některých odvětvích zvýší množství špatných úvěrů. Velká část půjček z minulého roku by však měla být vnímána jako fiskální stimulace. Bylo by lepší, kdyby se infrastrukturní projekty financovaly transparentněji přes vládní rozpočet, rozhodující ale je, zda si vláda může dovolit pokrýt vzniklé ztráty. Její hrubý dluh tvoří méně než 20 % HDP, i když skeptici argumentují, že toto číslo je podhodnoceno a ve skutečnosti dosahuje 50 % HDP. I tak ale stále leží hluboko pod průměrem bohatých ekonomik a čínská vláda má navíc mnoho aktiv, například akcie obchodovaných společností.

Při porovnání Japonska a Číny je také nutno vzít v úvahu, že Japonsko bylo na konci 80. let již plně vyvinutou ekonomikou s HDP na hlavu blízko hodnot v USA. Čína má naopak ještě mnoho prostoru pro dohánění bohatých ekonomik. Její růstový potenciál je tak mnohem vyšší a to by jí ulehčilo zotavení z případného bublinového krachu.

Čína si z vývoje v Japonsku může vzít špatné ponaučení - její vláda odmítá posílení juanu ze strachu z toho, že by to ekonomiku poslalo do deflační spirály stejně jako v případě Japonska posílení jenu. Skutečnou chybou Japonska ale bylo to, že posílení příliš dlouho oddalovalo, a když k němu došlo, bylo velmi prudké. A druhou chybou byla snaha o vyvážení tohoto vývoje příliš uvolněnou monetární politikou, která nafoukla finanční bublinu. Z toho se Čína může poučit – je lepší nechat měnu posilovat postupně a monetární politika by neměla být příliš volná. Přes hlasy medvědů ale není kolaps Číny ani blízko a není ani nevyhnutelný. Pokud ovšem bude z vývoje v Japonsku čerpat špatné ponaučení, dojde k němu.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  • Lze to srovnávat
    19.01.2010 12:34

    U Japonska se bavíme pouze o ztracené dekádě. U Číny se bavíme o totalitním státu ,možnosti sociálních nepokojů, změně režimu, revoluci nebo dokonce o občanské válce. Stát se to může kdekoli na světě, jen u totalitního státu je ta pravděpodobnost velmi velmi vysoká.
    Nero
    • Re: Lze to srovnávat
      22.01.2010 11:30

      Přestože jste někde psal, že obchodujete s Čínou - totalitní stát vypadá jinak, ne? A sociální revoluce či občanská válka? Koho proti komu? Je taky dobré si uvědomit, že teď rostou daleko rychleji vnitrozemské oblasti - propouštění dělníků z venkova a jejich návrat domů (po načerpání zkušeností z 'velkého světa') přinesl rozvoj i na nejnižších úrovních.
      Kalka.
  •  
    19.01.2010 10:59

    Jo, to je pěkně shrnuto. Toto se mi na tomto serveru líbí. Podle výběru článků a vlastních úvah je vidět, že zde se opravdu přemýšlí a nekouká skrz ideově a tendenčně zbarvené brýle, jako tomu je často všude jinde. Při posuzování zdánlivě dvou podobných věcí je potřeba jít do detailu a neplést si pojmy s dojmy. Přesnost různých predikcí, které se člověk někde dočte, vždy závisí na hloubce a šíri pohledu. Vždyť je to v podstatě triviální. Stačí si zajistit fakta a umět počítat.
    ignác
    •  
      19.01.2010 11:53

      Pěkný článek, jen by se asi pro pořádek slušelo dodat, že Japonsko si své problémy užívalo v době celosvětové konjunktury. Čína tuto výhodu rozhodně nemá a přes všechny současné optimistické zprávy hned tak mít ani nebude. A to rozhodně na úvěrech založeném investičním boomu Číny znechá v budoucnu nezanedbatelné stopy.
      hl
      •  
        19.01.2010 15:44

        No právě, že já bych to spíš pochopil naopak. Japonsko mělo problém i přes konjunktůru a Čína roste i přes recesi. Takže? Jaký problém bude mít Japonsko teď a jaký Čína v konjunktůře? Zbytek světa se odrazí od dna i toho druhého dříve jak Západ. Čína není Západ.
        ignác
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m