Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Iluzorní přínos a reálná bolest nové ekonomické moudrosti

Krugman: Iluzorní přínos a reálná bolest nové ekonomické moudrosti

03.06.2010 12:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Největším nebezpečím pro stále křehké ekonomické oživení je rozšiřování jedné destruktivní myšlenky - názoru, že již nyní, kdy slabé oživení z nejhoršího poklesu od druhé světové války trvá ani ne rok, je čas, aby politici přestali pomáhat nezaměstnaným a začali vyvolávat bolest.

Když finanční krize udeřila poprvé, většina z těch, kteří ve světě tvoří ekonomickou politiku, reagovala správně. Došlo ke snížení sazeb a byl umožněn nárůst deficitů. Touto aplikací lekce, kterou jsme se naučili ve třicátých letech, se podařilo omezit škody. Bylo to hrozné, ale nebyla to druhá Velká deprese.

Nyní se ale množí požadavky na přechod od podpory ekonomik k jejich trestání. Myšlenka, že to, co slabé ekonomiky skutečně potřebují, je ještě více utrpení, se skutečně stává obecně přijímanou moudrostí. Rozsah toho, nakolik je tento názor nyní přijímán, jsem si uvědomil díky poslední zprávě OECD. To je velmi opatrná organizace; co v daný čas řekne, to doslova definuje obecně přijímanou moudrost. A nyní říká, že by mělo dojít k ukončení podpory ekonomického oživení a namísto toho by se měly zvyšovat sazby a omezit výdaje.

Na tomto doporučení je pozoruhodný fakt, že je nejen odtrženo od skutečných potřeb světové ekonomiky, ale i od vlastních projekcí OECD. Ty neukazují na hrozbu inflace, ale přesto OECD tvrdí, že sazby ve Spojených státech a dalších zemích by v následujícím roce a půl měly prudce vzrůst. Nejlepší odpovědí, kterou mohu vymyslet na otázku, proč by i přes neexistenci hrozby inflace měly sazby vzrůst, je ta, že uvedená organizace se obává, že trhy začnou inflaci očekávat; přestože by neměly a nyní ji neočekávají. Musíme se mít na pozoru před „možností, že dlouhodobá inflační očekávání by v zemích OECD mohla zakotvit, což je v protikladu k předpokladům v základním scénáři“.

Podobný argument se používá pro ospravedlnění úspor ve fiskální oblasti. Teoretická ekonomie a zkušenosti říkají, že omezení výdajů v době, kdy ekonomika stále čelí vysoké nezaměstnanosti, je skutečně špatné. Nejenže tak dojde k prohloubení poklesu, ale nepřispěje to ani ke zlepšení rozpočtového výhledu, protože úspory pramenící ze snížení výdajů jsou vyváženy nižšími výběry daní. A OECD předpokládá, že vysoká nezaměstnanost přetrvá roky. Přesto požaduje, aby vlády zrušily další plány na stimulaci a příští rok začaly s fiskální konsolidací.

Proč to dělat? Znovu proto, aby trhy dostaly něco, co by chtít neměly, a v tuto chvíli ani nechtějí. Nyní se nezdá, že by se investoři obávali o solventnost vlády Spojených států; výnosy z vládních dluhopisů se blíží historickým minimům. A i kdyby se trhy o fiskální budoucnost USA obávaly, omezení výdajů by v utlumené ekonomice přispělo ke zlepšení jen málo. Snižovat se ale musí, říká OECD, protože nedostatečné snahy o konsolidaci „by vedly k riziku negativní reakce finančních trhů“.

Nejlepším shrnutím, které jsem viděl, přišlo od Martina Wolfa z The Financial Times. Ten popisuje nově přijímanou moudrost následovně: „Hlavní myšlenkou ekonomické politiky by mělo být - dát trhům to, co si myslíme, že v budoucnu mohou požadovat, i když existují minimální známky, že to požadují již nyní.“ Tato formulace zní bláznivě a bláznivá je. Přesto se tento názor rozšiřuje, již nyní má nepěkné následky a to jde jen o začátek. Konvenční moudrost říká, že je odpovědné nyní přinutit nezaměstnané trpět. A zatímco jsou tyto přínosy ze způsobené bolesti iluzí, bolest samotná bude velmi reálná.

Autorem článku je Paul Krugman.

Zdroj: The New York Times


Váš názor
  • Malý problém
    04.06.2010 10:34

    ...dát trhům to, co si myslíme, že v budoucnu mohou požadovat, i když existují minimální známky, že to požadují již nyní... Je na tomto světě někdo, kdo ví, co trhy budou v budoucnu potřebovat? Samozřejmě, že není. Good-bye, Mr. Krugman.
    Dan
  • Velikost povodně
    03.06.2010 18:22

    Vodohospodáři ví, že zásadní je vědět, kolik vody spadlo a tudíž přiteče. Nemá smysl snažit se zadržovat první část velké vody a pak již jen u plné přehrady bezmocně sledovat, jak se voda valí přes hráz. Naopak je zapotřebí včas začít přehradu upouštět i za cenu částečného zaplavení nějakého území a vytvořit si manévrovací prostor pro zachycení nejvyšší části povodňové vlny. Povodňová vlna je krize, kapacita hráze je dluhová kapacita vlád (pan Krugman zapomněl že existuje a je konečná). V tomto smyslu za daného rozsahu průšvihu vlády selhaly, protože vyplýtvaly svou dluhovou kapacitu předčasně. Bylo samozřejmě jednodušší začátek povodně zadržovat a všem namlouvat, že je vlastně nic nepostihne. Nyní jsou však téměř všechny přehrady skoro plné a dále prší. Navíc při přetoku přes korunu se mohou některé hráze protrhnout a povodeň dále zhoršit. Minimálně řecká hráz je již značně nestabilní. Za této situace vládnoucím elitám pomalu dochází, že je možná nebude soudit justice, ale linčovat dav. Bohužel voda v přehradách se jen tak nevypaří, musí odtéct.
    Skeptik
    • Re: Velikost povodně
      04.06.2010 10:42

      Dluhová kapacita vlád, na rozdíl od hrází, konečná není. Celá oblast peněz a hodnot je v podstatě abstraktní a fiktivní. Dluhová kapacita vlád/států zdaleka vyčerpána není a v historickém kontextu je v mezích. Žádné protržení hráze nehrozí, pouze média musí prodávat a panika a strašení se dobře prodává. A i protržená hráz se nakonec zalepí. Svět je na prahu nevídaného pokroku a prosperity. Cheer up!
      Dan
      •  
        05.06.2010 11:50

        Pokud není dluhová kapacita vlád konečná, pak může být pouze nekonečná a to je zjevný nesmysl. Pravděpodobně jste chtěl říci, že nikdo neví, jaká přesně je a mění se se stavem ekonomiky - to je samozřejmě pravda. Výška hráze tudíž trochu závisí na přítoku vody. Velká povodeň snižuje výšku hráze a naopak sucho (prosperita) ji zvyšuje. To bohužel není úplně to, co vlády teď potřebují a je to další argument, proč přehradu raději upouštět, i když to dole někomu zmáčí boty. Je to pořád lepší, než když bude mít v baráku vody po strop, až se hráz protrhne.
        Skeptik
    • Re: Velikost povodně
      04.06.2010 8:53

      Parádně vysvětleno. Já bych jen dodal, že hráze jsou poměrně chatrné, neboť je drží jen důvěra investorů. Pokud voda začne přetékat hráz se protrhne!
      ..
  • Ach ti levičáci...
    03.06.2010 14:53

    Krugmann je dle meho nazoru prosťáček a socialisticky papaláš. NIKDY NIC NEBUDE BEZ BOLESTI A BEZ PRACE - bohuzel Paule, bolest nekdy prinasi a kreativni destrukce je nutna... Oddalovani jen a jen dale a na pozdejsi obdobi jen zbrutalni dopady... Uz prosim jed za HUGEM, FIDELEM a PEDREM a nech nas at pracujeme i v krizi a bez pomoci vsemocneho a "uzasneho" statu.
    VSE LIMITED
    • Re: Ach ti levičáci...
      03.06.2010 15:18

      Do práce se rozhodně pusťte a zkuste si zopakovat kapitoly z makroekonomie o agregátní nabídce a poptávce. Když se nad nimi zamyslíte bez ideologické zátěže, uvidíte že věc není zdaleka tak jednoduchá.
      Krizek
      •  
        03.06.2010 15:40

        To jako jste vyčetl ,že z dluhové krize se dostaneme ještě větším kupením dluhů? Prolamuje se jedno tabu za druhým,třeba nákup stát. obligací ze strany ECB,to bylo před několika lety něco naprosto nepředstavitelného ,navíc zakázáno zákonem. NIKDY NIC NEBUDE BEZ BOLESTI A BEZ PRÁCE,to je pravda,ale Krugman si to nemyslí,proto tlachá ,co tlachá.Krugman požaduje větší nákupy odpadnícj papírů FEDEM a větší deficit,co to má za logiku? Pouze se ten problém odsunuje,později stějně praskne.
        AMOLADOS
        •  
          04.06.2010 16:02

          ...další takový, co viděl z makra pouze titulek. Čemu nerozumíte na větě "nepřispěje to ani ke zlepšení rozpočtového výhledu, protože úspory pramenící ze snížení výdajů jsou vyváženy nižšími výběry daní"?
          THR
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data