Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý kurzarbeit dokázal v krizi „zázraky“, jeho cenou bude omezený ekonomický růst

Německý kurzarbeit dokázal v krizi „zázraky“, jeho cenou bude omezený ekonomický růst

28.07.2010 13:41

Německá vláda během krize vsadila na podporu zaměstnanosti. Zatímco v USA došlo k nárůstu nezaměstnanosti na 10 %, u našich sousedů klesla na 7 %, tedy nejníže za posledních 17 let. Program zvaný „kurzarbeit“ zajistil firmám dotace ze státní poklady za to, že zkrátí pracovní dobu svým zaměstnancům a nepřistoupí k propouštění. Poskytnutím dotací společnostem jako Siemens a Volkswagen tak spolková vláda zachránila téměř půl milionu pracovních míst.

Mezinárodní měnový fond označil tento model za účinnou ochranu před projevy strnulostí na trhu práce. Nicméně nezanedbatelnou nevýhodou takovéto politiky zaměřené na udržení stabilní zaměstnanosti je, že ve fázi oživování firmy nenajímají nové zaměstnance tak jako v jiných zemích. Tento fakt ohrožuje sílu ekonomického růstu a „kurzarbeit“ si tak může začít vybírat svou daň.

„Vláda odvedla udržením zaměstnanosti dobrou práci, bezpochyby jde o ohromný úspěch. Problémem ale je, že trh práce a následně i spotřeba neporostou ve fázi oživení tak, jak by rostly za normálních okolností,“ uvedl ekonom Société Générale Klaus Baader.

V rámci „kurzarbeit“ platí německé firmy svým zaměstnancům pouze za odpracované hodiny, vláda pak poskytuje až 67 procent zbývající části mzdy. Podle Federal Labor Agency podpořil program až 1,5 milionu zaměstnanců v 63 tisících firem, počet zachráněných pracovních míst je odhadován za 487 251. V květnu loňského roku prodloužila německá vláda maximální dobu vyplácení těchto benefitů na dva roky z předchozích šesti měsíců. Doplňkovým nástrojem v boji proti nezaměstnanosti se stal i takzvaný „účet pracovní doby“, který využívá zhruba polovina všech německých společností. Ušetřené neodpracované hodiny z dob klesající poptávky jsou v rámci pomyslného účtu přesunuty na dobu ekonomického růstu, bez nutnosti přizpůsobovat výši mezd. „Společnosti nahradily rigidně stanovené počty pracovních hodin flexibilním systémem, který jim umožňuje dýchat v souladu s ekonomikou,“ uvedl hlavní ekonom Commerzbank Joerg Kraemer.

Šéf agentury Frank-Juergen Weise uvedl, že společnosti ušetřily krácením úvazků v průměru třetinu kapacit, kterou nyní mohou znovu obnovit, aniž by museli v současnosti najímat nové zaměstnance. Agentura tak odhaduje, že v příštím roce vznikne v Německu pouhých 30 až 50 tisíc nových pracovních míst. V době růstu a opětovného najímání v jiných zemích tak bude německá poptávka po pracovní síle minimální.

Achillovou patou „kurzarbeitu“ a jí podobných programů je, že narušují síly hýbající trhem práce a způsobují tak odchýlení výstupu ekonomiky od vývoje nezaměstnanosti. „Hrubý domácí produkt Německa může růst o více než 7 procent, aniž by došlo k růstu zaměstnanosti, pokud se počet odpracovaných hodin na zaměstnance a produktivita vrátí na předkrizové úrovně,“ uvedla OECD. „Dosažení takové míry růstu bude zřejmě trvat několik let, není proto pravděpodobné, že pokles nezaměstnanosti z předchozích měsíců potrvá i ve zbytku roku“.

To může představovat vážný problém pro německou ekonomiku, která se tradičně potýká se zdrženlivostí domácích spotřebitelů. Bundesbank pro letošní a příští rok očekává, že i v případě oživení exportu poroste HDP země tempem 1,9 %, resp. 1,4 %.

„Systém krátkých úvazků rozhodně pomohl zabránit dočasným ztrátám pracovních míst v období krize, nicméně není všelékem na strukturální problémy. Žádný zázrak na trhu práce neexistuje,“ dodal hlavní ekonom UniCredit v Mnichově Andreas Rees.

Čtěte také: Kurzarbeit a nezaměstnanost – může vláda zachránit pracovní místa?

(Zdroj: Bloomberg, The Economist)


Váš názor
  •  
    29.07.2010 13:02

    No přesně nad tím jsem se zamýšlel. Je to jako jako když se díváš na křivku konzervativního fondu - malý pohyby a přitom vytrvalost trendu. Zatimco když vytrhneš časovej úsek grafu z agresivního po propadu ve fázi růstu, mužeš si libovat, jak to jede nahoru. Ale bohužel z křivky nezaměstnanosti nemužeš vystoupit a počkat na lepší enter...:-)
    marrtt
  • to mi hlava nebere
    28.07.2010 17:31

    a to pracuji jako personalni manazer ... takze kdyz se nepropousti a nezamestnanost neroste ale klesa, tak je to vlastne spatne jelikoz potom nema kam dále klesat? Zatímco kdyby nezaměstnanost vyletela, firmy byly nuceny propoustet zaucene zamestnance tak je to vlastne dobre i kdyz by je stalo nemale penize opet nabrat a zaucit nove zamestnance až krize odezní? Hm. Mne to naopak pripada jako jedno z mala chytrych vyuziti nasich dani které podpori i podniky a zaroven i zamestnance... To nemluvim o dalsich pozitivnich efektech jakymi jsou vetsi stabilita ve spolecnosti, zachování spotreby které opet pomuze firmám ale i drobným zivnostníkům atd. Mimo jiné v USA není nezaměstnanost 10 ale 20%. Na tech 10% se dostanou jen diky tomu, ze nezapocitavaji lidi kteri vzdaji hledani zamestnani... tusim ze minuly mesic jich bylo 600 tisic.
    swen
    • Re: to mi hlava nebere
      28.07.2010 20:04

      Mě také ne. Na to bysme asi museli být někde hlavními ekonomy
      lime
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data