Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec zlatého věku P/E?

Konec zlatého věku P/E?

30.08.2010 17:53

V minulosti jeden z nejsledovanějších poměrových ukazatelů hodnotících relativní ocenění akcií zvaný anglicky „P/E ratio“, který porovnává cenu titulu vůči zisku na jednu akcii (viz vysvětlivka níže) aktuálně ztrácí na číselné hodnotě i významu. Hřebíky do rakve této dosavadní střelky mnohých investičních kompasů jsou obavy ohledně možného návratu recese, které válcují akcie navzdory predikovaným ziskům.

P/E ratio se stalo vyhledávaným rádcem investorů již ve 30 letech, kdy se jeho průkopníkem stali Benjamin Graham a David Dodd, kteří se při výběru investičních cílů zaměřovali na hodnotu firem vzešlou ze zisku z jejich podnikání s tím, že čím většímu růstu zisku se společnost těší, tím bývá větší i cena jejích akcií, a P/E tak bývá vyšší, než u firem vykazujících slabší trendy v ziskovosti.

Tato jednoduchá poučka však poslední dobou neplatí, a investoři tak na zmiňovaný poměrový ukazatel přestávají hledět. Zatímco americká výsledková sezóna přinesla ve druhém kvartále poměrně přesvědčivě lepší údaje o hospodaření (o 10 procent nad konsensem), akciové trhy za srpen poklesly o dalších 5 procent.

V průběhu celého letošního roku se již průměrná výše ukazatele P/E propadla o 36 % a utržila tak největší ztráty od roku 2003. Dnes se podle informací deníku Wall Street Journal průměrné americké P/E ratio pohybuje okolo 14,9, zatímco loni v září to bylo 23,1 - když bereme v úvahu zisk na akcii (EPS) za poslední rok. Při použití očekávaných zisků pro následujících 12 měsíců je kleslo P/E o více než 15 procent z květnových 14,5 na současných 12,2.

Důvodem teorií těžko opodstatnitelného vývoje mohou podle analytiků být dříve nevídané a často protichůdné výkyvy, které na současném nerozhodném trhu působí jednotlivé makroekonomické zprávy. “Trh nás překvapoval nenadálými pohyby vpřed a vzad,“ uvedl Mike Ryan, šéf správy majetku (přes 641 mld. USD) americké divize UBS Financial Services. Lidé si podle něho v současnosti zvykli brát každá dílčí data jako podpůrný či vyvracující argument svého aktuálního úhlu pohledu a trh tomu odpovídá.

Ekonomickou nejistotu považuje za strůjce úpadku fungování ukazatele P/E také hlavní akciový stratég Citigroup Tobias Levkovich: "Trhy se bojí, a to nejen ekonomického zpomalení, ale i horších scénářů. Chtějí zřejmé vyhlídky, než se rozhodnou, co udělat se svými penězi.“

(Zdroj: Wall Street Journal, Bloomberg)


Price / Earnings Ratio představuje poměr tržní ceny akcie k čistému zisku na akcii (EPS). Jde o důležitý poměrový ukazatel, který slouží k ohodnocení jednotlivých akciových titulů. Čím je ukazatel P/E vyšší, tím je daná akcie vzhledem k zisku (současnému nebo očekávanému) dražší a naopak. Pro akcie tradiční ekonomiky se jako rozumná výše P/E jeví kolem 20, akcie nové ekonomiky se nezřídka obchodují s P/E kolem 70. V době spekulativní bubliny v březnu 2000 ukazatel P/E u některých internetových titulů dosahoval hodnoty 1000.

(Zdroj: V. Beneš a spol.: Bankovní a finanční slovník)


Váš názor
  • 31.08.2010 9:17

    Čo je to za nezmysel porovnávať tohtoročné P/E s minuloročným kedy ceny akcií padli na minimá a celé trhy sa zbláznili? Potom je jasné že P/E bolo obrovské a teraz sa vracia do normálu. Nič to ale nemení na tom že ho ľudia sledujú - to skôr predtým ho nesledovali a splašili sa pri akejkoľvek negatívnej správe.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m