Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký humor

Americký humor

01.09.2010 10:35

Nemám na mysli Forresta Gumpa ani invazi do Iráku, jde mi o jiný legrační americký příběh, který napsal sám život. Dal by se nazvat „Osudy drobného amerického investora od pádu železné opony až po dnešek.“

Příběh začíná v devadesátých letech minulého století, kdy konec studené války otevřel cestu globalizaci. Americké firmy, nejlépe připravené na tuto alternativu, plně těžily z bouřlivého vývoje. Pozitivní výsledky a optimistická nálada na trzích vyústily v silnou rally na akciových trzích. V plném proudu byla též internetová revoluce, která vyvolala dotcomovou mánii na přelomu let 2000-2001. Z drobných amerických investorů se stali daytradeři napojení online na své brokery a jejich každodenní existence spočívala v nákupu obskurního startupu na radu svého makléře a jeho následném prodeji s dvouciferným procentním ziskem. Tento sen skončil krutým probuzením, během něhož ztratily tisíce naivních investorů miliardy dolarů a z akciového seznamu zmizely firmy jako Enron a Worldcom. Teorie, že nejlepší investiční strategií je „buy and hold equity forever“, se ukázala jako mylná.

Drobný investor je však houževnatý a záhy se vzpamatoval. Středem jeho zájmu se stal dům. Dům je místo, kde žijeme, vychováváme děti, prožíváme krásné chvíle. V americkém pojetí to však byla odjakživa, kromě místa pro grilování, taktéž forma investice. Navíc investice, jejíž hodnota stabilně a bez korekcí rostla celou řadu let. Netrvalo dlouho a do nemovitostního trhu začaly proudit úspory zhrzených akciových investorů. Narodil se nový sen, sen spočívající v trvale rostoucích cenách přiživovaný reflační rétorikou centrální banky. Po několika šťastných letech plných pozitivních očekávání přišel rok 2008 naplněný zklamáním. Ceny nemovitostí spadly a k těmto již tak monstrózním ztrátám se přidružily, podobně jako před osmi lety, ztráty z padajících cen akcií. Investoři, kteří jim zůstali věrni, přišli o miliardy dolarů. Tentokrát se seznam obchodovaných titulů zúžil o firmy jako Bear Stearns a Lehman Brothers.

Drobný investor je však stále houževnatý a ze ztrát se snaží vzpamatovat. Po krátkém románku s komoditními ETF, kdy zjistil, že vlastnit komoditu je sice bezpečné, ale díky contangu to není zadarmo, se vrhnul na státní a jiné bonitní dluhopisy. Vytlačil jejich cenu do závratných výšin a někteří sýčkové tvrdí, že se katastrofická situace bude opakovat do třetice všeho dobrého. Dovolím si trošku nesouhlasit. Na rozdíl od akcií a nemovitostí, dluhopisy oplývají jistou iluzorní vlastností a tou je garance splatnosti jistiny a předem daný výnos. Tyto dva opěrné body budou dozajista bránit jakémukoliv panickému výprodeji a každý korekční pohyb bude vnímán jako příležitost k nákupu.

Čím nižší budou výnosy dluhopisů, tím přitažlivější se však začne zdát jiný investiční instrument, totiž zlato. V budoucnu nás pravděpodobně čeká finální rally na zlatě, během níž se svých masivních pozic zbaví jejich současní vlastníci, vybrané hedžové fondy. Toto rally bude podle mého názoru tečkou za poslední vlnou vyvolanou houževnatým drobným investorem. Ten skončí v draze koupeném domě, s paklíkem státních dluhopisů nesoucích nula procent a cihličkou předraženého žlutého kovu pod pomyslným polštářem. Říkám si, jestli není za této situace lepší, když už jste přežili Enron i Lehman Brothers, zůstat přes všechna negativní očekávání věrni starým dobrým akciím.


Váš názor
  •  
    02.09.2010 10:25

    Velmi dobrý článek, který ovšem zkazila poslední věta. Chápu, že vaším hlavním prodejním artiklem jsou akcie, ale takhle hodit do placu nějakou myšlenku na závěr, když k ní v článku není žádný podklad.... jako důvod nepovažuji to, že odmítnete alternativní investice... například pokud bude zlato i nadále růst, je současný růst cen akcií velmi nepravděpodobný... stačí se podívat na korelaci od začátku krize.... navíc opomíjíte skutečnost, že ty současné pohyby na trhu jsou výsledkem nějaké politiky - FED nafukuje pomocí QE ceny finančních aktiv včetně akcií a zlata a záleží především na jeho politice (která se jen stěží dá dlouhodobě odhadnout), který investor nakonec vydělá - jestli teda nějaký. Nejlepším závěrem tohoto odlehčeného článku by byla rada vybrat peníze z investic a začít si je užívat, dokud ještě mají cenu.... to by ovšem nesedělo s vaší firemní politikou ;-) Těším se na Váš další článek s názvem: Důvody k dalším růstům akcií
    • Důvody
      02.09.2010 14:12

      No přinejmenším ten, že neinvestovány leží stranou bilióny (americky trillions ;-) tolarů - nejmíň tři. A fakt, že alespoň v létě tvořil na NYSE víc než 2/3 obchodů HFT...;-)
      Kalka.
  • buy and hold
    01.09.2010 17:01

    DotCom bublina že vyvrátila teorii, že nejlepší investiční strategií je „buy and hold equity forever“..? Nebylo to spíš naopak? Neukázalo se, že kdo držel Coca-Colu před bublinou, během ní i po ní, na tom byl nakonec nejlépe? Neukázalo se naopak, že nejhorší strategií je právě zběsilý trading novinek?
    Fingor
  • Český styl je nepochybně lepší
    01.09.2010 13:55

    a sice co nejrychleji všechno prochlastat a pak se není o co bát.
    Dan
  • Pěkně napsáno
    01.09.2010 12:40

    Bublina oblagací je před puknutím, bublina zlata před startem. Pokud se nemýlím, tak to byl Marc Faber, kdo nazval budoucí bublinu ve zlatě "bublinou všech bublin".
    Jan Dvořák
  • pane Vaškoviči,
    01.09.2010 11:38

    trefné a výstižné. Jen vám toto zrcadlo těžko odpustí ti, co se právě honí za paklíkem akcií :-)
    H.B.
    • Re: pane Vaškoviči,
      01.09.2010 12:48

      proc by meli neco odpoustet? z clanku vyplyva, ze akcie jsou naopak spravna volba (narozdil od nemovitosti, statnich dluhopisu a zlata)
      petr666
  • Dluhopisovo-zlatý závěr má svou logiku
    01.09.2010 11:36

    Povedený článek, pane Vaškovici. Úvaha ohledně cen dluhopisů a zlata má svojí hlubokou logiku. Navíc je článek svěží ... a moc mě pobavil. :-) Díky.
    Metaforos
  • nebyl bych tak skeptický
    01.09.2010 11:23

    a už vůbec bych se nevysmíval trhu a drobným americkým investorům :)
    Bo
  •  
    01.09.2010 10:52

    Lidé milují iluzi snadného zbohatnutí. Funguje to tak již od doby, kdy se v dřevěných vozech táhli z východu USA na západ ve snaze "posbírat" zlato, které se tam "válí všude kolem". Princip je pořád stejný, jenom forma se mění-akcie, dluhopisy, domy, drahé kovy, komodity........to všechno jsou jen reflexe toho samého tématu. Až lidem někdo řekne, že nejlepší investicí jsou želatinoví medvídci, půjdou je koupit po tunách...
    LongFrog
  •  
    01.09.2010 10:43

    na: "Paměti pobitevního generála"
    • Ještě štěstí že do Iráku šli...jinak nevím jak by to dopadlo s Evroupu..
      01.09.2010 10:51

      ....pane Vaškovič...jste Švejk...
      Petr
      • Re: Ještě štěstí že do Iráku šli...jinak nevím jak by to dopadlo s Evroupu..
        01.09.2010 10:58

        Zdůvodni svoje tvrzení. Dle mého názoru ZHN nenašli, Al-kaida se v Iráku objevila až po invazi, celkem prosperující arabský stát je v rozvalinách.
        starik
        •  
          01.09.2010 11:02

          To je vtip, že? Moc se ti nepovedl.
          Azazel
    • Navrhnul bych změnu názvu článku
      01.09.2010 10:44

      na: "Paměti pobitevního generála"
      Azazel
      • Azazel
        01.09.2010 12:32

        Co se Ti konkrétně nezdá na článku pana Vaškoviče???
        Velkamedvědice
        • Re: Azazel
          01.09.2010 13:26

          Nic. Jen má nerva no :)
          ricmund
          • Jenže ona je to všechno pravda
            01.09.2010 14:43

            Kdybychom všichni v dobách "nového normálu" investovali podle starých a staletími osvědčených pravidel (buy and hold nebo lépe ještě k tomu pravidelné investování) tak bychom neprodělali tolik, nebo bychom dokonce možná něco málo vydělali ;-)
            xzajic
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m