Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Basel III: Německo a USA se o víkendu „poperou“ o dobu zavedení a požadavek na kapitál. Deutsche Bank ohlásila emisi akcií za 9 miliard eur

Basel III: Německo a USA se o víkendu „poperou“ o dobu zavedení a požadavek na kapitál. Deutsche Bank ohlásila emisi akcií za 9 miliard eur

10.09.2010 17:48
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Víkendové setkání Basilejského výboru pro bankovní dohled bude bojem nejen mezi americkými a německými regulátory ohledně délky zavádění nových kapitálových požadavků na banky vyplývajících z chystaných pravidel Basel III. Nasvědčují tomu dosavadní poměrně volné formulace k implementaci během pěti až deseti let po roce 2013 i skladby kapitálového požadavku Tier 1 ze 6 % základních, 3 % rezervního polštáře pro „špatné časy“ (potud návrh výboru) a další 3 % možných na nařízení regulátora v časech konjunktury. Čím delší čas bude poskytnut v rámci přechodného období adaptace na nová pravidla (od nynějška 7 až 12 let), tím menší požadavky na navyšování kapitálu bank budou kladeny. Čím nižší bude výsledný požadavek na úroveň Tier 1, tím platí totéž. Zatímco USA budou prosazovat od roku 2013 co nejkratší (tedy 5letou) lhůtu pro zavedení, Německo bude naopak požadovat dlouhý, 10letý konec přechodného pásma. Jsou to přitom nyní americké banky, které podle šéfa ECB Tricheta a šéfa Bundesbank Webera v kapitálové vybavenosti zaostávají a mají problém i s úrovní stávající Basel. „Jen tři z 18 amerických bank klesnou na úrovni Tier 1 s novými pravidly pod 7% úroveň, uvádí „v odpovědi“ zářijová zpráva Morgan Stanley s tím, že situace evropských bank je horší. Jednou z těch tří je ovšem největší americká banka Bank of America. JPMorgan zase uvedla, že naplnění pravidel by pro ni znamenalo pokles Tier 1 ukazatele o plná 2 procenta, zejména kvůli omezení spektra, které lze do Tier 1 napříště zahrnout.

Zdroje z jednání předpokládají, že Německo by o víkendu mohlo prohlasovat snížení požadavku na Tier 1 či jádrový Tier 1 o 50 bazických bodů, celkově by však finální návrh k postoupení na G20 měl zůstat blízko ohlášených parametrů. Nově bude po bankách požadována úroveň jádrového kapitálového ukazatele na 5 % plus polštář 2,5 %. Zde se očekává prosazení Německem na finálních 4,5 %, naopak uspět by Německo nemělo podle zdrojů z příprav jednání s požadavkem na co nejdelší přechodné období implementace. Podle nových basilejských pravidel by pokles kapitálové vybavenosti banky pod limit jádra plus polštáře, tedy 7,5 % (5+2,5), případně 7 % (4,5+2,5) znamenal, že banka do jeho opětovného dosažení nebude moci vyplácet dividendy či realizovat zpětné odkupy akcií. „To dopadne na ceny akcií v sektoru,“ uvádějí zdroje z jednání, zvláště, pokud by stav přetrvával několik let. Dodatečný 3% polštář, aplikovatelný v dobách vysokého úvěrového růstu regulátory, by tento víkend neměl být prohlasován. Stávající úroveň basilejských požadavků je stanovena na 4 % Tier 1, z čehož polovina musejí být běžné akcie. Žádný dodatečný polštář stanoven není.

Banky již začínají oznamovat plány na navýšení kapitálu skrze akciové emise či umístění dluhopisů.

Rozruch způsobila po dřívější zprávě německé asociace bank, že tamní sektor bude potřebovat pro adaptaci na nová pravidla navýšit kapitál o 105 miliard eur, dnes Deutsche Bank s prohlášením, že plánuje umístit akciovou emisi v rozsahu osmi až devíti miliard eur. To znamená navýšení její celkové tržní kapitalizace až o 30 procent proti současným 30 miliardám eur. Banka emisi zdůvodňuje potřebou adaptace sebe sama na očekávaný Basel III, avšak také posílením podílu a vynuceným navýšením kapitálu v německé Postbank, kde nyní ovládá 29,9 % firmy. Zatímco samotná Deutsche Bank v zátěžových testech vykázala běžné Tier 1 na úrovni 11,3 %, Postbank skončila mezi německými bankami „na chvostu“. Podle zdrojů z německých bankovních kruhů má banka emisi oznámit v pondělí či úterý. Akcie banky v reakci ztrácejí kolem 5 procent.

Oživují také dluhopisové emise ve finančním sektoru, které v tomto týdnu dosáhly 18 miliard eur v čele s BNP Paribas a Unicredit proti 5 miliardám eur ve všech nefinančních sektorech, kde vedl s 500 miliony eur ropný koncern Total SA. Evropským bankám podle propočtů Barclays dochází letos do splatnosti 240 miliard eur dluhu, v příštím roce pak 765 miliard eur dluhu.

Neočekává se, že schůzka basilejského výboru tento víkend vyřeší návrh pravidel Basel III kompletně. Další jednání je plánováno na 21. až 22. září, následující na říjen. Až pak má být finální návrh pravidel postoupen na listopadovou schůzku lídrů G20. Ti si návrh nových pravidel vyžádali v reakci na finanční krizi. Ďábel ale, jak připomíná analytik FBR Capital Paul Miller tkví v detailech. Bitva se strhne o ještě v červenci prosazovaný 3% poměr kapitálu k aktivům, který měl být aplikován do roku 2018, kolem revidované kalkulace rizikově vážených aktiv či německých tichých vkladatelů.

(Zdroj: Bloomberg, BCBS, ECB, FT, WSJ, CNBC)


Váš názor
  • Schváleno
    12.09.2010 21:06

    Citi a Bank of America hrozí, že nebudou moci vyplácet pár let dividendy
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university