Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět v roce 2050 (budoucnost již není, co bývala)

Svět v roce 2050 (budoucnost již není, co bývala)

06.10.2010 18:14

Během čtyřiceti let do roku 2050 se ani přes obnovené a opakované snahy o fiskální a monetární stimulaci nepodařilo dosáhnout požadovaného růstu HDP. Svět v roce 2050 vypadá následovně:

--Fed poté, co na trzích skoupil veškerá aktiva, používá monetární stimulaci k rozhazování dolarů mezi lid tzv. Bernankeho letkou. Tyto peníze jsou používány zejména k hygienickým potřebám. Fed tak doufá, že tím stlačí dolů ceny jejich substitutu – toaletního papíru, následně dojde díky spotřebnímu portfolio efektu ke zvýšení kupní síly obyvatelstva a agregátní poptávky.

--Ke směně zboží a služeb jsou používány elektronické peníze, tzv. Fabery. Jejich cirkulaci zajišťuje nejbohatší muž světa, který vlastní většinu světových zásob zlata, Marc Faber. Na tuto měnu lidé přešli poté, co centrální banky ve snaze odstranit hranici snižování sazeb danou nulou zavedly podle návodu ekonomů ze Citi několik paralelních měn. Lidé pak zapomněli, čím se vlastně dá platit. Ekonomové navíc zůstávají rozděleni v názoru na to, zda nižší sazby způsobují inflaci, či deflaci; do středního názorového proudu se tak začíná prosazovat model „deflinflace“, jehož autorem je držitel deseti Nobelových cen za ekonomii Jim Cramer.

--Microsoft po konfliktu s vládou, která se v něm snažila snížit platy uklízeček, začal v roce 2020 do svého nového softwaru (t)Error zadarmo přikládat tzv. Barrovu daňovou kalkulačku. Ta při každém spuštění počítače automaticky zobrazuje, o kolik se lidem v budoucnu zvednou daně v závislosti na každém novém stimulačním programu. Každý stimulační program tak vychází vniveč.

--Mezi investory navíc nefungovala variace Bernankeho letky, při níž na ně byly shazovány vládní dluhopisy. Ekonomové tak konečně našli jasný empirický důkaz toho, že peníze a vládní dluhopisy nejsou substituty (papír, na němž byly dluhopisy vytištěny, byl totiž příliš tvrdý). Vlády po celém světě pak poté, co rating jejich dluhopisů spadl do třídy spekulativních investic, tzv. Chavezovým výnosem zakázaly používat první tři písmena abecedy. Rating vydaných vládních dluhopisů se tak opět dostal na nejvyšší úroveň. Jejich nulový substituční potenciál to ale nakonec překvapivě vůbec neovlivnilo.

--Rostoucí role vlád v ekonomice sebou přinesla vlnu korupce a klientelismu, všechny tradiční postupy v boji proti nim kupodivu selhaly. Úředníci tak dostali pravomoc oficiálně požadovat při styku s veřejností tzv. protikorupční poplatek, který jim zůstává jako nezdaněný příjem. Tím byla korupce úplně vyhlazena.

--Většina obyvatel pracuje v kvetoucím odvětví státní regulace. To se nakonec ukázalo jako jediná naděje pro vyřešení problému s poptávkou stagnující díky uspokojení všech možných i nemožných potřeb obyvatel. Vlády nyní zvažují to, že v každé zemi založí dva superregulační orgány, kdy každý bude regulovat ten druhý. Tato kruhová reference dává neomezený prostor pro kreativitu úředníků a řeší problém s cyklickou i strukturální nezaměstnaností.

--Stejně tak roste zaměstnanost v oblasti tvorby akciových analýz a průzkumu názorů investorů. Regulace finančních trhů totiž požaduje, aby analytik, který vydá doporučení ke koupi, musel v rámci objektivity zároveň vydat doporučení k prodeji. Investoři tak již úplně ignorují fundamentální analýzu. Obchodují jen na základě aktuálních výsledků firem, které jsou zveřejňovány s hodinovou frekvencí, a mediánu průměrů očekávání, týkajících se toho, jaká budou očekávání očekávaných zisků za deset let. Ti sofistikovanější používají technickou analýzu, jejímž základem je průlomová metoda „hlava, ruce, ramena, klepou se mi kolena“.

--Stařičký Paul Krugman píše do NYT článek o tom, že jediná chyba je v tom, že fiskální stimul nebyl dostatečný (a všichni, kteří to nechápou, jsou blbci). Pimco usoudilo, že jeho novému normálu již je po 40 letech možné říkat starý normál. Když ale v médiích začne pan Gross, Jr. hovořit o tomto starém normálu, vyvolá to rally na jediném existujícím trhu – trhu s deriváty derivátů derivátů derivátů aktiv, které skoupil Fed. Investoři se totiž domnívají, že přichází starý - starý normál, o kterém slyšeli od svých dědečků. Tato rally přichází těsně poté, co bylo pro „určité technické problémy“ po několika dnech celosvětově zrušeno Francií prosazené regulační nařízení, že na trhu se smí jen kupovat.

--Jediné spojení západu s kapitalistickým blokem Asijská unie je přes Čínou vlastněný MMF. Jeho sídlo ve Washingtonu bylo vypáleno poté, co MMF v čele s Cramerem zveřejnil studii, která navrhovala zvýšit inflaci z 85 % měsíčně na 89,5 %, aby se vytvořil dostatečný prostor pro snižování sazeb, pokud by přišla deflinflace. Komplikace toku kapitálu mezi Asií a Západem v minulosti přinášelo to, že Čína se podvolila tlaku amerického Kongresu. To, spolu se snahou utlumit mzdovou inflaci a stimulovat domácí poptávku silnějším kurzem, vedlo k tomu, že omezila množství peněz v ekonomice na jeden renminbi. Číňané tak po několika staletích obnovili svou intelektuální nadvládu a nyní umějí nejlépe na světě počítat ve zlomcích. Několik empirických studií z předních univerzit pak ale přišlo se závěrem, že došlo k určitému přestřelení monetárního utahování a kurzu renminbi, Čína tak nakonec také radši začala používat Fabery. Kongres USA si ale stěžuje, že čínské Fabery jsou příliš slabé.

--Evropa je rozdělena na kolem bývalého Řecka vytvořenou Union Hell(ass) a Unii tvořenou Německem a několika menšími státy (včetně nejbohatšího člena této unie Republiky Vysočina). Obyvatelé této unie jsou ale poměrně izolováni od zbytku západního světa, protože jsou natolik zabednění, že ještě nepochopili Keynese a myslí si, že cesta k materiální prosperitě vede přes kvalitní výrobky, práci, absenci excesů v oblasti zadlužení a pivo vařené z chmele a ne derivátů ropy.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    07.10.2010 18:53

    Prispevky pana Soustruznika jsou volavkou do placene sekce? Komplimenty se to v nazorech jen hemzi a nelze s nimi nesouhlasit. Jednou se budou na Soustruznika divat jako na Verna ci Capka se divame dnes. Velmi povznasejici clanek, zakladam do kroniky. A pak hezky zpatky do reality, pomahat utvaret ji podle skutecnosti, kterou jsme si prave precetli.
    Mudrc
  •  
    07.10.2010 15:49

    Zatím jsem se nejvíce nasmál při čtení knihy - Jak jsem vyhrál válku, tedy až do dneška. Pane Soustružníku, doufám, že v tom hodláte pokračovat, nejlépe pak rovnou vydáním celé knihy, na které zbohatnete zajisté rychleji, než vekslováním Faberů. Děkuji!
    DeGuise
    •  
      07.10.2010 17:02

      Jj, Wen Jiabao se dneska taky určitě smál (do rukávu ;-)
      Kalka.
    • Dost dobrý
      07.10.2010 16:28

      Moc se mi líbil tento sloupek, je jen škoda, že některé příspěvky pana Soustružníka jsou v placené sekci.
      Vlad
  •  
    07.10.2010 11:39

    Abyste nedostal na budku až pojedete na Vysočinu :-)
    tk69
    •  
      07.10.2010 13:13

      J. Soustružník je bůh, jsem z Vysočiny a ode mě tedy rozhodně nedostane. Pan Soustružník na hrad.... článek hodný zfilmování
      studentxxx
  • super
    07.10.2010 11:21

    Článek měsíce :-)
    Ales Muller
  •  
    07.10.2010 4:32

    USA si stezuje, ze cinske fabery jsou prilis slabe:))))) Joke of the day, Soustruznik employee of the month!
    Cedr
  •  
    06.10.2010 22:54

    skvělé, pane Soustružníku, děkuju.
    pavlisak
  • Hezké,
    06.10.2010 21:57

    obávám se však, že v té době si Číňani už za silný yuan skoupili celou Ameriku, poté co pomocí výsadku trojského koně do Řecka dávno předtím ovládli Ouzhou - bývalou Evropu (o Feizhou, Africe ani nemluvě) a na Bónanke, natož na Fabeier si ani nevzpomenou. Hanové mají opět povoleno - ba co nařízeno - mít nejméně pět dětí (zkumavková reprodukce), kdežto původní dlouhonosé etnikum (yang gui), pokud vůbec nějaké potomky chce, má povoleno jednoho. Universálním heslem je tradiční Yang wei Zhong yong! (Vše cizí ve službu Číně) a díky Konfuciovi se daří původní obyvatelstvo udržovat v klidu a míru. Konečně...
    Kalka.
    • Re: Hezké,
      12.10.2010 11:04

      Čína za 40 let bude ráda, když se bude držet pohromadě, v optimistickém scénáři bude ovládat ještě Mongolsko a Severní Koreu a když už popustím fantazii uzdu tak i Bhůtán a těch pár skalisek v moři se zásobami ropy, o které teď vedou spory s Japonskem. US dluhopisy se jim zcela znehodnotí, stejně jako řecké. Vysvětli mi, proč by takový Řek měl makat víc, za míň peněz, jen proto, aby zhodnotil investici čínskému papaláši?? Příští rok dosáhne Čína maxiálního počtu pracovní síly, pak začne pracujících ubývat a tenhle trend bude pokračovat dalších nejméně 20-25 let. Se stárnoucí populací a zcela otrávenou vodou, vzduchem i půdou bude za 25 let Čína karikaturou dnešní "ekonomické velmoci".
      ..
    • Re: Hezké,
      06.10.2010 23:34

      kdyz si to tak vemes, tak zavedenim umele reprodukce lide vzali prirode jeden z mala nastroju jak regulovat stav lidske populace bezbolestne, mam pocit, ze vsechny zbyvajici nastroje jsou jiz jen bolestne a lidsky tragicke a tudiz velmi nesnadno politicky dobrovolne prosaditelne.
      Azb
      •  
        07.10.2010 11:31

        Taky to nobelovka patřičně ocenila, ne?
        Kalka.
  • Teda autore,
    06.10.2010 19:46

    GLUM se po přečtení Vašeh článku zmůže na jediné slovo: RESPEKT!
    GLUM
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university