Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed zhoršil výhled růstu americké ekonomiky pro letošní i příští rok

Fed zhoršil výhled růstu americké ekonomiky pro letošní i příští rok

24.11.2010 8:21
Autor: ČTK

Americká centrální banka (Fed) výrazně snížila odhad růstu tamní ekonomiky na letošní i příští rok. Dosud předpokládala, že největší ekonomika světa příští rok vykáže růst od 3,5 do 4,2 procenta, v aktualizované prognóze už ale počítá s růstem pouze od tří do 3,6 procenta. Fed to dnes uvedl spolu se zápisem z jednání z poslední schůzky svého měnového výboru. Ten ukázal, že Fed zvažoval ještě výraznější podporu ekonomiky, než jakou nakonec schválil.

Citelné zhoršení výhledu vysvětluje, proč se Fed rozhodl zahájit nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, i když za tuto snahu sklidil kritiku. Hůř si americká ekonomika povede i letos, podle Fedu vykáže růst jen o 2,4 až 2,5 procenta, zatímco v předchozí prognóze z června Fed letošní růst odhadl na tři až 3,6 procenta.

Zápis z poslední schůzky měnového výboru Fedu, která se konala 2. a 3. listopadu, mimo jiné ukázal, že členové Fedu se nemohli shodnout v tom, zda je účelné zahajovat druhé kolo kvantitativního uvolňování. Neshody se týkaly rizika a přínosu, který takový krok bude mít. Fed nakonec schválil, že v rámci QE2, jak se druhé kolo uvolňování zkracuje, vynaloží zhruba 600 miliard dolarů (kolem 11 bilionů Kč). Debatovalo se ale ještě o výraznější podpoře ekonomiky.

Fed bude za zmíněných 600 miliard dolarů do poloviny příštího roku nakupovat americké státní dluhopisy s delší dobou splatnosti. Zároveň bude reinvestovat výnosy z papírů, které nakoupil dříve, takže celkem by mohl na odkup dluhopisů vynaložit až 950 miliard dolarů. Cílem Fedu je přispět ke snížení tržních úrokových sazeb a podpořit výdaje.

Zápis z jednání ukazuje, že návrh zahájit QE2 členové Fedu nakonec schválili poměrem hlasů deset ku jedné, tedy drtivou většinou. Než se tak ale stalo, někteří členové měli z tohoto kroku obavy. Kritici totiž často upozorňují, že Fed se tímto krokem sice snaží o podporu ekonomiku, zároveň ale jako vedlejší produkt oslabuje dolar. To ekonomice také pomůže, avšak Spojené státy za to sklízejí kritiku a jsou obviňovány, že hodnotu dolaru uměle snižují.

Kurz dolaru po zveřejnění zprávy smazal část vysokých zisků, které vůči euru nabral díky problémům v Irsku a částečně i v reakci na eskalaci napětí na Korejském poloostrově. Euro tak po zprávě vystoupilo na 1,3397 z předchozích 1,3380 USD. Bez větších změn zůstal také akciový trh, který už od začátku obchodování ztrácel více než jedno procento.

Část členů měnového výboru namítala, že další nákupy státního dluhu budou mít na oživení ekonomiky už jen omezené dopady. Část se jich obávala i zvýšeného rizika, které s sebou takový krok přináší. Jde hlavně o růst inflace a zmíněný další pokles kurzu dolaru. Šéf Fedu Ben Bernanke ale pak většinu členů výboru přesvědčil, aby jeho návrh podpořili a QE2 schválili, ukazuje zápis.

Fed rovněž uvedl, že 15. října mimo plán uspořádal videokonferenci, kde členové měnového výboru jednali o několika nových podpůrných opatřeních. V úvahu dokonce připadaly i málo časté nástroje, jako je cílování konkrétní úrovně výnosu dluhopisů, případně změna komunikace. Ta by spočívala v tom, že by začal Bernanke pořádat tiskové briefingy.

Dnes byly v USA zveřejněny zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky za třetí čtvrtletí. Data ukázala, že ekonomika rostla tempem 2,5 procenta ročně, zatímco první rychlý odhad, který byl zveřejněn zhruba před měsícem, tempo růstu stanovil pouze na dvě procenta. Ani lepší vývoj ale není dostatečný na to, aby pohnul s nezaměstnaností. Ta činí 9,6 procenta a navzdory růstu ekonomiky se od krize prakticky nesnížila.

Americká měna s menšími výkyvy prakticky vytrvale klesá už téměř deset let a část analytiků tvrdí, že další kolo poklesu má dolar před sebou.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university