Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komise Kongresu: Krizi zavinilo selhání regulace, chyby manažerů a riskování Wall Street. Bylo možno jí předejít

Komise Kongresu: Krizi zavinilo selhání regulace, chyby manažerů a riskování Wall Street. Bylo možno jí předejít

26.01.2011 15:13, aktualizováno: 26.1. 16:06
Autor: ČTK

Aktualizováno

Finanční krizi z roku 2008 bylo možné předejít. Vyplývá to z vyšetřování zvláštní komise amerického Kongresu, která zkoumala příčiny a okolnosti katastrofy, jež otřásla světovým finančním systémem. Podle komise ji zavinila rozsáhlá selhání vládní regulace, chyby manažerů a bezhlavé riskování na Wall Streetu. Informoval o tom dnes deník The New York Times.

"Největší tragédií by bylo, kdybychom přijali často opakované tvrzení, že (finanční krizi) nikdo nemohl předvídat, a proto jí nešlo zabránit," uvedla komise ve své závěrečné zprávě. "Pokud přijmeme tuto teorii za svou, bude se vše opakovat," dodala.

Podle komise mají svůj podíl na krizi hned dvě americké vlády, americká centrální banka a další regulační úřady. Společně dopustily vznik katastrofální směsi: poskytování podřadných hypoték, nadměrné seskupování a prodávání půjček investorům a riskantní sázky na cenné papíry založené na těchto půjčkách.

Komise zároveň obviňuje několik finančních institucí z chamtivosti, pošetilosti či obojího. Nejvážnější výtky se ale týkají selhání americké administrativy. Podle The New York Times mohly závěry vyšetřování ovlivnit neshody mezi demokraty a republikány, kteří v ní zasedali. Komise měla deset členů. Šest z nich navržených demokraty závěrečnou zprávu podpořilo. Tři z republikánských členů ale hodlají vydat nesouhlasná stanoviska.

Závěrečná zpráva mimo jiné kritizuje někdejšího šéfa americké centrální banky Alana Greenspana i jeho současného nástupce Bena Bernankeho. Zatímco první dopustil v čele Fedu zamoření trhu toxickými hypotékami, druhý krizi nepředpovídal, byť pak hrál klíčovou roli v reakci na ni.

Podle komise selhala i vláda předchozího republikánského prezidenta George Bushe, když na propukající krizi reagovala rozporně. Zachránila sice na jaře 2008 banku Bear Stearns, pak ale nechala v září téhož roku zkolabovat finanční ústav Lehman Brothers. Jeho pád se považuje za okamžik, kdy krize vypukla naplno. Bushova vláda tak podle komise přispěla k nejistotě a panice na trzích.

Svůj podíl viny ale nesou i demokraté, vyplývá ze zprávy. Může za to především rozhodnutí administrativy někdejšího prezidenta Billa Clintona vyloučit z regulace deriváty "obchodované přes přepážku", tedy přímou dohodou dvou stran mimo burzu. Podle komise šlo o "klíčový bod obratu na cestě k finanční krizi".

Kritiku si vysloužil i současný ministr financí Timothy Geithner, který dříve předsedal newyorské pobočce americké centrální banky. Podle komise si pobočka nevšimla toho, že banky Citigroup a Lehman Brothers mají potíže. Dohled nad nimi nicméně nebyl její hlavní úkol, uznává také zpráva.

Komise zároveň podle newyorského listu odmítá některé teorie vzniku finanční krize, které se objevily krátce po jejím vypuknutí. Mezi hlavní viníky katastrofy tak nepočítá nízké úrokové sazby, jimiž Fed reagoval na recesi z roku 2001, ani například agresivní snaha vlády, aby co nejvíce Američanů vlastnilo domy. Zpráva na druhou stranu kritizuje selhání regulátorů trhu, kteří nepožadovali po bankách dostatečné kapitálové rezervy a zastavení riskantních praktik.

"Krize byla výsledkem lidského konání a nekonání. Nemohla za ni matka příroda či selhání počítačových modelů. Kapitáni finančního světa a veřejní hlídači finančního systému ignorovali varování a neptali se na rostoucí rizika v systému, který je nezbytný pro prosperitu Američanů, ani se je nesnažili pochopit či řídit. Šlo o velké selhání, ne o klopýtnutí," stojí ve zprávě.

Komise výsledky svých šetření zveřejní v téměř šestisetstránkové knize. Publikace obsahuje záznamy z 19 dnů slyšení, která ohledně finanční krize uspořádala a na kterých vyslechla přes 700 svědků.

Finanční krizi odstartoval kolaps na americkém trhu s bydlením. Kvůli provázanosti finančních trhů rychle přerostl hranice Spojených států a byl příčinou krachu či vážných problémů mnoha bank a paniky. Krize stáhla americkou i další ekonomiky do recese. V USA způsobila nejhlubší hospodářskou krizi od 30. let minulého století. Její důsledky pocítil a stále pociťuje celý svět.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data