Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco se zbavuje vládních dluhopisů – je čas opustit akcie?

Pimco se zbavuje vládních dluhopisů – je čas opustit akcie?

10.03.2011 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Dluhopisový fond Total Return Fund, jehož správcem je prestižní investiční společnost Pimco a který je největším dluhopisovým fondem na světě, ze svého portfolia prodal všechny dluhopisy americké vlády. Hlavní manažer společnosti Pimco Bill Gross navíc před pár dny řekl, že Spojené státy z dluhové pasti už neuniknou. Krok hlavního fondu skupiny Pimco je v souladu s dřívějším prohlášením Billa Grosse o předražení těchto dluhopisů. Trh však na zprávu o prodeji, která se objevila ve středu dopoledne, výrazněji nereagoval. Fond se podle zdrojů zbavil prakticky všech papírů, které mají co do činění s americkou vládou. Prodal tudíž i pokladniční poukázky, které jsou jinak považovány za bezpečnější než dluhopisy s delší splatností.

Gross nečeká, že dojde k třetímu kolu kvantitativního uvolňování a ukončení současného programu bude pro dluhopisový trh dle jeho slov citelné. Ve své poslední zprávě pro investory Gross uvedl: „Legitimní otázkou je, kdo bude kupovat vládní dluhopisy poté, co Fed s nákupy přestane?“ Výnosy a ceny dluhopisů podle něho nyní uměle podporuje kvantitativní uvolňování, což „může, ale nemusí“ vést k nastolení stability na měnových a finančních trzích. Total Return Fund nyní drží místo dluhopisů hotovost, její celková výše dosahuje 54,5 miliard dolarů, což je nejvíce za dobu jeho existence, o mnoho více než v lednu, kdy celková částka hotovosti ve fondu činila 11,9 miliardy dolarů (přes 207 miliard Kč). "V posledních deseti letech jsme se až příliš spoléhali na laskavost cizinců," podotk už před pár dny v jednom z rozhovorů Gross. Cizinci jsou státy, které kupují americké dluhopisy, což je například Čína.

Tyler Durden ze ZeroHedge k tomu uvedl, že pokud se Bill Gross domnívá, že další kvantitativní uvolňování již nepřijde, je čas „vypadnout z dluhopisů a hlavně z akcií“. Joe Weisenthal z BusinessInsider však zastává rozdílný názor. Kvantitativní uvolňování mělo za cíl vytlačit investory do rizikovějších aktiv. Ukončení tohoto programu by mohlo znamenat návrat k bezpečným investicím, což by znamenalo vyšší poptávku po vládních dluhopisech i poté, co Fed tento trh opustí.

Total Return Fund měl na konci ledna v portfoliu aktiva za zhruba 236,9 miliardy dolarů (asi 4,1 bilionu Kč). Fond proti dluhopisům americké vlády naopak prudce zvýšil podíl hotovosti a podíl státních dluhopisů jiných vyspělých zemí.

Bill Gross už mnohokrát tvrdě kritizoval současné kroky administrativy prezidenta Baracka Obamy. Gross řekl, že kdyby byly Spojené státy soukromým podnikem, patrně by jim nikdo žádné peníze už nepůjčil. Preferuje kvalitní podnikové dluhopisy, které nabízejí rozumný výnos a ustály by vyšší inflaci. Ta je nyní sice pořád ještě relativně pod kontrolou, podle Grosse a části dalších ekonomů se ale začne zvyšovat.

Loni v prosinci Pimco uvedlo, že začne investovat až deset procent celkového objemu svých aktiv do cenných papírů odvozených od akcií. Mohly by to být například konvertibilní či prioritní akcie. Začít s těmito investicemi by mohla po prvním letošním čtvrtletí. "To je zcela jistě důležitý signál v tom smyslu, že se odklánějí od státních dluhopisů a zaměřují se na investiční nástroje s vyšším úrokovým výnosem," podotkl ředitel obchodování s dolarovými deriváty ve společnosti Jefferies & Co Christian Cooper.

Cenné papíry, jejichž emitentem je americká vláda a další státní instituce, zahrnují širokou škálu nástrojů. Patří mezi ně jednak zmíněné pokladniční poukázky, dále speciální dluhopisy TIPS, které jsou sestaveny tak, aby měly výnos nad inflací (Treasury Inflation-Protected Securities), úrokové swapy, futures a opce na státní dluhopisy, ale i třeba podnikové dluhopisy, za které ručí Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). To mohou být například dluhopisy státních finančních ústavů.

(Zdroj: CNBC, čtk)


Váš názor
  • Hotovost nevynáší
    10.03.2011 12:00

    Hotovost nikdy nebude dobré dlouhodobé řešení, investor potřebuje uvažovat v delším horizontu a musí proto počítat s inflací. Je potřeba vlastnit aktiva která jednat vynáší sama o sobě a druhak jejichž hodnota bude růst nejméně společně s inflací. Což budou i některé dolarové akcie.
    Dan.Brno
    • Re: Hotovost nevynáší
      10.03.2011 12:09

      Tak o dlouhodobosti není u Petého ani u Grosse snad řeč, ne?
      Kalka.
  • kam se vrtnout ?
    10.03.2011 10:22

    Jak tak poslední dobou sleduji, co se všude ve světě děje, ubývá kalupem možností, kam své investice "uvrtnout", aby se člověk uchránil nějakých drastických propadů. Že by přicházela další fáze investičního cyklu, tedy "hotovost je král" ?
    Peté13
    • Re: kam se vrtnout ?
      10.03.2011 22:58

      stále zbývá short, např. v rámci etf ... jen aby to s usd nešlo příliš rychle z kopce
      if
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m