Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blízký východ se vydává cestou chlebu a her. Role státu v ekonomice vzroste, pokud ji unese

Blízký východ se vydává cestou chlebu a her. Role státu v ekonomice vzroste, pokud ji unese

18.03.2011 17:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pokud vás v dobách rozvratu vaši poddaní neuznávají, je možné si jejich loajalitu koupit - alespoň na chvíli – a počkat, než se vody uklidní. Asi takhle teď uvažuje nejeden arabský vládce. Režimy na Blízkém východě i v severní Africe se v současnosti snaží své občany uklidnit penězi a dary všeho druhu.

Vlády v regionu už dlouhá léta dotují jídlo i benzín. Třeba v Egyptě se bochník nejlevnějšího chleba dá pořídit za pár haléřů. Jenže s růstem cen pšenice na světových trzích se automaticky zvyšuje i zátěž pro státní pokladnu, a tak se náklady na levné pečivo letos vyšplhají na 2 mld. USD. A pokud tento slib dal i bývalý prezident Mubarak, může nová vláda těžko začít vydáním výnosu o několikanásobném zdražení základních potravin.

Daleko více ale rozpočty napínají dotace na palivo, které v roce 2009 vlády v regionu dohromady přišly na neuvěřitelných 150 mld. USD. A to stál barel ropy v průměru pouhých 60 dolarů. S téměř dvojnásobnou cenou spolyká levný benzín 7,5 % HDP celého regionu, což je obrovské číslo. Ke zdražení se odhodlali jen vládci v Íránu.

Jiné země jsou nejen ochotny přihlížet, jak účet za pokroucený tržní mechanismus roste, ale navíc přihazují další „bonusy“. Průměrnému Evropanovi, zvyklému z posledních let na utahování opasků a šetření, kde se dá, mohou následující řádky připadat jako výlet do jiného světa. Když je ale z čeho brát, rozdává se zřejmě snadno.

Již tradičním nástrojem je růst mezd. v Saudské Arábii dostali státní zaměstnanci přidáno 15 % (v rámci stimulačního balíčku ve výši 36 mld. USD). K podobnému kroku přistoupily vlády v Egyptě, Jordánsku, Libyi, Ománu a Sýrii (i když růst o 150 % proklamovaný plukovníkem Kaddáfím bude po dnešku asi trochu problematické realizovat).

Dalším obligátním trikem v rukávu jsou sociální dávky. Jordánsko, Sýrie, Tunisko a Jemen zvýšily příspěvky chudšímu obyvatelstvu v průměru o 0,5 % HDP. Několik arabských států dokonce snížilo spotřební daně. V Libanonu tak stát jen u benzínu přijde o 1 % HDP příjmů.

A když už ani dávky a daně nepomohou, přichází na řadu přímé „dárky“. Bahrajnský vládce nabídl poddaným 2500 dolarů, jeho protějšek v Kuwaitu netroškaří a každému věrnému občanovi slíbil 4000 USD, a navrch přidal jídlo zdarma na 14 měsíců. Kam se hrabe Slevomat.

Velké výdaje půjdou i na infrastrukturu. V Saudské Arábii se plánují investice v rozsahu 500 mld. USD, Alžírsko chce do tří let postavit silnice, přístavy a letiště v hodnotě 156 mld. USD a pozadu nezůstává ani Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů, které chudším provinciím nalije 40 mld. USD.

Dopad těchto opatření je zatím těžké odhadnout. Politikům v regionu jde hlavně o klid, který se zatím nedostavil. Mubarak musel odejít navzdory všem slibům. I první reakce na mánii utrácení v Saudské Arábii jsou spíše negativní. „Mentalitou vězí pořád v minulosti: rozdávat peníze!“ píše jeden nazlobený uživatel Facebooku.

Důsledky pro hospodářství jednotlivých států se dají změřit snáze. Řada vlád se v penězích topí. Každý dolar navíc u barelu ropy znamená další 3 mld. USD v saudské státní kase. Díky letošnímu nárůstu tak šejkové získají o 100 mld. USD víc než loni. Postavení dovozců ropy už tak růžové není. Mají sice často slušné devizové rezervy, ale jejich zadlužení roste. Egypt a Tunisko si větší utrácení nějakou dobu dovolit mohou, ale jejich ekonomiky se stále vzpamatovávají ze škod způsobených revolucí.

Většina režimů bojuje o život, v některých případech doslova. Momentálně mají na starosti naléhavější věci než obavy z hospodářských důsledků svých činů. Ale ty nakonec přijdou.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.