Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Portugalsko, Řecko a Irsko jsou na mizině a je třeba restrukturalizovat. Když se evropští politici bojí, musí to říct MMF

The Economist: Portugalsko, Řecko a Irsko jsou na mizině a je třeba restrukturalizovat. Když se evropští politici bojí, musí to říct MMF

01.04.2011 16:36
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Poslední summit EU měl být podle německé kancléřky Merkelové „velký krokem vpřed na cestě k vyřešení dluhové krize eurozóny. Sotva, tvrdí nejnovější vydání týdeníku The Economist.

Evropští lídři se sice shodli na vytvoření stálého záchranného fondu (ESM), ale Německo odmítlo okamžitě poskytnout slíbené peníze. Situace na dluhopisových trzích se odpovídajícím způsobem zhoršila, výnos desetiletých portugalských dluhopisů včera překročil hranici 8 %, rating země byl předtím snížen těšně nad úroveň spekulativního pásma. Ekonomiky zachráněného Irska a Řecka svírá dramatický pokles HDP a jejich státní dluhopisy vynáší víc než obligace leckteré banánové republiky. Investoři zkrátka v záchranu nevěří.

Za zhoršení situace tentokrát může Brusel, Evropská centrální banka (ECB) i Německo. Unijní požadavky na brutální škrty potápí periferní ekonomiky dále do recese a roste jejich relativní zadlužení – řecké by mělo vyvrcholit na 160 % HDP, irské na 125 % a portugalské na 100 %. Při současných výnosech je splacení nepředstavitelné. ECB svým pravděpodobným zvýšením sazeb (na zasedání 7. dubna) posílí euro, což dále podlomí konkurenceschopnost zadlužených zemí. Nejškodlivěji ale působí logika nového záchranného mechanismu. O částečném bankrotu do roku 2013 nechce nikdo slyšet, ale pak bude muset každá země, která se na ESM obrátí, počítat s nutností restrukturalizace dluhu, přičemž „oficiální věřitelé“ (ECB, ESM, i MMF) mají dostat přednost. To značně zvyšuje pravděpodobnost, že za dva roky soukromým investorům opravdu zbudou jen oči pro pláč, a proto dluhopisové výnosy neklesají.

Na vyhlášení částečného bankrotu je teď podle The Economist nejvhodnější doba. Španělsko se drží a spread jeho dluhopisů vůči německým se zužuje, proto je riziko šíření nákazy malé. Specialisté na státní dluh už připravují opatření, která by měla omezit dopad „spořádané restrukturalizace“ na banky. Většina evropských finančních institucí prý zásah ustojí. Na ten už tlačí i irská vláda. Řecko, které zatím tvrdohlavě odmítá, by mělo otevřeně přiznat, že splacení všech jeho závazků není reálné.

Největší naděje spočívá v Mezinárodním měnovém fondu, který má s dluhovými krizemi bohaté zkušenosti. Někteří jeho ekonomové mimo záznam přiznávají, že bankrot je nevyhnutelný. „Je na čase, aby to hlavní představitelé fondu veřejně přiznali a bez dohody o dluhu odmítli poskytnout další prostředky. Tím zbabělé evropské politiky přinutí zachovat se správně,“ uzavírá The Economist.

(Zdroj: The Economist, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
12:17Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba