Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lidé a kapitalismus: Žádná love story

Lidé a kapitalismus: Žádná love story

15.04.2011 17:50
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Globální finanční krize a následná hluboká hospodářská recese zanechaly v ekonomikách řady zemí mnoho vrásek. Dopad na myšlení a představy lidí však také zanedbatelný není. Projevuje se to třeba v postoji veřejnosti vůči koncepci volného trhu a kapitalistickému hospodářskému systému vůbec.

Podle průzkumu prováděného pravidelně agenturou GlobeScan považuje zhruba polovina (54 %) dotazovaných respondentů z 25 zemí „systém tržního hospodářství“ za nejlepší systém, na jehož „základě lze postavit budoucnost světa". Celosvětová popularita kapitalismu se tak v průběhu poslední dekády příliš nezměnila, ale na úrovni jednotlivých států došlo v některých případech k výrazným posunům, obzvlášť v rozvinutých ekonomikách.

Nejmarkantněji se to projevilo v zemi, která je pro mnohé ztělesněním ideálů svobodného podnikání a volné soutěže. Ještě v roce 2002 věřilo osm Američanů z deseti v převahu volného trhu, v minulém roce už to podle průzkumu GlobeScan bylo jen 59 % procent dotazovaných. Vzhledem k tomu, že zisky firem ve Spojených státech vykazují impozantní růstovou sérii, zatímco mzdy přešlapují na místě a 25 milionů Američanů je nezaměstnaných, není obrat v postojích tamní veřejnosti zcela překvapující.

Znechucení a deziluzi, jak je vyjadřuje například snímek Michaela Moorea "Capitalism: A Love Story", pociťují hlavně lidé s příjmy pod 20 000 USD ročně, což je méně než polovina amerického HDP na hlavu. Během pouhého roku spadla v této skupině podpora kapitalismu ze 76 % na 44 %. Podle šéfa GlobeScan Douga Millera hrozí, že americké firmy ztratí podporu průměrných občanů, a rozpadne se tak „společenská smlouva“ mezi „byznysem a americkou rodinou“. Ekonom Ha-Joon Chang z University of Cambridge k tomu dodává, že z průzkumu lze vyčíst touhu mnohých pracujících po odlišném systému - i když se ještě nepřipojili do zástupu těch, kteří podporují socialismus nebo komunismus.

Prapor volného trhu tak poněkud překvapivě převzalo Německo, kde sympatie k tržnímu hospodářství, ať už silné nebo jen vlažnější, projevilo 69 % dotazovaných. Je jistě otázkou, co si pod pojmy "volný trh" a "tržní hospodářství" představí průměrný Němec. Již zakladatelé moderního německého státu nadefinovali svůj ekonomický systém jako "sociálně tržní hospodářství" (soziale Marktwirtschaft) a sociální rozměr nepřestává být u našich sousedů zdůrazňován dodnes.

Kladné postoje vůči kapitalismu převažují v Číně (68 %, oproti 66 % v roce 2002) a Brazílii (68 %). Trochu schizofrenní odpor vůči němu mají již tradičně Francouzi: volný trh "silně" podporuje jen 6 % z nich (oproti 8 % v roce 2002). Pokud přičteme i vlažné zastánce, vyšplhá se celková podpora na 31 %, oproti 42 % před devíti lety. Těžko říci, jestli k tomu přispěla sebevědomá prohlášení Nicolase Sarkozyho ze září 2008 o tom, že "laissez-faire kapitalismus je vyřízený", nebo jestli se francouzský prezident, který do té doby nešetřil obdivem vůči Spojeným státům a jejich ekonomice, jen nepřizpůsobil zradikalizované náladě domácího publika, které si svůj názoru udělalo dávno samo.

Dalším zvláštním případem je Turecko. I když ho lze považovat za modelový příklad úspěchu tržního hospodářství, podpora kapitalismu tam klesla ze zhruba 40 na 27 procent. Stejně skepticky se na kapitalismus začínají dívat Indové, u nichž podpora od roku 2002 klesla ze 73 na 58 procent. U řady z nich převažuje pocit, že z rychlého tempa hospodářského růstu profituje hlavně úzká kasta nejbohatších, což ale rozhodně není jen případ Indie.

(Zdroj: The Economist, GlobeScan, Political Affairs, FoxBusiness, EuropeanVoice)


Váš názor
  • Superdogmatik Moore spasitelem
    17.04.2011 10:19

    Článek, který cituje tohoto patologického lháře a manipulátora pravdy (za účelem vlastního obohacení) se přece nedá brát vážně.
    Dan
  •  
    15.04.2011 18:46

    Jako by se te dnesni spatlanici dalo rikat kapitalismus! Postupne ho znicili pridavanim dalsich a dalsich socialistickych prvku a cim dal tim vetsi moci statu a ted do neho budou kopat? Temahle pruzkuma si jenom pripravuji cestu k jednotne svetove vlade ktera "vyresi vsechny problemy pred kterymi lidstvo stoji" :D Od jedne vlady a meny bude uz jenom krucek k totalitni vlade uzke elity nad celou planetou.
    Indy
    •  
      17.04.2011 20:18

      Obávám se, že ta úzká elita na jednu vládu a měnu kašle. Respektive, čím víc se měny a vlády staví do popředí, tím lépe pro ni... ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data