Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Není 2,7 jako 2,7, aneb rýmující se ECB

Není 2,7 jako 2,7, aneb rýmující se ECB

19.04.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Březnová inflace dosáhla ve Spojených státech i v eurozóně stejné hodnoty 2,7 %, jádrová inflace byla podobná (1,2 % ve Spojených státech, 1,3 % v eurozóně). V předchozích měsících byla evropská inflace mírně vyšší. Přes tuto stejnou inflační dynamiku ale ECB již jednou zvýšila sazby a pravděpodobně tak již v červnu učiní znovu, zatímco Fed nadále pumpuje peníze do ekonomiky prostřednictvím programu QE2 a nečeká se, že by v brzké době zvyšoval sazby.

Zástupci Fedu se domnívají, že vyšší ceny komodit představují přechodný jev a jádrová inflace je lepším ukazatelem základních cenových trendů. ECB naopak cíluje celkovou inflaci a obává se, že ceny energií a potravin spustí druhotné efekty a podpoří růst mezd a maloobchodních cen. Vedle toho je růstový potenciál USA vyšší, což znamená, že recese zde vytvořila větší produkční mezeru než v Evropě. Fed má také dvojitý mandát, zatímco ECB je zodpovědná jen za udržení inflace pod 2 %. Nezaměstnanost je sice v eurozóně vyšší, než v USA, ECB se ale domnívá, že jde hlavně o strukturální problém, který by měly řešit vlády a ne monetární politika.

Pokud má ECB pravdu a na vyšší ceny komodit je třeba rychle reagovat, může být schopna zabránit růstu inflačních očekávání bez výrazného zvyšování sazeb. Pokud bude Fed čekat příliš dlouho, bude muset utahovat agresivněji. Pokud je ale ECB příliš vystrašena, bezdůvodně poškodí ekonomiku eurozóny a zejména její periferii.

Zatímco Brian Blackstone, z jehož blogu Real Time Economics uvedená úvaha pochází, nechává závěr otevřený, někteří ekonomové mají jasno v tom, že ECB se mýlí. Patří mezi ně i Desmond Lachman, který nyní působí na AEI a dříve byl výkonným ředitelem a hlavním stratégem pro rozvíjející se trhy v Salomon Smith Barney. Evropská krize vládního zadlužení podle něho připomíná finanční krizi, kterou v letech 2008 – 2009 procházely Spojené státy. A stejně jako ona má potenciál otřást světovou ekonomikou.

V březnu roku 2007 Ben Bernanke ujišťoval, že problém se špatnými hypotéčními úvěry má jen omezený význam, protože investice do bydlení představují jen 6 % amerického HDP. Hrozbu vážné škody pochopil až v srpnu 2008 a tím začal cyklus snižování sazeb. V duchu Twainova „dějiny se neopakují, ale rýmují“ nyní Jean-Claude Trichet ujišťuje trhy, že dluhová krize eurozóny bude mít na evropskou ekonomiku jen omezený vliv. Argumentuje tím, že ekonomiky Řecka, Irska a Portugalska tvoří dohromady jen asi 5 % celkového HDP eurozóny. Evidentně se nepoučil z Bernankeho chyb; to, co země na periferii potřebují nejméně, je utaženější politika vedoucí k silnějšímu euru.

Další podobnost spočívá v tom, jak evropští politici klamou sami sebe a namlouvají si, že jde o problém likvidity a ne solvence. V každé další fázi krize sami sebe přesvědčí, že nyní již krizi zažehnali. Podobně se Fed v roce 2008 domníval, že krizi zažehná převzetí Bear Stearns bankou JP Morgan. Neměl ani ponětí o vážnosti problému až do pádu Lehman Brothers. Evropští politici nyní pokračují se šarádou a tvrdí, že Řecko, Irsko a Portugalsko nepotřebují restrukturalizaci dluhu. Nejvíc znepokojující je ale asi to, jak málo tlačí na banky, aby zvýšily svůj kapitál. Tím jen dokazují, že platí rčení: „Kdo se z minulosti nepoučí, musí si ji zopakovat.“

(Zdroj: Real Time Economics, realclearmarkets.com)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data