Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PPF nabízí partnerům Sazky, že uhradí jejich pohledávky z kaucí

PPF nabízí partnerům Sazky, že uhradí jejich pohledávky z kaucí

22.04.2011 9:49
Autor: mediafax

Skupina PPF nabízí prostřednictvím své firmy Moranda obchodním partnerům a obstaravatelům společnosti Sazka, že uhradí jejich pohledávky z kaucí, které mají vůči loterijní společnosti. Vyplývá to z inzerátů v pátek zveřejněných v Mladé frontě Dnes a Blesku. Výzvu i smlouvu firma zveřejnila i na webové prezentaci www.zachrantesazku.cz.

"Jde nám o další existenci loterijní společnosti Sazka, o záchranu Sportky, a proto se obracíme na Vás, kteří ve svých provozovnách máte umístěny terminály Sazky. Nechceme už dále nečinně přihlížet, jak současný management Sazky podle dostupných informací snaží ničit unikátní prodejní síť, jejíž jste součástí," uvedl na webových stránkách Petr Dohnal, člen představenstva firmy Moranda. "Výše uvedený příslib nejsilnější finanční skupiny v zemi Vám dává jistotu, že nepřijdete o své peníze blokované na účtech Sazky," dodal.

Příslib PPF je platný při splněný určitých podmínek, které firma v inzerátu podrobně vyjmenovává. Platí zejména v případě, kdy provozovatelé terminálů budou dodržovat současné dohody se Sazkou a nedají jí důvod k odpojení terminálu.

Jak už agentura Mediafax informovala na konci března, Sazka má rebelujícím trafikantům hromadně terminály vypínat, podle posledních odhadů má jít až o 1300 vypnutých přístrojů. Provozovatelé terminálů mají u Sazky kauce desítky až stovky tisíc korun. Bojí se, že o své peníze přijdou, firmě poslali už i otevřený dopis, ve kterém žádali ponížení tržeb do výše kauce. Dostali však zamítavou odpověď. Podle Sazky u ní provozovatelé složili celkem přes 260 milionů korun.

Do insolvenčního řízení se Sazkou se dosud přihlásilo 387 věřitelů, několik jich ale své pohledávky zase stáhlo. Pohledávku do řízení už přihlásila například firma Eto, ke které se dříve hlásil realitní magnát Radovan Vítek, ta chce po Sazce zhruba 254 milionů korun. Sidereus Holdings chce po Sazce přes 413 milionů korun. Firma Telefónica O2 Czech Republic 205,5 milionu korun, KKCG SF podnikatele Karla Komárka 408,8 milionu korun. Česká spořitelna pak 215 milionů korun, Vodafone Czech Republic zase 195 milionů korun.

Sazka navíc dostala v pondělí 18. dubna žádost o okamžité proplacení dluhopisů, které vydala kvůli financování O2 arény, žádost poslal zajišťovací agent držitelů dluhopisů, londýnská The Bank od New York Mellon. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny činí nesplacená jistina dluhopisů 199 milionů eur (4,82 miliardy korun), k tomu další čtyři miliony eur (98,84 milionu korun) na úrocích. Původní objem dluhopisů byl 215 milionů eur (5,2 miliardy korun), část však už Sazka splatila.

Sazka je od úterý 29. března v úpadku, věřitelé, kteří tak dosud neučinili, mají od té doby 30 dní na přihlášení svých pohledávek. První schůze věřitelů se sejde 26. května. Na ní by se mělo rozhodnout, zda firma půjde do konkursu, nebo zda věřitelé odsouhlasí její reorganizaci. Pravděpodobnější je druhá varianta, reorganizační plán chce soudu předložit předseda představenstva firmy Aleš Hušák nejpozději 10 dní před schůzí věřitelů. Insolvenčnímu řízení čelí firma od poloviny ledna.

Sazka už má soudem stanovený i prozatímní věřitelský výbor, jeho členy jsou firmy Moranda, Siderius Holdings Limited, k oběma se dříve hlásil miliardář Radovan Vítek. Dále KKCG SF podnikatele Karla Komárka a dva přihlášení věřitelé Gtech Global Services Corporation a Česká spořitelna. Insolvenčním správcem je Josef Cupka.

Akcionáři Sazky jsou: 67,98 procenta ČSTV, 13,54 procenta Sokol, 5,56 procenta Česká asociace Sport pro všechny, čtyři procenta Autoklub ČR, 3,56 procenta Sdružení sportovních svazů ČR, dvě procenta ČOV, 1,45 procenta Český střelecký svaz, 1,02 procenta Asociace tělovýchovných jednot sportovních klubů ČR a 0,88 procenta Orel.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m