Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy vysoké daně dusí ekonomiku?

Kdy vysoké daně dusí ekonomiku?

25.05.2011 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud je zdanění v ekonomice příliš vysoké, poškozuje podnikání, investice i trh práce. V jakém bodě se ale tento škodlivý vliv začne projevovat? V roce 1960 byly daňové výnosy v Dánsku, Švédsku i USA na 60 % HDP. V prvních dvou zemích pak došlo k jejich růstu a v polovině 80. let dosáhly daně poloviny HDP. Ve Spojených státech se ale držely zhruba na stále stejné úrovni:

daně

Poškodilo vyšší zdanění dánskou a švédskou ekonomiku, a pokud ano, nakolik? Pokud se podíváme na HDP na hlavu, v USA je tento ukazatel vyšší než ve zmíněných dvou ekonomikách, to je ale odrazem hluboké minulosti. Růst HDP na hlavu byl od počátku 70. let ve všech třech zemích v podstatě stejný. Podobné je to u indexu konkurenceschopnosti, který od roku 2001 sestavuje World Economic Forum.

Zaměstnanost, měřená průměrným počtem hodin placené práce na počet obyvatel v produktivním věku, je v Dánsku a Švédsku o něco nižší. V těchto zemích je sice vyšší podíl zaměstnanosti (kolem 76 %, zatímco v USA je to 72 %), Dánové a Švédové ale pracují nižší počet hodin (asi 1.600 za rok, v USA asi 1.800). To je dáno delší dovolenou a silou odborů v těchto dvou zemích. Co se týče příjmů domácností, ty rostou ve střední příjmové skupině i v té nejvyšší rychleji v Dánsku a ve Švédsku, ve Spojených státech ale přetrvává vyšší úroveň příjmů. Vládní zadlužení je v evropských zemích nižší a jak ukazují data Freedom House či Heritage Foundation-Wall St. Journal, osobní svoboda v nich ve srovnání s USA nižší není.

Pokud je tedy vyšší zdanění pro ekonomiku škodlivé, proč Dánsko a Švédsko za Spojenými státy nezaostávají? Jednou z odpovědí může být jejich malá velikost, která umožňuje efektivní správu země – mají sice velké vlády, ale v malém státě. To však samo o sobě neznamená, že vysoké daně nepředstavují problém. Může jít rovněž o to, jaké je složení daní – severské země spoléhají zejména na daně spotřební, které by měly být méně škodlivé. Svou roli může hrát i to, že v severských zemích nedochází v takové míře k daňovým únikům – pokud se tam tolik nepodvádí, nemusí být daňové sazby pro dosažení daných daňových výnosů tak vysoké. Skutečným vysvětlením pro výše popsanou hádanku ale ani jeden z těchto argumentů není.

Je také možné, že negativní efekt vysokého zdanění se objeví při překročení určité hranice a pak již se nezhoršuje. Tato hranice byla u všech třech zemí překročena již před rokem 1960, a proto si po tomto roce vedly podobně i přes různý vývoj zdanění. Pravděpodobnější je ale to, že severské ekonomiky mají nějakou výhodu, která vyváží jejich vyšší zdanění.

Někdy se za jejich klíčovou výhodu považuje etnická a kulturní homogenita, s vyšším ekonomickým růstem bývá spojováno i to, pokud se na chodu společností podílí jak zástupci managementu, tak zástupci zaměstnanců. Silné stránky ale mají i Spojené státy – velký trh, výborné univerzity, kulturu zaměřenou na inovace a podnikání. Odpověď na to, kdy se začne negativně projevovat vyšší zdanění, tak stále není vyřešena. Prohlášení typu „někde při 50 % HDP” uspokojivá nejsou.

Uvedené je výtahem z „Is heavy taxation bad for the economy?”, autorem je Lane Kenworthy, profesor sociologie na University of Arizona.

(Zdroj: Blog Lana Kenworthyho)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.