Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Množící se býci na komoditách - za červenec s lepším skóre než na akciích nebo dolaru

Množící se býci na komoditách - za červenec s lepším skóre než na akciích nebo dolaru

02.08.2011 18:27

Světové ceny komodit stoupají a jejich vzestup lze očekávat i do budoucna – alespoň to naznačuje aktuální dění na trzích. Investiční fondy uzavíraly na konci července masivně sázky na růst komoditních cen a jejich velikost tak vyhnaly na šestitýdenní maximum. Vývoj trhu jim přitom dává za pravdu, měřeno světovými indexy, nabídly investice do komodit za měsíc červenec lepší zhodnocení než akcie, dluhopisy nebo americký dolar.

GSCI Total Return Index, jímž společnost Standard & Poor’s pokrývá 24 komodit, v minulém měsíci ukončil ztrátovou řadu za květen a červen, když posílil o 2,4 procenta. Ostatní skupiny aktiv přitom dopadly za stejné období o poznání hůře. Celosvětový akciový benchmark MSCI Index oslabil o 1,7 procenta, dluhopisy nabídly v průměru 0,8procentní výnos (měřeno analytiky Bank of America/Merrill Lynch v rámci Global Broad Market Index), zatímco investice do amerického dolaru byla v průměru prodělečná – dolarový index vůči hlavním světovým měnám ztratil v červenci 0,6 % a dostal se nejníže za 10 týdnů.

V současné situaci zvýšeného vnímání rizika, jehož příčinou jsou politické spory o fiskálním směřování USA i příběh dluhové krize šířící se eurozónou, jsou komodity čím dál více vnímány jako „safe heaven“ investice. Jejich růst se však neopírá pouze o spekulace investorů s cílem uchovat (a nejlépe navýšit) hodnotu svých aktiv, nýbrž také o reálný ekonomický základ. Rychle rostoucí hospodářství Číny je spojeno s navyšováním poptávky po surovinách, země je významný světový odběratel komodit, přičemž jejich import do Číny rychle roste.

Spekulanti navýšili za týden končící 26. červencem počet dlouhých pozic, tedy sázek na další růst cen komodit, v podobě futures a opčních kontraktů o více než deset tisíc na 1,27 milionu, vyplývá z informací agentury Bloomberg. Například sázky na posilování stříbra rostly již měsíc v kuse a nejvýše od února loňského roku se ocitly sázky na růst ceny cukru. Komoditní GSCI Index posílil od začátku roku již o 5,2 procenta, podle analytiků Goldman Sachs budou ceny nerostných surovin pokračovat v růstu celý letošní i příští rok. Cena zlata dnes v londýnském obchodování pokořila dosavadní rekord, když vystoupala na 1633,88 dolaru za trojskou unci.

„Investoři v mnoha odvětvích začali v poslední době investovat do komodit a cenných kovů, aby se přizpůsobili uvolněné, akomodační měnové politice napříč světovými zeměmi a nejistému prostředí na trzích,“ říká jeden z analytiků Permanent Portfolio Funds. Podle dat EPFR se objem peněz spravovaných komoditními fondy zvýšil za týden končící 27. červencem o 570 milionů dolarů, přičemž za posledních dvanáct měsíců činil příliv investic do komodit více než 11 mld. USD.

„Co se týče ropy, ohromný růst nastal na rozvíjejících se trzích,“ podotýká Nic Johnson z investiční skupiny Pimco. Přesto se domnívá, že „výhled pro komodity je často hodnocen laickým pohledem a ačkoli je stále velmi silný“, nadšení může v následujících týdnech slábnout.

"Probíhající ekonomická nejistota a obava ze snížení ratingu USA ze stupně AAA jsou podporou pro zlato, domnívá se analytik VTB Capital Andrey Kryuchenkov. Slabé údaje z makroekonomiky navíc podle něj povedou ke zpoždění utahování měnové politiky. Cena zlata od začátku roku vzrostla zhruba o 15 procent, navazuje tak na řadu deseti předchozích ročních zisků. Jde o nejdelší růstové období ceny žlutého kovu od roku 1920.

Zlato je favoritem investora Marca Fabera, jeho pozice bezpečného ráje jej bude podle investora držet blízko historických maxim. Cena zlata dnes stanovila nový rekord, když se dostala na dosah 1634 dolarů za trojskou unci. "Osobně bych neváhal s jeho nákupem, pokud by došlo na pokles k 1500 USD," uvedl Faber, který sám sebe označuje za medvěda a v posledním rozhovoru prezentoval přesvědčení, že stojíme na počátku dlouhodobého medvědího trhu a hospodářské recese. Komodity jsou podle investora klíčovým faktorem pro vývoj globální ekonomiky, obává se však oslabení jejich cen, na které doplatí komoditní ekonomiky a v důsledku i Čína (více v samostatném článku ZDE).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m