Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Schodek bude letos zřejmě nižší než 4,6 % HDP, příští rok daně přinesou o 18 miliard více. U dluhopisů pro občany navýšíme emisi

Kalousek: Schodek bude letos zřejmě nižší než 4,6 % HDP, příští rok daně přinesou o 18 miliard více. U dluhopisů pro občany navýšíme emisi

04.10.2011 15:42, aktualizováno: 4.10. 16:23
Autor: ČTK

Aktualizováno

Schodek letošního státního rozpočtu bude podle ministra financí Miroslava Kalouska nižší než plánovaných 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Tento údaj je pro něj nepřekročitelným mantinelem. O kolik by mohl být nižší, nicméně neupřesnil. "Kdyby ho vláda rozpočtové odpovědnosti nedodržela, tak by tady neměla co dělat. Dokonce jsem přesvědčen, že to celkové číslo bude o něco nižší," řekl Kalousek v Lucemburku na okraj zasedání ministrů financí EU.

"Pro rok 2011 já mám nepřekročitelný mantinel 4,6 procenta, a ten kdybych nedodržel, tak se prostě musím zastřelit, to je moje svatá povinnost, a právě proto ho dodržím a bude to ještě lepší," zdůraznil Kalousek. Stejně podle něj bude přistupovat i k rozpočtu na příští rok, tedy pokud nepřijde nějaký zásadní systémový problém jako skutečně hluboká krize. "Pak bychom to garantovat nemohli," řekl o návrhu rozpočtu, který pro rok 2012 počítá s deficitem ve výši 3,5 procenta HDP. "Pokud ale dojde jen k ochlazení ekonomiky o jedno, jeden a půl procenta, tak deficit dodržíme i tak," zdůraznil ministr.

Stát chce v příštím roce vybrat na všech druzích daní a poplatků o 18,3 miliardy korun víc než letos. Celkem by takto chtěl vybrat 561,5 miliardy korun. Jen zvýšená dolní sazba daně z přidané hodnoty, která se od ledna má zvýšit z deseti na 14 procent, má vynést navíc 21,3 miliardy korun. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na příští rok.

Firmy by měly státu na daních ze svých příjmů odvést téměř 86 miliard korun, zaměstnanci zhruba 80 miliard. Provozovatelé solárních elektráren by měli státu odvést 4,2 miliardy korun.

Daň z přidané hodnoty celkem by měla státu vynést v příštím roce téměř 222 miliard korun. Pro letošní rok očekává ministerstvo financí, že očekávaný výběr DPH naplní. Pozitivně by se něm mohlo projevit předzásobení před plánovaným zvýšením daně, například nákupy novostaveb, léků nebo i knih.

Výběr DPH by měl v příštím roce růst a to například vlivem růstu spotřeby nebo změn v zákoně, které platí od letošního dubna. Pozitivně se má podle ministerstva financí projevit i zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky, protože DPH se u nich vypočítává ze základu obsahujícího spotřební daň.

V případě spotřebních daní bude letos státu zřejmě chybět asi 600 milionů korun. Podle MF je to kvůli spotřební dani z lihu. Její loňské zvýšení způsobilo větší pokles spotřeby, než se očekávalo, a proto stát vybral na této dani méně.

V příštím roce by mělo do státní pokladny přinést na spotřební dani víc peněz hlavně zdražení cigaret. Zvýšená spotřební daň z tabákových výrobků má získat navíc 2,1 miliardy korun. Celkem stát plánuje na spotřebních daních vybrat 138,1 miliardy korun.

Vláda v návrhu rozpočtu očekává, že do státního rozpočtu vybere celkem bilion a 84,7 miliardy korun. Další peníze vedle daní a poplatků plánuje vybrat například na pojistném nebo získat z EU.

V příloze k návrhu rozpočtu ale vláda upozorňuje, že ve vnějším prostředí, na jehož vývoji je česká ekonomika značně závislá, se udržuje vysoká nejistota. Fiskální problémy jižních zemí eurozóny se spíše stupňují a i dříve neotřesitelná pozice USA se zhoršila, stojí v návrhu rozpočtu. Makroekonomický rámec rozpočtu je tedy zpracováván v situaci, kdy nejistoty ekonomického vývoje jsou extrémně vysoké, uvádí vláda.

Návrh rozpočtu počítá s tím, že letos i v příštím roce poroste česká ekonomika o 2,5 procenta. Pozitivní vliv růstu zejména německé ekonomiky a dalších významných obchodních partnerů by měl převážit nad dopady úsporných opatření.

Na dotaz, zda se nechystá kvůli možnosti zpomalení ekonomiky nějak přehodnotit vizi rozpočtu na příští rok, řekl ministr Kalousek, že nikoli. Není totiž prý možné vědět, jaká bude situace. "Musíme být připraveni na všechny varianty," podotkl ale.

Ministr dále uvedl, že vzhledem k zájmu o spořící dluhopisy pro občany rozhodne o překročení desetimiliardového limitu, který byl pro tento projekt určen. "Neumím odhadnout ten zájem, který bude zítra nebo pozítří, ale řekněme, že pokud jsem na těch 10 miliard vyhradil upisovací dobu od 1. října do 1. listopadu, tak bych to rád nechal běžet alespoň týden," podotkl ministr. "Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard," dodal, aniž by však specifikoval, o kolik limit zvýší.

Zájem o dluhopisy pro občany je vyšší, než se čekalo. Ministerstvo financí eviduje k dnešní 14 hodině objednávky na spořící státní dluhopisy za 8,8 miliardy korun. Například ČSOB v prvních hodinách pondělka, kdy se projekt spustil, přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Česká spořitelna zaregistrovala během první hodiny 330 obchodů, uvedl Radiožurnál. Dluhopisy jsou od pondělí k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.


Váš názor
  • neuvěřitelné
    05.10.2011 9:53

    kolik lidí skočilo na Kalouskovy teorie z ekonomiky. Asi na ně zapůsobila ta medajle, kterou za servilitu obdržel. Znáte vůbec někdo tu instituci, která mu medajli dala?:-)) btw: možná si lze spočítat vejplatu za měsíc podle cesťáků a diet... ale když někdo spočítá, kolik vybere od lidí a nezná ani jejich budoucí příjmy atd..., pak je to cvok a patří do ambulance k Chocholouškovi, ne tak na post ministra financí. Co ten člověk si myslí je fakt neuvěřitelné !!
    Jesse
  •  
    04.10.2011 16:50

    Ten výběr daní DPH si maluje velmi pěkně. Učitě bude velmi zklamán. Hodně peněz půjde do zahraničí, protože lidé z příhraničních oblastí budou zboží se zvýšenou DPH nakupovat v zahraničí a tím pádem na tom vydělají oni. Pan Kalousek dělá vše na podporu vysokopříjmových občanů. Svědčí o tom i vydané dluhopisy. Na 300 obědnávek u ČSOB je průměrná úložka více jak 6,5 mil. Kč.
    Bobo
    • Daňoví Mičurinci
      05.10.2011 9:45

      Prý vláda rozpočtové odpovědnosti, chachá, to je jako kdyby si Mr.Dalík říkal "expert na boj proti korupci" :-D
      sgt.Mike
    •  
      04.10.2011 18:22

      Silene zvasty. Objednej si obed, luliku.
      Jen
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m