Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropským ministrem financí roku je podle FT Švéd Anders Borg, Kalousek na osmém místě

Evropským ministrem financí roku je podle FT Švéd Anders Borg, Kalousek na osmém místě

23.11.2011 10:00, aktualizováno: 23.11. 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropským ministrem financí roku 2011 se v novém žebříčku ekonomického listu Financial Times (FT) stal Švéd Anders Borg, druhou příčku obsadil Němec Wolfgang Schäuble, bronz získal polský ministr financí Jacek Rostowski. Český ministr Miroslav Kalousek skončil na osmém místě, Slovák Ivan Mikloš je šestý. Hodnotitelé ale podotýkají, že spíše než chvála stojí za zmínku kritika, převážně za to, jak se šéfové státních pokladen staví k současné dluhové krizi, která ohrožuje celý kontinent.

List v žebříčku hodnotil několik faktorů, především politické postavení ministra, jeho vliv na ekonomiku a také jeho celkovou důvěryhodnost. V každé kategorii se hodnotilo od jedné do 19 s tím, že jednička byla nejlepší známkou. První Borg má jedničku ve všech hodnocených kategoriích, poslední Evangelos Venizelos z Řecka je nejméně důvěryhodný. Miroslav Kalousek dostal nejhorší známku z politického hodnocení (11. místo), z pohledu vlivu na ekonomiku a důvěryhodnosti obsadil v obou případech osmou příčku, což mu ji zajistilo také v celkovém hodnocení.

FT - ranking

"V situaci, kdy je Evropa na pokraji recese, má oslabené banky, dluhopisové trhy se zmítají v chaosu a investoři zpochybňují budoucnost eura, nemohl být ten tlak silnější," připouští list, který ministry hodnotil spíš jako fotbalové hráče.

"Podívali jsme se na práci s míčem, zda jsou týmoví hráči, a spočítali jsme jim i vlastní góly," uvedl list. Porota nastavila laťku výkonnosti, kterou od ministrů očekává, a podle toho rozdávala známky. Brala přitom ohledy na to, jak kroky ministrů vyhodnotil ten nejtěžší sudí - sám finanční trh. Hodnoceni byli ministři z 19 zemí EU a komentátoři nešetřili kritikou.

"Praktická řešení dluhové krize v eurozóně opakovaně mařily průtahy a provinční politika," řekl například šéf konzultační společnosti Re-Define Sony Kapoor, který byl jedním ze sedmi hodnotitelů. "Kandidáti byli kolektivně lhostejní v tom smyslu, že dovolili, aby se zvládnutelná krize vymkla kontrole," dodal.

Nižší známky ministrům v letošním roce dal i další z hodnotitelů, hlavní ekonom finančního ústavu SEB Robert Bergqvist. "Kvůli tomu, že ministři nepochopili klíčové problémy, anebo k nim zaujali naivní přístup," podotkl hodnotitel. "Slabá schopnost rozhodovat na individuální i kolektivní úrovni a nekoordinovaná komunikace během nejhorších ekonomických podmínek od 30. let minulého století," uzavřel.

Ministr financí Miroslav Kalousek v září letošního roku převzal ve Washingtonu cenu pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik (31 států střední a východní Evropy, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu i jeho asijské části). Udělil mu ji mezinárodní časopis Emerging Markets s tím, že jde o ocenění přínosu Kalouska k upevnění postavení České republiky na mezinárodní úrovni, například u investorů a na finančních trzích. Časopis také zmínil letní zvýšení ratingu České republiky agenturou Standard & Poor's a upozornil, že trendem u mnoha jiných zemí je naopak jeho snižování.

(Zdroj: Financial Times, ČTK, Emerging Markets)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data