Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komunistický manifest „revisited“

Komunistický manifest „revisited“

30.12.2011 12:48
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Dnešní sloupek bude trochu jiný. Jeho obsah mne napadl, když jsem si během vánočních svátků pročítal různá díla Karla Marxe. Ano, uznávám, je to trochu zvláštní trávit takto volno. Všichni pojídají hromady cukroví a makléř z Patrie čte Marxe. Ale ekonom ve mně tomu tak chtěl, což mi připomíná, že bych zároveň rád tímto poděkoval kolegovi Petru Žabžovi, že mne našimi vzájemnými diskusemi na toto téma k danému kroku vyprovokoval:-)

Marxův Kapitál jsem poprvé četl před několika lety a další věci spíš jen tak zběžně prolétl kvůli získání obecného přehledu. Při současném čtení mi ale v hlavě utkvěla jiná věc, než čistě principy fungování jeho „ekonomického systému“ (lze-li to tak vůbec nazvat). Četl jsem totiž v jiné náladě a v jiném psychickém rozpoložení a při pročítání Komunistického manifestu, od jehož napsání uplyne za měsíc 164 let, mne napadla jiná paralela.

Nejprve ale malý exkurz do historie a do důvodů, proč byl Komunistický manifest napsán. Znalci jistě potvrdí, že Karel Marx neměl žádný krátkodobý politický program. V Kapitálu o tom není ani zmínky a celé dílo je spíše orientováno na to, že „Komunismus jednou přijde a je zbytečné s tím něco dělat. Nedokážeme tomu zabránit, ani pomoci. Je to prostě dějinný vývoj a tečka.“ Tolik dialektický materialismus v kostce. S takovýmto názorem ale nepřitáhnete masy a ani se nikde neprosadíte. Politika se orientuje na kratší cíle a kratší období. Budete-li mít cíl za 100 let a tvrdit, že přijde ať se děje, co se děje, nikdo vás nebude příliš poslouchat a už vůbec ne volit. Tím spíš, pokud je okolo mnoho jiných socialistických stran. Marx s Engelsem si to uvědomovali, a proto sepsali do Komunistického manifestu deset bodů, které představili jako politický program komunistů. Jejich plnění či neplnění jsem sepsal níže.

1) Použití pozemkové renty na výdaje státu.
-Jinými slovy, jedná se o částečné, či plné vyvlastňování majitelů nemovitostí a pozemků. V plné výši jsme to zde měli po roce 1948 stejně jako téměř polovina obyvatelstva této planety. Ale dnes, přes daň z pozemků a daň z nemovitostí, která je například v České republice nejrychleji rostoucí daní, se to prakticky děje dál. Cíl není sice ještě zcela splněn, ale nemusíme být od něho daleko.

2) Progresivní daň z příjmu.
- To už je v drtivé většině zemí na světě splněno. Progrese dosáhla takových rozměrů, že se snad marxistům před 160 lety o něčem takovém ani nesnilo.

3) Zrušení dědického práva.
- Nesplněno. Dědické právo zatím stále existuje a stále máme právo dědit po svých předcích.

4) Konfiskace majetku všech rebelů.
- Kdo se bude vzpouzet proti dosažení „společenského dobra“ ochranou svých „mrzkých“ soukromých zájmů, měl by být vyvlastněn. Neboli: má vést přes váš pozemek dálnice, má tam být postavena čistička odpadních vod, nová továrna? Máte být vyvlastněn. Stejně tak, pokud se budete vzpouzet proti ústřední moci státu, má váš majetek propadnout. Myslím, že i zde máme prakticky téměř splněno a bohužel musím říci, že mnohým to tak dokonce připadá správné.

5) Soustředění úvěru v rukou státu prostřednictvím centrální banky, která se stane výhradním monopolem emise peněz a zrušení zlatého standardu.
- „No comment“. Kde jinde bylo tak úspěšně a bezezbytku splněno.
Doplnil bych snad jeden citát od V. I. Lenina. „Chcete-li zničit buržoazní kapitalistickou společnost, musíte nejprve inflací zničit její peníze.“ V době dnešní krize více než zajímavé.

6) Soustředění dopravy, pošt a spojů do rukou státu.
- Důvod pro vytvoření monopolu pošty si většina lidí ani neuvědomuje a u dopravy, zejména té železniční (jak by sami zmiňovali marxisté, protože se orientují zejména na železniční a nákladní dopravu), se s monopolem, který dříve vytvořil stát, potýkáme již dlouho a jen velmi těžko, na oko a pomalu je odstraňován. Stejně tak další spoje. Snad všichni zapomněli, jak byly původně vyvlastněny původní telefonní linky, které po Praze zaváděl soukromník Křižík.

7) Získávání nové orné půdy, meliorace pozemků a zemědělské hospodaření podle společného plánu.
- Společná jednotná zemědělská politika Evropské unie to naplňuje do posledního puntíku.

8) Zřízení průmyslových a zemědělských armád.
- Nevím, co je tím konkrétně myšleno, ale hádal bych, že se může jednat o snahu vytvořit JZD, či silné odborové svazy napříč všemi odvětvími. Jestliže to mají být odbory, tak prakticky máme také splněno. Vzpomeňme jen na stávky odborářů z tohoto roku. Bez výjimky se vždy jednalo o státní zaměstnance v dopravě, zdravotnictví či státní správě.

9) Spojení zemědělské a průmyslové výroby, úsilí o postupné odstranění rozdílu mezi městem a venkovem.
- Ministerstvo pro místní rozvoj prakticky nic jiného nedělá. Rovněž evropské strukturální fondy, evropské kohezní fondy nemají v náplni nic jiného, než dokončení bodu č.9. Regionální politika EU nemá za cíl nic jiného, než naplnění této proklamace o sblížení ekonomického rozvoje.

10) Veřejná a bezplatná výchova všech dětí. Spojení výchovy s materiální výrobou.
- Opět jeden z bodů, kde je prakticky bezezbytku splněno. Stát, respektive kraje přímo vlastní drtivou většinu škol, včetně středních a vysokých. Ty ostatní alespoň kontroluje pomocí „standardů kvality“ a učebních osnov.

Mám-li to ohodnotit, tak komunisté mají z velké části hotovo.

Neustále nyní okolo sebe slyšíme, jak současná krize je důsledkem nespoutaného kapitalismu a volného trhu bez regulací. Po přečtení bodů komunistického manifestu mám ale jiný pocit. Před 164 lety připadala většina z toho, co je vyčteno výše, mnohým levicovým intelektuálům jako prakticky nedosažitelné a nereálné. Nedokázali si představit, že by se jejich svět dokázal tak rychle přeorientovat směrem k socialismu. Sám Marx hovořil o tom, že to je úkol pro mnoho dalších generací. A ejhle. My v takové době již žijeme.

Mnohé „výdobytky“ z Komunistického manifestu máme. Mnohé vnímáme jako naprosto přirozené a už proti nim ani nijak zvlášť neprotestujeme. Máme také mnohé další a neprotestujeme ani proti nim. Tuny a tuny regulací, omezení, státního „vyvlastňování“, a přesto si dovolujeme o současné krizi tvrdit, že je výsledkem nedostatečné regulace a příliš nespoutaného kapitalismu volného trhu.

Sama poslední věta předchozího odstavce by vydala na disertační práci, ale o tom třeba příště. Dnešek nebyl o analýze, ale spíše o možném jiném vnímání toho, v čem dnes žijeme.


Váš názor
  • Bravo
    30.12.2011 18:17

    pane Plíva, potěšilo mě, že na základě "popichování " dvou kolegů vznikne takováto polemika.Těší mě , že i vy rozšiřujete široké řady publikujicích členů "Vašeho "týmu.Často jsem si říkala o čem si tam ti chlapci špitají, když mají pauze.Dobré téma.K tomuto fousatému démonovi se již vyjadřovala tolik moudrých hlav, že stojí o další rozbory ho dále probírat.Povinné studium Marxe mě minulo, ale také jsem si jako vy, se zajmem v minulosti bedlivě pročetla jeho teze.Za zmínku stojí připomenout, že Kapitál byl psán v pol.19.stol v londýnské emigraci , když byl obklopen zdejším liberálním kapitalismem.Ten tehda dominoval světem.Ale začínal se hroutit a mít problémy.A Marx se domníval, že by mohl byt smeten tak rychle jako feudalni systém.Ale spletl se.A kapital se zacal rozvijet, tak jak nepočítal.Marx nebyl proti kapitalistům, ale proti kapitalismu !Co osobně mě utkvelo jako proroctví od Marxe je, že kapitalismus zanikne po dlouhotrvající depresi, kdy nebude schopen ani svým elitám zajistit dřívější zisky. A ekonom Schumpeter se vyjadřil o mnoho let po něm, že až budou vyčerpány inovativní metody rustu ekonomiky a vlada anonymních akciových společností ovladne toky peněz , dospěje kapitalismus k samolikvidaci. A všichni nyni jak víme, již desitky let žijeme v systému zvaný :Konzumismus a v tomto případě nastala již jiná era. Hodně zasněžený Nový rok všem makléřům Patrie.
    AMN
  • Bod 3.
    30.12.2011 17:17

    Zrovna ten třetí bod by se celkem hodil. Vidím spoustu lidí, co nemusí nic dělat, jen utrácet peníze rodičů na jedné straně a na straně druhé lidi co nikdy ty peníze mít nebudou. Ne všichni boháči razí Buffetovo heslo, že své děti penězi kazit nebude :). Slyšel jsem že něco podobného funguje delší dobu v Japonsku (90% dědická daň), ale těžko říct jestli ta informace byla správná.
    KaoS
  •  
    30.12.2011 16:21

    Par detailu: k bod #1: ve vetsine OECD "nestastniku" je dan z nemovitosti 1-2% trzni ceny rocne. V CR je temer nulove a vsichni by se meli pripravit na to, ze nejhorsi prijde (napr. kazdy rok prijde v US assessor and urci dan; duchodci kteri na to nemaji dostanou nekdy odklad a po smrti se dan strhne z prodejni ceny nemovisosti; jde jen v nekterych statech -- Florida etc.). k bodu #3: v US je tusim dedicky limit $1.5mio. Vse nad tuto castku se dani jako kazdy jiny prijem -- margin rate cca 40%. Vzdy me dojima kdyz Cesi dojate vzhlizi k americkym donatorum do svych vlastnich nadaci e.g. Bill and Melinda Gates, etc. Regulator argumentuje ze zruseni teto dane by snizil pritok cashe to nadaci... Nekdy mi prijde ze nejlepsi otrok je ten, co veri ze je svobody. Jak se staty budou blizit k bankrotu, obavam se ze tyto nastroje dorazi i do CR.
    sm
    • 'svobodný' otrok
      30.12.2011 16:41

      Tak to přece je. Zlo, které je vidět, není tím nejhorším zlem, stejně jako ostentativní 'dobro' není dobrem ;-)
      Kalka.
  • vidno kolik Marx
    30.12.2011 15:08

    napáchal svým pomateným dílkem škod na civilizaci a kolika milionům (jinak zdravých) lidí popletl palice tak, že si už pletou ekonomii s vědeckým oborem :-)) Mně stačí přečíst několik úvah od pana Bati a budu vědět o ekonomice prakticky víc, než tlupa marxistických vědců ... To neustálé omýlání nereálných pouček opravdu jednou lidstvo pošle do pekel, protože se řídí umělými věštbami, které spolehlivě narazí na obyčejné lidské vlastnosti. A vrozené geny (chamtivost, zvědavost, píle, individualizmus...) vždy zvítězily nad jakýmkoliv izmem. Je jen promrháním gigantického potenciálu lidí, že takového pitomce vůbec čtou :-))
    Jesse
    • Re: vidno kolik Marx
      30.12.2011 16:32

      Myslím, že potřebujete zavést nejméně 12h směny od pondělí do pátku, plně si hradit lékaře a samozřejmě, žádný důchod, žádná ochrana zaměstnance atd. Zpět do kapitalismu doby Ch.Dickense... Mimochodem, když je neregulovaný trh tak perfektní, co ho tedy vedlo k velké depresi z 30.let? Tehdy přece byla míra regulace podstatně nižší, než dnes....
      sgt.Mike
  •  
    30.12.2011 14:47

    To je ale blábol. Přece Marx nepředpověděl, že moc ve státě uchopí zločinci ,kteří nenastolí kapitalizmus ale feudalizmus. Ve stávajícím systému mají finanční žraloci naprosto neomezená práva a nemajetní nevolníci musí za život udržující mzdu vykonávat všechna jeji přání. Místo drábů slouží banky a exekutoři, místo církevních hodnostářů pomáhajících vládnou, slouží koupená media, místo lapků obchdní řetězce atd. Takhle to přece Marx neviděl.
    juniper
  • VLASTNIT, PLÁNOVAT, PŘEROZDĚLOVAT
    30.12.2011 14:35

    Nejsem komunista a nečetl jsem Marxe. Přesto jako Vy se zamýšlím nad tím jak to, že západní společnost tak vyspělá a intelektuální se dostala do takových problémů, jejichž hloubku dokážete Vy určitě lépe posoudit než já - jste u zdroje nezkreslených a nerelativizovaných informací a stejně jako já (otevřel jste Marxe) se zamýšlíte nad tím co bude dál. Paradoxně tuto západní společnost k tomuto krachu přivedla intelektuální elita jejíž součástí je řada nobelistů za ekonomii, výborně placená. Takže neodborností manažerů to asi nebude. Osobně si myslím, že je to systémem, který se vyčerpal - jednak zdroje materiální ale i duchovní - západní společnost je rozmařilá a degeneruje. Z řady analýz vyplývá, že těžiště hospodářského pokroku se přesouvá na rozvojové země, z nichž řada směřuje k socialismu, který na rozdíl od kapitalismu plánuje. To vlastnictví je podmínka pro plánování, pokud by to šlo jinak (možná selektivní daně?) tak netřeba zestátňovat. Nezlobte se, ale tento Váš článek považuji vyjímečně za povrchní. Jinak analýzy ať vlastní nebo přejaté uveřejňované na tomto serveru považuji za nejlepší z českých analytických serverů - chodím sem už 5let skoro každý den, tak vím co říkám. Jinak Vám a Vaší redakci přiji zdraví a pevné nervy v roce 2012. Zdraví B007
    Bolševik007
    • Re: VLASTNIT, PLÁNOVAT, PŘEROZDĚLOVAT
      09.01.2012 20:55

      "Z řady analýz vyplývá, že těžiště hospodářského pokroku se přesouvá na rozvojové země, z nichž řada směřuje k socialismu, který na rozdíl od kapitalismu plánuje." Zřejmě žiji v jiném kapitalismu, než Bolševik007, jelikož jsem si všiml, že se prakticky všechno plánuje! Každá prosperující firma má dokonce několik plánů. Na různě dlouhá období a pracuje se s několika scénáři. Opravdový rozdíl mezi centrálně plánovanou a tržní ekonomikou je v osobě zodpovědné za plánování.
      HOLOT4
      • to HOLOT4
        17.01.2012 13:23

        Díky, naprostý souhlas. Pro ty, co mají zájem je přesně na toto téma kniha "Planning for Freedom" od L.von Misese "http://mises.org/books/planningforfreedom_mises.pdf"
        Albi
      • HOLOT čtvrtý
        09.01.2012 21:23

        To je přece právě ten posun - myslíš, že na západ a JZ od našich hranic tehdy běžný posměšný termín Planwirtschaft se vztahoval na zodpovědnou osobu? No to by se ti Němci libující si v přesnosti pojmenování (viz Geschlechtsverkehr apod.) určitě vyjádřili pregnantněji. Ty holečku, asi's nezažil, že konkurenční byl termín Marktwirtschaft (a jak by ti pan profesor řekl, ta má místo plánu neviditelnou ruku ;-))
        Kalka.
  • LoL
    30.12.2011 14:17

    Ano, z Ruska se stala drsna kapitalisticka zeme a z Euro/USA se ozyvaji hlasy za vice socialni ekonomiku. Presto by se dalo s uspechem pochybovat o 90% vyse napsaneho. Protoze to by vyzadovalo prepsat skoro cely prispevek, podivim se jen nad tim, ze (zamestnanec) Patrie naznacuje v 5) ze inflace nejakym zavratnym tempem uzira majetek burzoaznich kapitalistu ... Vcera (?) tu byl prispevek o "silene" Nemecke inflaci: 1.1% (2010), 2.5% (2011), banky poskytuji skoro (tusim ze o 0.06%) nejnizsi urokove sazby na nemovitosti. "Oteviraji se nuzky mezi nizko~ a vysokoprijmovou tridou ...", atd. Co je tohle za blabol? Jako Silvestrovsky sprym ok (bazinga!), ale jinak OMfG to snad ne! Snad je tu porad moznost, ze jsem clanek - treba pod vlivem - spatne pochopil :-)
    -rz-
    • Re: LoL
      30.12.2011 14:40

      ... asi pod vlivem toho cukroví. Co takhle udělat si očistnou (čtecí) kůru... ;-)
      Kalka.
  • Bod 5
    30.12.2011 14:06

    V bodě 5 máte chybu- úvěr a peníze ovládají a z 95% tvoří banky , které jsou soukromé. Taktéž klíčové centrální banky jsou soukromé (FED).
    Nero
    • Re: Bod 5
      30.12.2011 15:53

      Cely svet speje k jedinemu, tedy k tomu, co popisuje teorie konvergence..... :-)
      snowman
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m