Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo se před Summitem k sílícímu tlaku na zvýšení ESM staví vyhýbavě

Německo se před Summitem k sílícímu tlaku na zvýšení ESM staví vyhýbavě

30.01.2012 9:08
Autor: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová se před pondělním mimořádným summitem Evropské unie postavila k sílícím výzvám na zvýšení záchranných fondů eurozóny opět vyhýbavě. K jejich posílení o víkendu na končícím Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu vyzvala měnovou unii šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová a nejvyšší finanční činitelé USA, Británie a Japonska.

Merkelová na otázku německého nedělníku Bild am Sonntag ohledně "rostoucího tlaku na masivní navýšení" Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) z dosud plánovaných 500 miliard eur přímo neodpověděla. Naznačila jen, že na výši německého rozpočtového deficitu by navýšení ESM žádný vliv nemělo.

"Pokračují jednání o tom, zda splatíme náš příspěvek (do ESM) v jedné, nebo dvou tranších," řekla kancléřka. "Bez ohledu na to se ale kvůli tomu náš deficit nezvýší. Peníze se jen převedou ze spolkového rozpočtu do ESM," dodala.

Zdroje z německé vlády agentuře Reuters sdělily, že Merkelová nevylučuje navýšení ESM, pokud se v příštích měsících krize v eurozóně dál zhorší. Přesvědčit o tom vládní koalici však může jen hrozba katastrofy, dodaly zdroje. Vláda dala najevo, že do března by se o zvýšení ESM žádné diskuse vést neměly.

Lagardeová uvedla, že MMF by mohl zvýšit svou podporu eurozóně, vyzvala však měnovou unii, aby učinila první krok a zesílila svou vlastní "protipožární zeď". "Navršily se už takové tlaky, že nastal čas k řešení. Klíčové je, aby členové eurozóny vybudovali jasnou a jednoduchou protipožární zeď, která může zastavit nákazu a obnovit v eurozóně takovou důvěru, aby jí to umožňovalo plné financování svých potřeb," řekla šéfka MMF.

Šéfové států či vlád zemí Evropské unie budou také dolaďovat definitivní podobu vznikajícího paktu rozpočtové kázně, jehož cílem je v reakci na dluhovou krizi a její dopady zpřísnit rozpočtovou disciplínu. Pakt bude platit pro země eurozóny. Ovšem ostatní státy se k němu mohou také připojit, přičemž jeho ustanovení pro ně začnou platit až s přijetím eura. Pakt, jenž bude mít formu mezivládní smlouvy, počítá mimo jiné s ukotvením takzvaného zlatého pravidla do národních legislativ. To by mělo státy zavázat v podstatě k vyrovnanému či přebytkovému strukturálnímu rozpočtu.

Kromě nové smlouvy se premiéři či prezidenti, mezi nimiž bude i český premiér Petr Nečas, budou bavit i o tom, jak v krizi podpořit zaměstnanost a konkurenceschopnost Evropy. Je otázkou, zda a případně do jaké míry bude na jednání zaznívat rovněž problematika Řecka, které vyjednává se soukromými věřiteli o dobrovolném seškrtání dluhů.

Razantní navýšení ESM označovali v Davosu šéfové financí velkých světových ekonomik za krok, který by zemím G20 mimo eurozónu umožnil zvýšit finanční kapacity MMF pro boj proti dluhové krizi eurozóny.

Americký ministr financí Timothy Geither v pátek apeloval na Evropu, aby se zavázala ke zvýšení své finanční ochrany. Podle bankéřů, kteří se setkání s Geithnerem v Davosu zúčastnili, by Washington rád viděl zvýšení ESM na trojnásobek, tedy 1,5 bilionu eur.

K výzvám vůči eurozóně se připojil britský ministr financí George Osborne, který byl v Davosu jediným evropským ministrem na sobotní panelové diskusi o globálním ekonomickém výhledu pro tento rok. MMF tento týden předpověděl eurozóně pro tento rok návrat do poklesu, který výrazně sníží výkon globální ekonomiky a ohrozí ji recesí. "Země G20 včetně Británie nepřispějí (je zvýšení zdrojů MMF), pokud neuvidí peníze od nich (zemí eurozóny)," konstatoval Osborne.

Podobně se vyslovil i japonský ministr hospodářství Motohisa Furukawa. "Bez zřetelného kroku Evropy nebudou země jako Čína ochotny poskytnout MMF více peněz," řekl.

Lagardeová vyjádřila přesvědčení, že pokud by zdroje MMF vzrostly na úroveň dostatečnou k záchraně velkých ekonomik eurozóny jako Itálie, posílilo by to důvěru investorů natolik, že by se ve skutečnosti tyto peníze použít vůbec nemusely. "Pokud to bude dostatečně velké, pak se to nepoužije. Totéž platí pro pro protipožární zeď eura," řekla šéfka MMF.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.