Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Český průmysl šlape mírně na plyn, index PMI nejvýše za 6 měsíců

Český průmysl šlape mírně na plyn, index PMI nejvýše za 6 měsíců

02.04.2012 9:53, aktualizováno: 2.4. 12:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podnikatelské prostředí v českém průmyslu se v březnu celkově zlepšilo, oproti únoru vzrostla výroba, nové zakázky i objem nákupů, zatímco zaměstnanost se po čtyřech měsících propouštění stabilizovala. Index nákupních manažerů v průmyslu pro ČR zpracovaný společností Markit Economics pro banku HSBC se v uplynulém měsíci udržel nad neutrální 50bodovou hranicí a vzrostl z únorových 50,5 bodu na 52,1 bodu, tedy nejvýše za posledních šest měsíců.

Analytici přitom očekávali zhoršení podnikatelských podmínek a pokles indexu na 49,5 bodu. Hodnota 50 bodů indexu je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Index PMI, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se držel do února po tři měsíce pod hranicí padesáti bodů.

Pro zlepšení podnikatelských podmínek v březnu byl zásadní nárůst nových zakázek, který stavěl na nepatrném únorovém růstu, zatímco naopak od listopadu do ledna nové zakázky oslabovaly, uvádí zpráva Markit. Objem nových exportních zakázek zůstal podle ní v březnu stabilní, zatímco výroba narostla nejsilněji za poslední půlrok. Tempo růstu výroby i objemu rozpracovaných zakázek se nicméně ještě nevrátilo k hodnotám dlouhodobého trendu.



Vývoj českého výrobního HSBC PMI
pmi brezen

Zaměstnanost ve výrobní sféře se stabilizovala po čtyřech měsících poklesu. Průměrné ceny vstupů v březnu stouply, tempo růstu však oslabilo. Ceny účtované výrobci přitom nepatrně poklesly, kvůli pokračujícícm konkurenčním tlakům v sektoru nezaznamenaly podstatnější růst již od srpna loňského roku.

"Výsledky za březen jsou pozitivní a zlepšení jsme zaznamenali prakticky ve všech složkách indexu. Index výroby se lepšil víceméně podobně rychle jako v únoru. Oproti minulému měsíci se zlepšil index nových exportních zakázek. Ten je sice pod neutrální hranicí 50 bodů, ale je nejvyšší za posledních pět měsíců," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska. Údaje podle ní ukazují na stabilizaci negativních ekonomických trendů. "Očekáváme, že bude následovat jistá konsolidace," dodala.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Svůj index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru zveřejnilo dnes také Německo, kde byl PMI za březen konečnými daty revidován na 48,4 bodu z 48,1 bodu a zůstal tak výrazněji pod 50bodovou neutrální hranicí. Nedostatek pozitivních sil pro růst průmyslu ukázal taktéž index nákupních manažerů v eurozóně, který byl konečnými daty potvrzen na 47,7 bodu. Výrobní sektor v EMU tak klesl již osmý měsíc v řadě a pod 50 body se nachází již od srpna loňského roku.

(Zdroj: Markit Economics)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data