Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Nakloněn bankám a NWR, nedařilo se malým emisím

Týden na pražské burze: Nakloněn bankám a NWR, nedařilo se malým emisím

13.04.2012 18:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Konec ztrát a mírný zisk přinesl velikonoční týden indexu pražské burzy PX a zisky dopřál také jeho nejsilnějším titulům mimo energetiky ČEZ. Pražský trh se posunul o 0,35 % výše a zakončil zkrácený týden na úrovni 930,70 bodu. Zejména středeční vývoj podpořil obě banky, z nichž se Erste se ziskem 3,07 % stává vítězem tohoto týdne, který zakončuje na hladině 393 . Následuje ji Komerční banka se ziskem 1,87 % a zakončením pětikorunu pod úrovní 3600 . Dařilo se také akciím těžební NWR či akciím Fortuny se ziskem na dosah 1 procenta. Na opačném konci SPADu v tomto týdnu uvízly akcie developera Orco, který prochází restrukturalizací dluhu a snahou o jeho směnu na akcie napříč emisemi skupiny Orco i v rámci Orco Germany. Více jak 1% ztrátu také utrpěly akcie mediální skupiny CETV a pojišťovací skupiny VIG. O řádově procento níže končí energetika ČEZ, kde se v sektoru zajímá ERÚ o předražené vnitroskupinové dodávky v rámci jednotlivých energetik, které se promítají do konečných cen.

Na domácí politické scéně pak velikonoční týden přinesl shodu na pokračování koalice s Věcmi veřejnými po dohodě na dodatečných úsporách, které mají udržet schodky rozpočtů 2013 a 2014 na cílených hodnotách a které také znamenají zvyšování přímých i nepřímých daní a další úsporná opatření. Pátek třináctého pak přinesl prvoinstanční rozsudek v úplatkářské kauze Bárta/Škárka. Poslanec VV Vít Bárta od soudu odešel s 18měsíční podmínkou s odkladem na 30 měsíců za uplácení, poslanec Škárka pak s 3letým nepodmíněným trestem vězení za podvody a 10letým zákazem poslancování. Byl mu soudem prokázán úmysl Bártu poškodit a navíc lži v průběhu soudního řízení. Oba odsouzení se na místě skrze advokáty odvolali, řízení tak bude pokračovat u vyšší instance.



Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Erste Bank 3,07 393,00 Orco -2,09 89,00
KB 1,87 3595,00 CETV -1,47 134,00
NWR 0,95 127,60 VIG -1,29 765,00
Fortuna 0,92 98,90 ČEZ -0,96 772,50
AAA Auto 0,58 19,19 Unipetrol -0,58 171,00
Pegas N. 0,53 434,00 PM ČR -0,34 11660,00
KIT digital 0,42 135,57
Telefónica CR 0,13 375,00

Pražská burza se o velikonočním úterý po většinu dne pohybovala v zelených číslech, závěr ale zhatit naději a přinesl prohloubení ztrát v reakci na akcelerující výprodeje na trzích v západní Evropě. Plynule roste napětí kolem Španělska, výnosy na 10letém dluhu vzrostly k úrovni 6 %. Na poklesu pražské burzy se nejvíce podepsaly akcie Telefóniky CR, které se dostaly nejníže od poloviny února. Před větší ztrátou uchránily pražskou burzu naopak akcie Komerční banky, které rostly o více než procento, což byl pro tento titul nejrychlejší růst za poslední dva týdny. Valná hromada developerské skupiny Orco Property Group 5. dubna schválila první fázi směny dluhu Orco Germany na konvertibilní dluhopisy. Hlasování bylo opakované kvůli procedurálním nedostatkům valné hromady ze dne 27. ledna 2012. VH odsouhlasila první vlnu směny dluhopisů v rozsahu 100,1 milionu eur do podoby konvertibilních dluhopisů, krok je ale pozdržen do 17. dubna 2012 kvůli závazným dojednaným podmínkám s částí věřitelů skupiny Orco v rámci restrukturalizace pěti tranší dluhopisů skupiny OPG v celkovém objemu 411 milionů eur jistiny a 549 milionů eur celkových splátek v rámci záchranného plánu. Analytici Erste Group v úterý zvýšili doporučení pro akcie Pegas Nonwovens na "koupit" z "akumulovat" a cílovou cenu na 550 z 500 . Svůj krok přitom zdůvodnili očekáváním, že by se tomuto výrobci netkaných textilií mohlo v následujících 4 letech podařit zdvojnásobit svou kapacitu výroby. Představenstvo Fortuny navrhne nadcházející valné hromadě akcionářů výplatu hrubé dividendy ze zisku roku 2011 ve výši 11,96 milionů eur či 0,23 EUR/akcie (v přepočtu zhruba 5,70 Kč/akcie). Návrh dividendy představuje přibližně 90 % konsolidovaného čistého zisku skupiny za rok 2011, je v souladu s dlouhodobou dividendovou politikou společnosti a deklarovaným výplatním poměrem 70 – 100 % konsolidovaného čistého zisku společnosti. Řádná valná hromada akcionářů se uskuteční 25. května 2012 v Amsterdamu.

Konec série poklesu přinesla až středa. PX připsal 1,53 procenta, dařilo se CEE regionu i západní Evropě. Pražskou burzu táhly nahoru především banky, Erste Bank předvedla výrazný růst o více než 5 procenta na 401,50 a zdatně ji sekundovala také Komerční banka s více než 1% růstem na 3611 . Developerská skupina Orco Property Group svolala na 27. dubna valné hromady držitelů dluhopisů 2010, 2012, 2013 a 2014. Chce od nich získat souhlas se směnou 89,9 procenta vydaného dluhu za nově vydávané akcie skupiny Orco. Separátně probíhají jednání o směně dluhu německé Orco Germany v objemu 100,1 milionu EUR nominální hodnoty, 129,1 milionu EUR včetně úroků a prémií. Akcie společnosti byly během dnešního dne velmi volatilní a obchodování nakonec zakončily poklesem o 3,17 procenta na 85,70 .

Čtvrtek byl zcela „plochý“ pro vývoj indexu PX , dařilo se ale akciím NWR. Akcie NWR byly podpořeny nákupním doporučením od analytiků Bank of America/Merrill Lynch, ale také růstem celého těžebního sektoru v Evropě i po zahájení obchodování na Wall Street. Tam si klíčová jména sektoru připisovala v úvodu obchodování i 4% zisky. Vysoká citlivost NWR na vývoj cen koksovatelného uhlí dělá z titulu ideální nástroj pro sázku na další vývoj cen této komodity, uvedli analytici BoA/ML. Katalyzátorem růstu by se podle nich měl, stejně jako před rokem, stát australský region Queensland, který je největším světovým exportérem koksovatelného uhlí. Tentokrát jej místo povodní provází hrozba stávek. Ty již zasáhly doly těžebního giganta BHP Billiton s celkovou produkcí asi 40 milionů tun ročně. Nedostatek na straně nabídky může zatlačit na ceny koksovatelného uhlí. Dle BoA/ML změna ceny koksovatelného uhlí o jednotky procent vyvolává změnu v hospodaření NWR o desítky procent. I s ohledem na takto vysokou citlivost na koksovatelné uhlí Bank of America/Merrill Lynch zdůrazňuje význam držení produkčního mixu mezi různými kvalitami koksovatelného uhlí, termálním uhlím a koksem. Právě od produkčního mixu ale do budoucna analytici BoA/ML výraznější zlepšení nečekají a to ani s rozjezdem těžby v polském dole Debiensko. Těžební společnost NWR by také měla brzy zveřejnit indikaci průměrných cen svých kontraktů pro 2Q 2012, společně s objemem produkce a externích prodejů uhlí i koksu za 1Q 2012 (tzv. Trading Update and 2Q12 Prices). Přesné datum bohužel není známo, nicméně k oznámení může dojít již příštím týdnu, když datem posledního zveřejnění základních provozních ukazatelů byl 23. leden.

Zahraniční akvizice energetické společnosti ČEZ v loňském roce vytvořily EBITDA téměř 11 miliard korun, což je meziročně 2 miliardy více. ČEZ tak již ze svých zahraničních firem získal zpět zhruba 80 procent z celkové investice asi 70 miliard korun. Nyní se chce ČEZ v zahraničí soustředit zejména na obnovitelné zdroje, jejichž výkon plánuje v zahraničí v příštích letech navýšit o 3000 MW. Mírná úprava pak přišla u cíle Goldman Sachs pro ČEZ, kde analytici oznámili snížení cíle na 1080 z 1102 , ačkoliv i zde doporučení zůstává beze změny na "neutral/atraktivní". Na akciích VIG pak

analytici Morgan Stanley snížili cílovou cenu na 39,1 EUR (968 Kč) z 42,9 EUR (1063 Kč) při ponechaném doporučení „overweight“. Po závěru obchodování oznámila AAA Auto, že otevřela novou pobočku v Liberci a do konce roku plánuje v ČR další dvě nové pobočky.

Závěr týdne přinesl další citelné ztráty, když investoři před víkendem napříč Evropou vcelku razantně vybírali krátkodobé zisky. Po celý den byl pod tlakem ČEZ, který končil seanci u 770 se ztrátou 2,4 % a byl jedním z hlavních viníků propadu celého indexu. Energetické distribuční společnosti, jejichž ceny tvoří velkou část koncové ceny elektřiny, a proto podléhají regulaci, nakupují nekontrolovaně služby od spřízněných firem ze stejné skupiny, a tyto náklady následně promítají do svých cen, upozornila šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v HN s tím, že její úřad nemá jistotu, že tyto subdodávky nejsou předražené. Zahájil proto kontroly, v neprůhledných zakázkách mezi spřízněnými firmami na trhu plynu a elektřiny se ročně v ČR podle Vitáskové protočí až 14 miliard korun. Na těžebním NWR, které neudrželo ceny nad 130 , analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu na 3,40 GBP (asi 102 Kč) z 3,90 GBP a ponechali doporučení "underperform" s tím, že se stále obávají negativního překvapení na úrovni zisků za letošní rok. Odhad ziskovosti pro letošek je 40 procent pod konsensem trhu. Uvedli také, že NWR jako uhelná společnost s nejvyššími náklady na produkci koksovatelného uhlí v regionu EMEA je zranitelná v případě dalšího poklesu cen, který předpokládají.

K defenzívní povaze se po opadnutí náporu prodejce vrátila Telefónica CR. Patria vydala aktualizovanou analýzu Telefóniky CR vůči regionu CEE. Z pohledu telekomunikačního sektoru v CEE regionu nabízejí akcie Telefóniky ČR nejvyšší dividendový výnos. Na základě tohoto ukazatele se akcie operátora obchodují se 17,5procentním diskontem vůči mediánu sektoru. Ze všech v regionu CEE listovaných telekomunikačních společností nyní Patria nejvíce preferuje právě akcie Telefóniky ČR, zejména díky očekávané stabilní výplatě 40 na akcii v příštích letech a možnosti další optimalizace kapitálové struktury společnosti (zpětný odkup akcií financovaný dluhem), stojí ve zprávě analytika Patria Finance Tomáše Tomčányho.

Přehled jednotlivých zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m