Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální sloni v porcelánu

Centrální sloni v porcelánu

18.04.2012 17:48

Ať udělají cokoliv, vždy budou kritizovány. Z jedné strany za to, že neudělaly mnohem více, z druhé za to, že udělaly až příliš mnoho a ze třetí strany za to, že ke všemu použily špatné nástroje. Vždycky tak budou trochu připomínat slona v porcelánu, který při sebevětší snaze nedovede udělat ten správný pohyb. Ano, hovořím o centrálních bankách (CB), jejichž kroky mají dnes v celé jejich historii snad nejvyšší váhu (asi s výjimkou Velké deprese). Utřiďme si tedy v těchto relativně klidnějších dnech pohled na činnost těchto institucí.

Klíčovou otázku, kterou poslední roky opět vynesly do světla pozornosti, je to, zda se CB mají vůbec snažit o nějakou politiku, o nějaké zlepšení toho, co ekonomika zrovna prožívá. Zde si pro možnou odpověď vezmu na pomoc Brada DeLonga. Ten před časem poukazoval na to, že USA neměly centrální banku až do roku 1913 a CB „po smrti Benjamina Stronga v roce 1928 neměla ani ponětí o tom, co dělat v recesi“. USA před druhou světovou válkou tak podle tohoto ekonoma byly nebližším dostupným příkladem ekonomiky bez efektivní makroekonomické regulace přes CB. Systematická snaha o stabilizaci začala až po v roce 1946. Můžeme se bavit o tom, jak hodnotit úspěšnost této snahy, DeLong podle mého naprosto smysluplně používá jako klíč nezaměstnanost. Její vývoj v nezemědělském sektoru v USA před a po roce 1946 ukazuje graf: 
 
Sloni z porcelánu

Z grafu je vidět, že celé období lze poměrně jasně rozdělit na období vyšší průměrné nezaměstnanosti s velkou volatilitou a období nižší průměrné nezaměstnanosti s menší volatilitou. Hranice koresponduje cca s rokem 1946. Asi bychom i zde vymysleli spoustu námitek, pro mne osobně ale tento graf představuje pádný argument proti všemožnému exotickému volání po zrušení centrálních bank, používání zlata, apod.

Pokud tedy přijmeme to, že centrální banky by měly být aktivistické, zbývá dořešit detail: mají být aktivistické aktivně, či pasivně? Jinak řečeno, mají používat ad-hoc kroky, které pro danou chvíli uznají za vhodné (tj. více méně dnešní mustr), nebo mají jet podle jasně nastavených pravidel, děj se co děj (Taylor a spol.)? Druhá možnost je atraktivní asi zejména proto, že vidíme, jak jeden ad-hoc krok budí za pár let nutnost podobných kroků (většinou v opačném směru). A roztáčí se spirála nechtěného. Na druhou stranu trochu pochybuji, že se správné řízení monetárního vozidla dá namísto řidiče svěřit do rukou algoritmů.

Z praktického hlediska ale bude diskuse o tom, zda „pravidla, či flexibilní reakce“ ještě pár let spíše akademickou. Rozvahy centrálních bank zatím stále rostou, tento růst do univerzálních pravidel téměř určitě vměstnán nebude, o případné redukci rozvah ani nemluvě.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data