Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odbory: Škrty připraví lidi s průměrnou mzdou o 11.230 Kč ročně, Kalouskovi vystavíme účet

Odbory: Škrty připraví lidi s průměrnou mzdou o 11.230 Kč ročně, Kalouskovi vystavíme účet

19.04.2012 15:42
Autor: ČTK

Přinejmenším o 11.230 korun ročně méně než nyní by měl mít podle odborů kvůli vládním úsporným opatřením zaměstnanec s průměrnou mzdou. Přijít by o ně měl kvůli chystanému zvýšení daně z přidané hodnoty, spotřební i z příjmu a kvůli vyšším odvodům na zdravotní pojištění. Vyplývá to z propočtů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), které dnes představil její expert Martin Fassmann. Předák ČMKOS Jaroslav Zavadil uvedl, že odbory budou víc tlačit na růst mezd, aby se ztráty dorovnaly. 

Odbory analyzovaly opatření pro roky 2013 až 2015, která kabinet v dubnu schválil. Vláda chce i přes nepříznivou ekonomickou situaci plánované schodky rozpočtu udržet a zadlužení země nezvyšovat. Počítá třeba s nižší valorizací penzí, zvýšením obou sazeb DPH či vyšší daní z příjmu. Aby záměry začaly platit, bude je schvalovat sněmovna i Senát a k podpisu je dostane prezident. Zatím ale není jisté, zda bude kabinet vůbec dál fungovat a zda na jeho zamýšlené kroky dojde. 

Symbolický účet koalici za její reformy se chystají v sobotu v Praze na Václavském náměstí vystavit odboráři s dvěma desítkami organizací a iniciativ. Spočítáním všech dopadů chtějí ukončit svou hodinovou demonstraci, která začne ve 13:00. Předcházet jí bude protestní průvod od domu odborů. Kolik lidí by mohlo dorazit, dnes vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) nedokázalo odhadnout. Svou účast ohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Akce je součástí kampaně Stop vládě, jejímž cílem je demise kabinetu a volby. 

Odbory vládní rozpočtové záměry pro příští tři roky kritizují. Podle nich šetření Česko nevzdaluje od Řecka, které se dostalo do potíží, ale naopak ekonomickou situaci ještě zhorší. Odboráři nesouhlasí s tvrzením vlády, že škrty dopadnou rovnoměrně na všechny. Podle předáků se dotknout nejvíc právě zaměstnanců.

Pokud by se člověk s průměrnou mzdou podle Fassmanna zapojil i do důchodové reformy a měl platit také plánované zápisné na vysoké škole, ročně by měl o 25.000 korun méně než dnes. "To představuje ztrátu jedné čisté měsíční mzdy plus jedné třetiny další. Smutné na tom je, že tyto náklady v zásadě nebudou moci být kompenzovány růstem mezd, protože Česko je a bude v krizi. Podnikatelé nebudou mít peníze na to, aby vykryli tyto experimenty vyvolané vládou," uvedl Fassmann. 

Podle předáka ČMKOS Jaroslava Zavadila přesto odbory budou víc na růst mezd tlačit. "Budeme chtít, aby zaměstnavatelé pokryli propad výdělku. Budeme to vyžadovat," uvedl Zavadil. 

Podle odborářských propočtů člověk s průměrným příjmem má už letos po zvýšení DPH o 248 korun měsíčně méně, od ledna by to mělo být o dalších 153 korun méně. Zvýšení spotřebních daní má činit 61 korun a růst daně z příjmu a odvodů zdravotního pojištění 475 korun. Po zapojení do důchodové reformy by se spořilo asi 500 korun do fondů. Zápisné na vysoké školy by mohlo ročně stát 6000 až 8000 korun

Podle Fassmanna hned po zaměstnancích nejvíc škrty pocítí důchodci, a to kvůli pomalejšímu zvyšování penzí. Odboráři spočítali, že by do roku 2014 důchod reálně klesl o nejméně sedm procent. Nemocní zas prý mohou kvůli nadstandardům a dalším opatřením přijít v průměru o 15.000 korun ročně, tvrdí Fassmann. 

Podle něj na vládních záměrech v příštích letech naopak vydělají penzijní fondy. Odboráři uvedli, že k vítězům budou patřit i podnikatelé kvůli nižším odvodům. Po zavedení jednotného inkasního místa by mohly prý profitovat počítačové firmy a po zavedení sociální karty banky. Výhody mají i osoby samostatně výdělečně činné. Sice se jim omezí paušály, ale od roku 2014 se jim má snížit sociální pojištění, uvedl Fassman. Celkově tak podle něj zaplatí státu na paušálech o 1,8 miliardy víc, ale sedm miliard ušetří na pojistném.


Váš názor
  • Symptomatické
    19.04.2012 16:39

    je, že ve zdravotnictví kdysi přinesl novou koncepci rubáš a teď se na sociálu tuží malý dráb ;-)
    Kalka.
  •  
    19.04.2012 16:10

    Nejvíc na tom budou biti důchodci, většína z nich už teď horko těžko vychází, a pokud někdo zůstane sám nezbává než provaz, nebo se svěřit do péče lidumila Hegera, případně Drábka.
    Homo
    • Homo
      19.04.2012 16:16

      To zase nekecej.Mrzí mně,že Vám důchody neporostou tak jak měli,ale žádné daňě vám nikdo nebude účtovat,natož zvyšovat.
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        19.04.2012 16:25

        Pokud vláda počítá: 1) s nižší valorizací penzí, 2) se zvýšením obou sazeb DPH, 3) vyšší daní z příjmu, 4) vyšší daň z nemovitosti (to nevím jistě), tak min. první 2 body se důchodců dotýkají výrazně.
        oh171
        • Oh171
          19.04.2012 16:28

          Sám jsem na to kvůli důchodcům nadával.Ale ruku na srdce.Taky,neznamená nejvíce!!!!
          Velkamedvědice
          • Re: Oh171
            19.04.2012 16:34

            Nechci slovíčkařit, ale pokud vezmeme absolutní částku na člověka (o kolik Kč zaplatí s vyšší DPH), důchodci to myslím nebudou, ale pokud vezmeme relativní částku na člověka (Kč navíc děleno příjem), tam už to důchodci být mohou. Prostě svět není černo-bílý a záleží na úhlu pohledu :-)
            oh171
            • Oh171
              19.04.2012 16:43

              Tak pokud bychom chtěli dále rozebírat fakt,že nedojde k zmrazení důchodů,jak bylo plánováno,ale k snížení růstu,ony i tak porostou,zaměstnacům platy v rozporu klesnou.pokud bychom zacházeli do detailů,o kterých mluvíš,tedy,že DPH odebere všem nejen pracujícím,zak ti připomenu,že matka na rodičovské má příjem 3800.Těhle se dotkne daleko více.Ale máš pravdu.možná slovíčkařím.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m