Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Atraktivní čínské akcie? Pomůže podpora ekonomiky, nízké valuace a růst dividend, čekají stratégové včetně GS

Atraktivní čínské akcie? Pomůže podpora ekonomiky, nízké valuace a růst dividend, čekají stratégové včetně GS

25.05.2012 15:07

Je čas nakupovat čínské akcie, jejichž výkonnost bude v příštích třech měsících zhruba pět procent nad trhem, uvedla analytička Goldman Sachs Helen Zhu. Akcie čínských firem jsou podle ní aktuálně podhodnoceny vzhledem výraznému propadu očekávání v jejich výnosnost v posledním roce až dvou, a to o 20 až 25 procent v porovnání s ostatními trhy.

Za dobrý investiční cíl pokládá Goldman Sachs obzvláště sektory nejcitlivější na vývoj makroekonomiky. „Obecným trendem v poslední době bylo zbavovat se na makrodata citlivých titulů. Valuace u mnohých z nich jsou tak výrazně pod úrovněmi panujícími před začátkem finanční krize v roce 2008,“ domnívá se Zhu. Její doporučení přitom míří na banky i cyklické sektory, jako je maloobchod nebo například výrobce cementu, jehož je Čína největším producentem. Naopak jediným defensivním sektorem, jehož podíl v portfoliu Goldman Sachs je „overweight“, je zdravotnictví.
 
Politici zasáhnou

Vzestup čínských akcií ve druhé polovině roku očekává také investiční manažer fondu Yinhua Fund Management Wang Qi. Ve svém novém výhledu, který se výrazně změnil z poloviny loňského roku, sází na efekty vládní prorůstové politiky a její příslib přimět státní firmy navýšit dividendové výnosy. Wang se domnívá, že dubnová data ukazující na rychlejší zpomalování druhé největší ekonomiky světa jsou určitou zárukou, že čínské úřady budou dále uvolňovat pomyslný opasek měnové politiky. „Akciový trh je v současnosti na svém dnu, odražení od něj přijde v souladu s měnovým uvolněním. Pokud se navíc podaří zavést pravidla pro povinnou výplatu dividend, investice do akcií se stanou ještě atraktivnější,“ říká Wang, jehož fond s aktivy 3,8 mld. CNY dosáhl od začátku roku výnosu 33 procent a vedl si tak nejlépe z necelé sedmistovky konkurenčních podílových fondů.

Čínský akciový benchmark Shanghai Composite Index od letošního maxima z 2. března odepsal více než 5 procent v důsledku obav z mnohem rychlejšího než očekávaného zpomalování čínské ekonomiky. Index nákupních manažerů za květen indikuje sedmý měsíční pokles v řadě. Čínský premiér Wen Jiabao se tento víkend nechal slyšet, že země by měla přijmout „proaktivní fiskální politiku a střídmou monetární politiku“ s cílem podpořit ekonomický růst země. Minulý týden Čína snížila minimální rezervy bank o 50 bazických bodů na rovných 20 procent, čímž uvolní zhruba 400 miliard juanů, kterou mohou banky použít na další poskytování úvěrů. Snížení povinných rezerv je již třetím od listopadu, kdy vláda opustila téměř dva roky trvající snahu zpomalit vysokou inflaci

Příznivé valuace

Potenciál pro růst čínských akcií podporuje i srovnání valuací. Šanghajský index, který si od začátku roku připsal zhruba 6 procent, je aktuálně ohodnocen trhem na 10,1násobku odhadovaných zisků, v porovnání s pětiletým průměrem 18. „Optimismus nám letos vlévá do žil úroveň valuací, které jsou již relativně nízko, a schopnost vlády nastolit stabilní ekonomický růst…,“ říká Wang.

Bankovní domy Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America a UBS snížily během května své prognózy růstu čínské ekonomiky, poté co dubnová data ukázala na nejpomalejší růst průmyslu od roku 2009, nižší než očekávaný objem nových úvěrů a inflaci třetí měsíc v řadě bezpečně pod 4procentním cílem centrální banky. Podle čínské verze webu Wall Street Journal letos růst HDP Číny nedosáhne 7 procent bez dodatečné vládní stimulace. Opatrnost s čínskými akciemi radí stratégové Deutsche Bank a doporučují tyto v portfoliu podvažovat. Ačkoli se čínské tituly mohou zdát levné a v krátkém období posílit, nadbytek kapacity tamního průmyslu může nepříznivě dolehnout na korporátní zisky, varuje v květnové zprávě Deutsche Bank

 
V březnu tohoto roku Čína oznámila reformy finančního, zejména akciového trhu. Indexu Shanghai Composite to pomohlo k návratu nad 200denní klouzavý průměr a lokální analytici odhadují, že v případě jejího naplnění by čínský akciový trh letos mohl poskočit o 15 až 30 procent. CSRC již například snížila transakční poplatky, na druhé straně ale ve snaze trh zkvalitnit zpřísnila požadavky na IPO a vynutila si delisting nekvalitních či „neposlušných“ (regulatorně) firem. „Pokles poplatků za transakce je jasnou snahou podpořit akciový trh,“ uvedl šéf Kingston Securities Dickie Wong, který čeká do konce roku růst čínských akcií o 15 %. HSBC pak očekává na konci roku 2012 index Shanghai Composite u 2800 bodů, tedy také růst o 15 %.

V posledních dvou letech čínské akcie relativně zaostávaly, loni klesly o 21,7 procenta, v roce 2010 o 14,3 procenta. Paul Hefner, šéf investiční firmy Gen2 Parners, upozorňuje ještě na další aspekt reforem – černý trh. Wong z Kingston Securities dodává, že akciový trh je také závislý na půjčkách bank. Část z nich jde do investic do akcií. Po zpomalení v dubnu by další měsíce měly i v tomto směru přinést oživení.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Čtěte více:

Čína buduje obry globálního investičního bankovnictví z dosud opomíjených brokerů
23.05.2012 17:29
Čína se rozhodla pro zásadní reformu domácího brokerského byznysu a ne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data