Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lednická jízdárna jako buštěhradský zámek? V pozadí opravy za půl miliardy stojí hejtman Hašek

Lednická jízdárna jako buštěhradský zámek? V pozadí opravy za půl miliardy stojí hejtman Hašek

29.05.2012 12:04
Autor: IHNED.cz

Konírna zámku v Lednici se bude opravovat za téměř půl miliardy, přitom by se to nejspíš zvládlo za méně peněz. Něco tu nehraje. Cena rekonstrukce, ve které se angažuje hejtman Michal Hašek (ČSSD), byla určena dříve, než byla vybrána stavební firma."Zámek hřebců", který je nejstarší dochovanou stavbou lednického areálu, trochu připomíná kauzu středočeského Buštěhradu.

I jeho oprava má být z velké části placena z fondů EU, i o ní se hovoří jako o předražené rekonstrukci a i ji vzal pod ochranitelská křídla hejtman a poslanec. Tentokrát Michal Hašek (ČSSD) z Jihomoravského kraje.

Za rekonstrukci barokní budovy jízdárny z konce 17. století, která zabírá zhruba stejnou plochu jako samotný zámek, kraj zaplatí téměř půl miliardy korun, oprava zámku stála přitom 167 milionů korun. Na rozdíl a zvláštnosti ve výběru firmy poukázalo úterní vydání MF Dnes.

Podle listu bude rekonstrukce lednické jízdárny patrně největší investicí do jedné památky v Česku. Vzhledem k tomu, že má být opravena v bleskovém čase – do října 2013, stavbaři budou utrácet přibližně milion korun denně. Tolik peněz se naposledy utratilo při rekonstrukci Valdštejnského paláce v Praze, dnešního Senátu, připomíná MF Dnes.Na odpovědi kolem předražené rekonstrukce se hejtman příliš nemá. Zakázku si pochvaluje a přidělení téměř půlmiliardové dotace považuje za mimořádný manažerský úspěch.

Oprava jízdárny má stát 496 989 300 korun, z toho 422 milionů zaplatí Evropská unie, zbytek ministerstvo kultury. Cena rekonstrukce přitom byla jasná ještě před výběrovým řízením. 

A jaká je Haškova role? Firmu, která zakázku vyhrála, vede podle MF Dnes předseda představenstva OHL Železniční stavitelství Michal Štefl, který byl Haškovým poradcem v jeho obdobě vládní ekonomické rady NERV. Na stavbě se společně s ní bude podílet i IMOS Brno a Unistav.  
 
Radniční opozice v Lednici předražení kritizuje. "Oprava lednického zámku stála 147 milionů, zatímco na jízdárnu je připraveno 500 milionů, ačkoli jde o holé zdi a pár barokních prvků a střecha už je opravená," říká pro MF Dnes Michaela Cibulková, šéfka lednické ODS. 
 
Co nasvědčuje tomu, že by se oprava dala provést za méně peněz? Kromě zmíněného šibeničního termínu a toho, že se o ceně rozhodlo už dávno předtím, než konsorcium vyhrálo zakázku, je cena viditelně vysoká i ve srovnání s jinými památkami a nikdo ji neumí pořádně vysvětlit. Sdružení Multifunkční centrum, které má na starosti opravu, má velké provozní výdaje. Zaměstnává pět lidí včetně programové koordinátorky, přitom začne fungovat až za rok a půl.

Interiéry se opraví zvlášť

Stavba se nakonec neopraví celá, ale pouze dvě z jejích tří částí. Třetí křídlo totiž slouží k bydlení a byty z dotací EU nelze opravovat. Nájemníci by navíc neměli kde bydlet. Cena však i bez opravy třetí části zůstává stejná. A nakonec také fakt, že konsorcium má na starosti asi 85 procent opravy, interiéry se totiž mají opravovat zvlášť.

Haškův mluvčí komentoval zakázku slovy, že opravu urychlí, když se některé činnosti budou moci dělat souběžně. Prodražení vysvětluje údajným problémem se spodní vodou.

A k čemu má jízdárna po rekonstrukci sloužit? Vzniknout tu má informační středisko, kanceláře, přednáškový a výstavní prostor.

iHNed

Související články na IHNED.cz 

Buštěhrad, kvůli kterému je Rath ve vazbě, se dělat nebude. Radní zámek vrátí městu
 
Členka ČSSD: Nabízeli mi 50 tisíc za hlas Haškovi. Druhý muž strany to odmítá

Firma se dvěma manažery ve vazbě. Rathův kraj jí zadal štědré tendry v losovačkách


Váš názor
  •  
    29.05.2012 17:23

    ...inu, socanské megalomanství, oni ti hejtmani jsou takoví malí krajští stalinové. zrovna rath a hašek jsou toho zářným příkladem, na palase dojde v nejbližší době, myslím. prostě - jasný demokratický centralismus okořeněný malými odklony z erárního do vlastní kapsy.
    keris
  •  
    29.05.2012 16:03

    Vážení vrtí se psem. Je třeba národ zabavit. Už brzo bude promlčená spousta prachů z privarizace, tak proč nedopřát národu nějakou zábavu, zvlášť když je to politicky přijatelné.
    Homo
    • no možná
      29.05.2012 16:15

      to Kateřina prodlouží :-))
      AMN
  • Jancura
    29.05.2012 15:43

    ...kdyz byl Jancura u Krause v poradu (pokud se nepletu), hovorili mimochodem i o uplatcich a zminil Haska jako dalsiho, je ala Rath. Inul rikal jsem si, ze snad jediny Hasek z cele CSSD na me medialne pusobil jako ferovy chlap (inu, moc to nesluduji, ale co jsem videl a mohl si udelat neobjektivni svuj nazor. Ostatne Paroubka uz nevidim a jsem spokojen, klidnejsi :)) a ze je zvlastni, ze Jancura neco takoveho v klidu pousti do TV. Inu, par tydnu po vystoupeni je tu jista afera i s Haskem... Jako ze kradou vsichni OK, ale ze uz je tu podezreni na posledniho 'feroveho'... to uz je hodne :)
    bedik.eu
    • Re: Jancura
      29.05.2012 15:55

      Jak může někdo toho absolventa vesnické univerzity nazvat ferovým člověkem. To je totéž jako byste Kalouska nazval národohospodářem.
      Homo
      • Re: Jancura
        29.05.2012 16:02

        No ja mam uciliste u koupaliste, takze me kazdy vesan prijde ferovy :) Takze i kdyby ho vychovaly srny, tak budu rikat 'Inu, vysoka' (nekteri pochopi :))
        bedik.eu
    • Re: Jancura
      29.05.2012 15:53

      podezření ??? To byl vtip dne !
      AMN
      •  
        29.05.2012 15:58

        Jj, známe to. Benga zatknou lupiče při činu a slyšíme od mluvčí následující perly = "byl zadržen podezřelý a je vyslýchán z podezření tr. činu loupeže"... jakože do té chvíle nikdo nic neviděl, neslyšel. Proč ho tedy zatkli, že:-)) To se vždycky zajíkám smíchy :-)))
        Jesse
  •  
    29.05.2012 14:25

    Jak zničit ČSSD ? Stačí poštvat lidí , kteří nic nemají a vytáhnout pár úplatkářských afér . Ale co když jsou voliči nevyzpytatelní a budou volit přeci jinak a nakonec propadne i ODS ? Nejde o nic jiného než o peníze. A že to není na politickou objednávku ? A co kauza Promopro ? Budu věřit lidem a tajně doufat, že budou u voleb přemýšlet. Ikdyž je jedno , kdo tam bude. Kradou všichni.
    Jezdec.
    •  
      29.05.2012 14:40

      Ač z duše nemohu socany cejtit, musím s tebou souhlasit. Ukazuje se, že zde vládnou lidé, kteří mají v rukou nejen policii a justici, ale z velké části i hlavní média. Socani jsou gumy, protože svou inteligencí na tuto formu moci mentálně jednoduše nemají. Boj těchto dvou mafií mě nezajímá, pouze do té míry, že žiju ve státě, kde velký zločinec honí jiné zločince proto, aby si udržel koryto.
      Jesse
      • Jesse
        29.05.2012 14:42

        Jedná se o typ onanie,kdy ,/dámy prominou/,ču.ák honí člověka...
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse-VM
          29.05.2012 15:17

          minule pod prvním článkem o kauze "ubohých " 7 miláčků jsem zmiňovala, že je smutné, že toto rozpoutá takovou cauzualni debatu napříč limitovaným českým myšlením.Jeden z vas mi oponoval ,že "zaplat pan buh " za ty dary,alespon nejaká rybička.Zmiňovana strana již nemůže nikdy dohonit ty chytroliny s perfektní ˇodkloňovací " strategií.Miulý týden jsem byla na výborném obědě s úžasným bankéřem z jedne ze swiss bank.Menu bylo exelentní,ale mně fakt nechutnalo.
          AMN
          • AMN
            29.05.2012 15:23

            Co se týče odkloňování,Kocourek je už obviněn.Já reagoval ve smyslu,že causa zaujala nejenom doma http://zpravy.e15.cz/nazory/zahranicni-tisk/evropsky-tisk-ma-kauzu-rath-za-nejvetsi-skandal-od-revoluce-767612
            Velkamedvědice
            • Re: AMN
              29.05.2012 15:33

              :-)) protože se to pošle kolegům v cizu, aby se mohlo zpětně argumentovat: podívejte, i v zahraničí to považují za...
              Kalka.
              • Kalka
                29.05.2012 15:44

                Myslíš,že evropu nezajímá,když někdo rozkrádá její fondy??
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka VM
                  29.05.2012 15:51

                  sice nám eu prideluje o neco malo vice nez ji posílame,ale ja to chápu tak, že rozkrádáme svoje money! Přeci za ty nárokované příděly můžeme zvelebit více nemocnic než jednu a o mnoho více,jiných radovánek než těch soukromých! Okrádáme tak své blaho ve prospěch osobnich blah jednotlivců .Eu je tak trochu fuk jestli to udeláme tak nebo tak.Víc nedostaneme.To že se nyni jako na oko zlobí -se jim velmi ,ale velmi hodí !
                  AMN
                  • AMN
                    29.05.2012 15:59

                    Fuk ji to není,vždy´t to píšeš.Pokud nesplníme podmínky,nemusíme dostat nic z příchozích.Odchod je nepřetržitý.Ušetřila by a mi bycho jenom platili a nic nezískali.
                    Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  29.05.2012 15:51

                  A to jako myslíš, že tu všechny ty německé a rakouské a další noviny mají dopisovatele, nebo že v dnešní šetřivé době sem vysílají zpravodaje? Krom toho jejich čtenáři stejně předpokládají, že je to u nás jako v Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku... A posloucháš někdy cizí (západní) rádia s jejich 'kauzami'?
                  Kalka.
            • Re: AMN
              29.05.2012 15:29

              Kdyby postavila Vesecká včas před soud toho fracka Grosse, dnes by se korupce tolik nerozbujela. Teď už není návratu, je konec. U zahraničí jsme balkánská žumpa a dobře tak.
              Jesse
              • ale Jesse
                29.05.2012 15:44

                Madam Ustavní byla postarší krásná Barbie na hrani -pro určitě hračičky,nikdy to nebylo tak snadne s nikým pred ni ani po ni jako s ni.Ale selekce a precedenty se měly začít konat již pžed rokem 2000 a vytaženi kostlivci ze skříni v té době se měly bez milosti pohřbívat ! A jsem zase tam , kde to všechno vzniklo a tam to také končí, že ?
                AMN
                • Re: ale Jesse
                  29.05.2012 15:48

                  nemohu nesouhlasit. Já toho fracka SG použil jen jako příklad nejokatější... v té době byl ještě čas.
                  Jesse
                  •  
                    29.05.2012 15:57

                    ne nesouhlasím - v té dobe již bylo příliš pozdě.System byl založen a zcela fungoval.Penez bylo vsude "hafo ".Nikoho to nezajimalo.Hromadné zakázky pro armádu včetne obleceni,kancelářskáých potřeb pro ministertstva vse uz jelo jako na drátkách....vse uz melo svuj system.....po roce 2005 se dokonalost dokonala do danových rájů...a dále....
                    AMN
        • Re: Jesse
          29.05.2012 14:49

          Sice tomu nerozumím, ale vím jak to myslíš :-))
          Jesse
    • Jezdec
      29.05.2012 14:31

      Co očekáváš,že u voleb vymyslí??
      Velkamedvědice
      • Re: Jezdec
        29.05.2012 14:44

        Vůbec obdivuji Tvouželeznou logiku.Tvrdíš,že kradou všichni.A proto by se měli volit socani./Zcela pomíjím,že Ti se nechali chytit/.
        Velkamedvědice
        • VM
          29.05.2012 14:51

          :-))) Vidím, že nevkládáš své implikace do úst jenom mně. Už ti nestačím?
          Kalka.
          • Re: VM
            29.05.2012 14:55

            Nebuď tak žárlivá zlato.Vše má svůj čas.http://www.youtube.com/watch?v=lnrMaSO7rgU
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data