Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Navzdory poklesu cen pumpují Saúdové ropu dál beze změny. Natruc Rusku a Íránu

Navzdory poklesu cen pumpují Saúdové ropu dál beze změny. Natruc Rusku a Íránu

26.06.2012 10:01
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Saúdská Arábie nejeví žádné známky změny politiky vysoké produkce ropy, v jejímž rámci se snaží podpořit růst světové ekonomiky. Největšího světového exportéra černého zlata neodrazuje ani pád cen severomořského Brentu pod 90 USD za barel, kde se naposledy obchodoval před 18 měsíci. Za vysokými objemy saúdské těžby může stát i úmysl poškodit Írán a Rusko za jejich podporu syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Podle nejmenovaných arabských a západních zdrojů může Saúdská Arábie tolerovat cenu pod 90 USD za barel celé měsíce. Tyto úrovně už ale příliš nesvědčí zájmům Ruska a Íránu, jejichž státní rozpočty pro letošek kalkulují s výrazně dražší ropou. Moskva má pro vyrovnané hospodaření stanovenou metu 117 USD za barel. Saúdové zato za prvních šest měsíců roku nashromáždili značné jmění (asi 160 mld. USD) a k ubránění vyrovnaného rozpočtu potřebují mnohem nižší ceny - mezi 75 a 80 USD za barel.

„Pokud budeme těžit zhruba na současné úrovni, nezaplavíme trh. Chceme jednat zodpovědně, v zájmu světové ekonomiky,“ sdělil agentuře Reuters vysoce postavený úředník z jedné z arabských producentských zemí.

Saúdští představitelé se jako zastánci povstalců z řad spřátelených sunnitských kmenů v Sýrii několikrát kriticky vyjádřili na adresu Ruska za jeho snahu bránit stávající garnituru Bašára Asada. Ten pochází z kmene Aláwitů, který je jakožto šíitský v Sýrii v menšině. Někteří sunnitští učenci považují Aláwity za pohany. Sekularistický Asad leží konzervativní saúdské monarchii, kde ženy nesmějí řídit, v žaludku již dlouho.

Zdroje z ropného průmyslu tvrdí, že Saúdové v následujících dvou měsících produkci sníží, ale jen kvůli očekávanému poklesu poptávky velkých čínských a amerických rafinerií, jež budou procházet údržbou. Cena kontraktu na dodání barelu americké lehké ropy WTI klesla ve čtvrtek po neuspokojivých datech z Číny pod 80 USD. Zpomalování ekonomik v Číně, Spojených státech i Evropě způsobilo růst ropných zásob na nejvyšší úrovně za téměř posledních 22 let. Ještě v březnu se barel WTI prodával za 110 USD.

Jako největší producent v rámci ropného kartelu OPEC disponující dodatečnými nevyužitými kapacitami má Saúdská Arábie největší vliv na tvorbu ceny. Během nedávné schůzky ve Vídni, na níž OPEC rozhodl ponechat těžební strop pro druhou polovinu roku beze změny na 30 mil. barelů denně, se Irák přiklonil ke svému politickému spojenci Íránu a společně s Alžírskem a Venezuelou vystoupili proti Saúdské Arábii, která podle jejich názoru těží příliš velké objemy. OPEC nyní produkuje asi 31,6 milionů barelů denně, téměř dva miliony nad celkovým limitem, na němž se ministři dohodli v prosinci. Za většinu nadlimitní produkce zodpovídají právě Saúdové.

Podle delegátů přítomných na schůzce se prý saúdský ministr pro ropný průmysl Alí al-Naímí každého ze svých 11 kolegů v sále zeptal, jakou část produkce jsou připraveni obětovat v rámci požadovaného snížení těžby. „Oslovil jednoho po druhém kolem stolu…a bylo ticho – nikdo se nechtěl dobrovolně připojit k redukci těžby,“ svěřil se jeden z delegátů.

Jelikož se OPEC není schopný dohodnout na kvótách pro jednotlivé země, má velmi omezenou kontrolu nad celkovým výstupem. „Nefunguje to, protože většina členů OPEC neinvestuje dostatečné prostředky, takže nemá volné kapacity. Víc než kdy jindy je Saúdská Arábie centrální bankou ropy,“ tvrdí Leo Drollas z Centra pro globální energetická studia v Londýně. V červnu Saúdové navýšili těžbu o 150 tisíc barelů, což je podle al-Naímího „něco jako stimulace“ světové ekonomiky.

Drollas odhaduje, že při zachování současné úrovně těžby kartelu se cena ropy ve 4Q12 propadne na 74 USD za barel a v dalším kvartále na 59 USD za barel.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.