Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČR napravila systém čerpání fondů EU, návrh změn posoudí Brusel

ČR napravila systém čerpání fondů EU, návrh změn posoudí Brusel

29.06.2012 12:34
Autor: ČTK

Česká republika podle ministerstva pro místní rozvoj dokončila nápravu systému čerpání peněz z fondů EU, na kterou měla čas do konce června. Návrh změn byl odeslán do Bruselu, který na jaře Česku proplácení dotací kvůli chybám v tuzemských programech pozastavil. Termín obnovení proplácení dotací bude záviset na rozhodnutí Bruselu. Pokud by Evropská komise do konce letošního roku platby neobnovila, mohlo by Česko přijít o desítky miliard korun z evropských fondů. 

"Věříme, že splněním akčního plánu (změn systému čerpání dotací) budou odstraněny vytýkané nedostatky, a budou tak splněny všechny požadavky, které povedou k obnově čerpání," sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková, podle které všechny změny byly průběžně konzultovány s bruselskými úředníky. 

EK vytkla Česku hlavně problémy s kontrolou a auditem, zadáváním veřejných zakázek a fluktuací úředníků odpovědných za dotace. EK nyní bude zkoumat, nakolik se tuzemské úřady skutečně polepšily a zda provedly požadované změny. "Nelze vyloučit, že si EK vyžádá doplňující informace, nebo že přijedou její úředníci na ověřovací misi. Poté bude následovat rozhodnutí o obnovení finančních toků mezi Bruselem a ČR," uvedla Jabůrková. 

MMR v rámci nápravných opatření připravilo metodiku pro vypisování veřejných zakázek spojených s čerpáním peněz z fondů EU a ve spolupráci s ministerstvem financí zaktualizovalo pokyny pro výběr zaměstnanců podílejících se na čerpání peněz z fondů EU. Vypracován byl také metodický pokyn k využívání služeb externích subjektů, který byl projednán s Evropskou komisí. 

MMR zároveň proškolilo 4280 lidí, z nichž tři čtvrtiny byli příjemci, kteří se na seminářích zdokonalovali především v oblastech kontrol projektů a způsobilých výdajů. "Semináře jsou věnovány také novele zákona o veřejných zakázkách. Přijetí novely je velkým posunem k odstranění nedostatků, k nimž směřovala zásadní kritika ze strany EK," podotkla Jabůrková. 

Problémy jsou například u programů Severozápad, Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Doprava a Životní prostředí, u kterých ministerstvo financí kvůli podezřením na různé nesrovnalosti nepřijímá žádosti o proplacení dotací. Ve Středočeském kraji to souvisí s kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha. 

Pokud by EK letos proplácení peněz neobnovila, znamenalo by to prohloubení schodku státního rozpočtu asi o 100 miliard korun. To by se rovnalo navýšení deficitu státní pokladny zhruba na šest procent hrubého domácího produktu, uvedl před měsícem premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek to ale označil za "čistě hypotetické". 

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, mohou zpětné proplacení dotace zastavit. V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu 778,5 miliardy korun. Celkem úřady proplatily od roku 2007 do začátku letošního května ze státního rozpočtu 333,8 miliardy korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m