Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatý standard dnes fungovat nebude, jeho moderní verze ale ano

Zlatý standard dnes fungovat nebude, jeho moderní verze ale ano

31.07.2012 12:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Mnozí lidé se domnívají, že by Spojené státy měly opět zavést zlatý standard a bránit se tak proti inflaci či deflaci a stabilizovat ekonomiku. Existuje několik důvodů, proč by taková reforma nefungovala. Je tu však i moderní verze zlatého standardu, a ta by mohla přinést větší cenovou stabilitu a eliminovat mnohé problémy, které sebou nese monetární nestabilita.

Začněme s tím, že osvětlíme některé problémy spojené se zlatým standardem. Pokud by byl zaveden, řekněme v poměru 1.000 dolarů za unci, v praxi by to znamenalo, že banky budou volně směňovat prostředky na svých elektronických účtech u Fedu za zlato. Fed by ale stále mohl kupovat vládní dluhopisy a další cenné papíry výměnou za nově vytvořené rezervy, ty půjčovat bankám a volně nastavovat sazbu z těchto úvěrů. Zlatý standard by neznamenal, že Fed nebude plnit funkci věřitele poslední instance, nebude regulovat banky a hasit požáry finančních krizí. Bank of England provozovala aktivní monetární politiku v rámci zlatého standardu po dvě a půl století. A Fed byl založen v roce 1914, tedy opět během fungování zlatého standardu. Historie zlatého standardu pak není historií cenové stability, ale nalezneme v ní i krize, devalvace, přerušení konvertibility a defaultů týkajících se vládního dluhu.

Při zlatém standardu by stále přetrvávalo pokušení znehodnotit měnu. Jestliže vláda slíbí směnu zlata v kurzu 1.000 dolarů za unci a přijde recese, může říci: „Je třeba stimulovat a kurz se od nynějška nachází na 1.100 dolarů za unci.“ Podobná devalvace je dokonce mnohem efektivnějším způsobem, jak vyvolat vyšší inflaci, než dnešní nulové sazby, operace Twist, nebo QE. Zlatý standard by měli požadovat ti, kteří chtějí devalvovat měnu! Jeho úspěch, co se týče cenové stability, je totiž z velké části dán pravidly a závazky s ním spojenými. A zlatý standard sám o sobě nezachrání nikoho ani před dluhovou krizí nebo dluhem vyvolanou inflací. Žádný monetární systém není lékem na fiskální hříchy.

Představme si vládu, která má 15 bilionů dolarů dluhu, 2 biliony dolarů v oběhu a 2 biliony dolarů zlata v rezervách. Nyní je třeba splatit dluh. Pokud vláda není schopna zvýšit daňové příjmy, omezit výdaje, nebo přesvědčit investory, aby jí půjčili s tím, že v budoucnu bude dosahovat přebytků, musí vytisknout 15 bilionů dolarů hotovosti, která nebude kryta zlatem. Devalvuje tak měnu, nebo přijde default. A pokud budou lidé tento výstup očekávat, budou se snažit dopředu přeměnit své dolary za zlato a vyvolají krizi tím, že vládě dojde její zásoba zlata.

Má-li zlatý standard fungovat, musí existovat způsob, jak se s podobnými krizemi vypořádat. Podívejme se na následující možnost: Namísto tištění nekrytých peněz sníží vláda úrokové platby – podobně, jako firmy sníží dividendy u akcií. Jde samozřejmě o „měkký default“, nedošlo by ale k devalvaci měny. Možná jsou i jiné postupy, ale je každopádně nutné, aby existoval jasný plán na řešení fiskálních problémů. Evropa dnes platí cenu za to, že ho nemá.

Stará verze zlatého standardu by nefungovala rovněž z toho důvodu, že cena zlata je jen slabě propojena s ostatními cenami v ekonomice, které chceme stabilizovat. V minulosti byla poptávka po zlatých mincích spojena s poptávkou po ostatním zboží – pokud rostly ceny , lidé potřebovali více mincí. Utráceli tak méně za zboží a služby a ceny opět klesly. Tento přenosový kanál však v dnešní ekonomice nefunguje, protože převody zlata by probíhaly na základě jednoho kliknutí myší a nikdo by ho nepotřeboval držet větší zásobu. A k platebnímu systému 19. století se zlatými mincemi se vracet nebudeme.

Řešení je ale poměrně lehké. V rámci zlatého standardu jde v principu o to, že existuje závazek vyměnit každý dolar za něco reálného. Dluhopisy, které jsou chráněny proti inflaci, mají neměnnou reálnou hodnotu. Pokud vzroste index spotřebitelských cen o 20 %, tento dluhopis vynáší o 20 % více. Fed nebo ministerstvo financí by tak mohly volně prodávat podobné cenné papíry za konstantní ceny. Tato politika by nás chránila proti deflaci i inflaci. Automaticky by generovala více peněz v případě, že po nich existuje skutečná poptávka, jako tomu je během finančních krizí.

Fed nyní interpretuje cenovou stabilitu jako neustálou 2% inflaci. Proč ale nepoužívat cíle týkajícího se cenové úrovně? Index spotřebitelských cen by mohl být za 30 let stejný jako dnes a dlouhodobé kontrakty by nemusely odrážet žádné inflační riziko. To je skutečný duch zlatého standardu. Pokud má ale Fed 2% inflační cíl, má větší možnost stimulace. Může totiž snížením sazeb k nule dosáhnout toho, že reálné sazby budou negativní a podpořit tak ještě větší zadlužování. Otázkou je, zda je takový postup moudrý. Já se domnívám, že ne.

Od doby, kdy bylo upuštěno od zlatého standardu, se ekonomové zamýšleli nad tím, jak ho nahradit. Milton Friedman navrhoval pravidlo založené na růstu peněžní zásoby, John Taylor pravidlo týkající se sazeb, jsou tu možné inflační cíle či cíle zaměřující se na nominální HDP. Zastánci pravidel chápou, že ekonomika funguje lépe, pokud je nastavená na stabilní jednotky a ne na jednotky, se kterými vláda manipuluje s cílem podpořit nebo utlumit výdaje. Pevným pravidlem je standard cenové úrovně.

Autorem je John Cochrane z University of Chicago Booth School of Business.

Zdroj: Blog Johna Cochraneho


Váš názor
  • zlatý standard
    01.08.2012 0:06

    Dokud Amerika může tisknout peníze a svět jí to baští, bude tak činit. Byla by blázen kdyby to nedělala. Až jí jednoho krásného dne někdo donutí s tím přestat, bude v zájmu všech tedy i ameriky, přejít raději na zlatý standard než nechat tisknout peníze někoho jiného. Všechno v článku je v podstatě pravda až na kurs zlata, ten je 1600 za unci nikoliv 1000. To jestli je ve Fort Knoxu dost zlata je irelevantní. Pokud bude chtít věřitel po americe něco jiného než papírky bude se muset spokojit s tím co mu dá. Tedy kurs zlata bude ještě mnohem vyšší. Zatím však je pro ameriku ještě lepší nedat mu NIC. Čína a spol. se tedy může zatím pouze utěšovat že nikdy k vyůčtování nedojde a peníze půjčené americe zůstanou dolary jek je známe. Alternativou je zlato za "10000" dolarů za unci nebo válka. Obojí je méně výhodné než stávající stav. Zlato za 1600 dolarů za unci a stříbro za 27 je superlevné.
    Radek
  • Kdo tomuhle porozuměl ?
    31.07.2012 12:46

    Může se prosím zde v diskuzi přihlásit jakýkoliv vzácný jedinec, kterému se podařilo porozumět výše uvedeným blábolům ?
    Detective
    • Dedektive
      31.07.2012 13:15

      Na rozdíl od Tvých blábolů,kterými nás deset let krmíš, tedy perpetum mobilena výrobu energie v důsledku čehož se neustále blamuješ a vyhrožuješ energetickým výrobcům, autorovým úvahám rozumět lze...
      Velkamedvědice
    • Re: Kdo tomuhle porozuměl ?
      31.07.2012 12:54

      Rozumím tomu. Rozumím autorům a obsahu, ale nerozumím podstatě :-)) Připadne mi to jako mávat válečnou strategií Jana Žižky u Sudoměře za kniplem F26 Raptor nad Irákem :-)) Za zlato si prostě dnes chleba nikdo kupovat nebude... asi tak.
      Jesse
      • Jesse
        31.07.2012 13:18

        Pokud máš nutkání se neustále ke všemu vyjadřovat, tak aspoň nemel .Za zlato chleba koupíš a to i v době válečné, kdy peníze ztrácí denně hodnotu...Certifikované zlato není problém změnit za peníze kdekoliv světě.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          31.07.2012 13:23

          Pravda, dá se za zlatý valounek velikosti žárovky vyměnit plesnivá skýva chleba, v tom máš jistě pravdu :-)) Ale kdo by takovou pitomost udělal? Většina lidí by pekaře raději zabila a chleba ukradla :-))
          Jesse
        • Re: Jesse
          31.07.2012 13:21

          Jj, Židi na cestě dobytčákem do Osvětimi kupovali hrnek vody za zlatý prsten...
          Kalka.
      • ehm
        31.07.2012 13:14

        autoři v článku sugerují dojem, že zlato by mělo jako být považováno za jakousi "stabilní jednotku", tomu nerozumím - zlato není stabilní jednotkou a pokud se někde objeví nové ložisko zlata v díře dlouhé 20 km, hluboké 2 km a široké 3 km, bude to vypadat jako když Conquistadoři rabovali zlato v Novém Světě a plné galéry jej vozily do Španělska. Španělsko nebylo schopno tak rychle zvýšit HDP, takže novozbohatlíci si za tuny uloupeného zlata kupovali tuny luxusního zboži ve Francii a Anglii. Tím prudce zvedli ceny po celé Evropě (tj. vyvezli inflaci do celé Evropy), silná inflace zachvátila celou Evropu. Kde zůstala ona "stabilní jednotka" ? A to opomíjím jeden malý technický detail: během 5.000 let civilizace se na celé Planetě Zemi podařilo vytěžit 4x méně zlata, než kolik v USA obíhá dolarů v oběhu. Jak tohle chce řešit geniální vynálezce "nového vylepšeného moderního zlatého standardu" ???
        Detective
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m