Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus podepsal zákon o přímé volbě hlavy státu, volby budou na počátku roku 2013

Klaus podepsal zákon o přímé volbě hlavy státu, volby budou na počátku roku 2013

01.08.2012 10:32
Autor: ČTK

Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon o přímé volbě hlavy státu. Jeho nástupce tak vyberou občané na počátku příštího roku ve dvoukolové většinové volbě. O prezidentově kroku informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Prováděcí zákon o přímé volbě, který Senát schválil 18. července, počítá s tím, že adepty na prezidenta bude moci navrhnout nejméně 20 poslanců nebo aspoň deset senátorů. Kandidáti bez podpory členů parlamentu budou potřebovat petici s nejméně 50.000 podpisy, které bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Klaus v minulosti označoval zavedení přímé volby za fatální chybu a omyl. Už v únoru ale podepsal změnu české ústavy, která přímou volbu do českého ústavního pořádku zavedla.

Do kampaně budou moci kandidáti vložit celkem nejvýše 50 milionů korun, zdarma budou mít vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase.

Prezidenta budou lidé vybírat ve dvou kolech, do druhého postoupí dva nejúspěšnější adepti z kola prvního. Na kampaň před prvním kolem by mohli dát nejvýše 40 milionů korun, na finále by mohli ještě dalších deset milionů přidat. Na rozdíl od senátních voleb se závěrečné kolo uskuteční až za dva týdny po úvodním kole. Prezidenta budou moci volit i Češi žijící v zahraničí, a to na zastupitelských úřadech.

Zákon také stanoví pravidla, která mají zajistit přehledné financování kampaně. Kandidáti budou muset sestavit tří až pětičlenný volební výbor, který bude zodpovědný za financování kampaně. Výdaje na propagaci budou hradit přes svůj zvláštní účet u České národní banky. Účetnictví mají zveřejnit do dvou měsíců od voleb na internetu a dodat k přezkumu senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru.

Zákon stanoví také termíny pro organizaci přímé volby prezidenta, za kterou stát podle odhadu ministerstva vnitra zaplatí na 655 milionů korun. Voliči si půjdou Klausova nástupce vybírat nejdříve 11. a 12. ledna, nejpozději 1. a 2. února příštího roku. Přesné datum má stanovit předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) do 90 dní před jejím konáním. Do rukou šéfa horní komory bude nový prezident skládat slib na společné schůzi sněmovny a Senátu.

Kandidáti se musí přihlásit nejpozději 66 dnů před dnem volby.

Potřebným počtem podpisů už disponuje někdejší premiér Miloš Zeman, který je v průzkumech řazen spolu s dalším bývalým premiérem Janem Fischerem a dosud ne zcela rozhodnutým kandidátem Janem Švejnarem mezi favority volby. Soupeřit budou mimo jiné s kandidáty ČSSD a ODS Jiřím Dienstbierem a Přemyslem Sobotkou a s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Své adepty mají i zástupci menších stran. Úmysl kandidovat ohlásil i někdejší populární ministr Vladimír Dlouhý. 


Váš názor
  •  
    01.08.2012 14:34

    Hlava státu se svým aparátem nás sojí zbytečné peníze. Mravenci nebo včely mají svoji královnu, tam je to jasné. Vláda, horní a dolní komora nás stojí až dost. Pro protokolární formality stačí jeden skromně oděný prezident, sekretářka a trojbarevná propisovací tužka. Auto si půjčí od předsedy vlády, ten má dvě. Takto vidím v dnešních ekonomických podmínkách naší vlasti podmínky pro výkon hlavy státu, když už na ní tedy trváme.
    mgp
  • kandidát
    01.08.2012 14:12

    Já třeba, bych volila Livii Klausovou, kdyby chtěla kandidovat...
    Kalka.
    • Re: kandidát
      01.08.2012 14:15

      tak mne je to celkem putna, hlavne, az se zacnou zavirat politici za mrize, aby jim ti prezidenti hned druhej den nenapsali omluvenku.
      Azb
  • kajínek
    01.08.2012 11:40

    proto tady máme takové odborniky na všech vedoucích mistech a ministerstvech, protože to vetšině voličů myslí jako tobě. Tohle už není smysl pro černý humor ale obyčejná demence.
    Džordžo
    • Re: kajínek
      01.08.2012 12:19

      Copak Homo, to je klasik.Není konspirace, na kterou by nenaletěl, není věc, co by po listopadu, co by shledal pozitivní.Za to neváhá kdykoliv kopnout na chatu do Kalouska, bo je chlap a dělají to všichni hrdinové.Závist je hrozná a Homo typickým důkazem pořekadla, každýmá takovou vládu,jako si zaslouží... ,
      Velkamedvědice
      •  
        01.08.2012 12:33

        Vaš omyl je veliký, ale nebudu ho vvracet. Nicméhě Kájinek je nejvhodnější kandidát. 1. Je v přípravce na prezidenta.2. Svým charakterém a morálním profilem zcela zapadá do kategorie lidí kteří se z větší části uchází o tento úřad. 3. Každý ví o koho se jedná a tudíž není možné očekávat žádné překvapení. Důvodu by se našlovíc, ale na závěr uráží mě vaše písmena o závisti. Já bych to nazval reálným hodnocením , podtrženým životními zkušenostmi.
        Homo
      •  
        01.08.2012 12:27

        To není pravda medvěde !! Jak k takové vládě přijdou slušní lidé. Opravdu si myslíš, že tak silná koncentrace zločinnosti v ústavních institucích státu je shodná s kriminalitou ve společnosti? To abych měl strach jít večer na škopek:-)) Kdyby byla kriminalita a její objastněnost v procentech se společností shodná, pak bychom si ji jistě zasloužili. Ještě si to přepočítej, než zase zopakuješ tento velmi oblíbený mýtus, který s oblibou účelově šíří naši demokraticky volení zastupitelé.
        Jesse
        •  
          01.08.2012 12:34

          nevim cim to je, ale pri slove vlada se mi jezi vlasy a delaji mzitky pred ocima.
          Azb
          •  
            01.08.2012 12:36

            To není vláda. To je zastoupení galerky !
            Jesse
  •  
    01.08.2012 10:44

    Já navrhuju Kájinka.
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university