Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odolnost zlata v krizi trvá, do konce roku se podívá zpět nad 1900 USD/unci, tvrdí HSBC

Odolnost zlata v krizi trvá, do konce roku se podívá zpět nad 1900 USD/unci, tvrdí HSBC

03.08.2012 17:26

Zlato, tradičně vnímané jako stabilní aktivum a bezpečná investice v nejistých časech, v posledních měsících jako by tento status ztrácelo: Od začátku roku cena zlata klesla téměř o 400 dolarů za trojskou unci a o více než 300 USD z rekordního maxima 1920 USD/unci, kam cena komodity vystoupala v září 2011. Nasnadě je tak otázka, proč zlato neroste, když je na trhu tolik nejistoty? Dny zlata ovšem neskončily a do konce roku se žlutý kov ještě podívá zpět na 1900 dolarů, tvrdí analytici britské HSBC.

Právě zlato je jedním z mála aktiv, u nichž HSBC očekává zisky vzhledem k politické a ekonomické nejistotě ve Spojených státech. Zásadní obavy budí v současnosti tzv. fiskální útes (fiscal cliff), na němž se fiskální ekonomika americké vlády ocitne na konci letošního roku. Američtí zákonodárci mají dvě možnosti – buď ponechat v současnosti nastavenou rozpočtovou politiku v platnosti i s příchodem roku 2013, což se promítne do růstu daňové zátěže a škrtů, které mohou mít zásadnější dopad na ekonomický růst v podobě opětovného uklouznutí do recese, nebo (část těchto) opatření zrušit a vystavit tak rozpočet dalšímu nárůstu deficitů, potažmo zvýšit pravděpodobnost, že by se Spojené státy mohly ocitnout v podobné situaci, jíž nyní čelí Evropa.

„Ekonomická nejistota, geopolitické tlaky a nejistota ohledně listopadových voleb – to jsou teoreticky pilíře zlatého býčího trhu,“ argumentují analytici HSBC s tím, že ve druhé polovině roku by mělo zlatu dodat podporu slábnutí americké ekonomiky i dolaru. „Očekáváme, že rally vynese cenu zlata nad 1900 dolaru za unci do konce roku. Nejdůležitější komoditou je tady trpělivost,“ dodávají.

Růstu zlata v posledních měsících bránil mimo jiné nárůst nabídky a slabší poptávka klenotníků. Jak podotýká HSBC, zlato nezapadá do trendu klesajících cen komodit, protože je vnímáno jako imunní vůči fiskální i měnové politice a jako takové by mělo – teoreticky – investory lákat coby „neutrální“ aktivum stojící mimo kolísající vnímání rizika na trzích. Stejně tak by si mělo uchovat svou hodnotu i za situace, kdy světové centrální banky podpoří ekonomiku dalším kvantitativním uvolňováním, které může dolehnout na měnové trhy. „Čtyřka největších centrálních bank natiskla během krize zhruba 9 bilionů dolarů, což zhruba odpovídá celkové hodnotě zatím vytěženého zlata.“

Jak však již upozornili také analytici Natixis, vývoj ceny zlata v posledním období ukazuje, že tento kov nemusí být považován za běžné bezpečné aktivum. Volatilita jeho ceny během krize výrazně vzrostla a korelace jeho ceny a cen rizikových aktiv je velice nestabilní. Když například v srpnu minulého roku došlo k propadu trhů, index S&P 500 oslabil o 6 %, zatímco zlato si připsalo 12 %. Následující měsíc ale americké akcie oslabily o dalších 7 % a zlato se propadlo o 11 %. „Velká část tohoto vývoje může být vysvětlena technickými faktory (změnami na trhu s futures), i tak jsou ale otázky ohledně pozice zlata jako bezpečného útočiště legitimní,“ tvrdí Natixis.

„Zlato navzdory nepříznivým podmínkám v ekonomice zjevně nesplnilo očekávání rally… Zachováváme přesto svůj optimistický výhled na zlato pro druhou polovinu roku 2012, v očekávání růstu nabídky veřejného sektoru a oslabování amerického dolaru v souladu s oprašováním obav z fiskální politiky,“ uvádějí analytici HSBC.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Natixis)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.