Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE3 pomáhá… bankám k vyšším ziskům z hypoték

QE3 pomáhá… bankám k vyšším ziskům z hypoték

02.10.2012 11:54
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Kontroverzní třetí vlna kvantitativního uvolňování, kterou před dvěma týdny spustila americká centrální banka, má prvního konkrétního beneficienta – banky. Díky nákupům cenných papírů navázaných na hypotéční trh (MBS) ze strany Fedu jim totiž rostou zisky z poskytovaných hypotéčních úvěrů. Živá debata o účincích QE3 pokračuje dál. Jde totiž o to, jestli tlak na snížení úrokových sazeb z hypoték, k němuž mají přispět právě opatření Fedu, pomůže majitelům domů, nebo spíš finančnímu sektoru.

I když průměrná sazba u třicetileté hypotéky s pětiletou fixací tento týden ve Spojených státech propadla na rekordní minimum 3,4 %, dalo by se s ní jít ještě níže, pokud by banky započetly pokles svých nákladů na financování v plné výši, domnívají se někteří ekonomové.

„Pro banky poskytující úvěry bylo QE3 jednou z nejlepších zpráv, které vůbec mohly přijít,“ tvrdí Steven Abrahams, hypotéční stratég Deutsche Bank. Podle něj budou finanční ústavy dále poskytovat úvěry a pak je na sekundárním trhu prodávat po balíčcích jako MBS s „výraznou prémií“.

Od 12. září, den před oznámením QE3, klesly úroky placené bankami za hypotéční dluhopisy (hlavní zdroj financování hypoték) z 2,36 % na 1,65 % v minulém týdnu. Momentálně se pohybují kolem 1,85 %.

Marže bank, tedy rozdíl mezi úrokem placeným bankou na trhu obligací a úrokem odváděným vlastníky domů, se tak v posledních týdnech zvýšil na 1,6 %. To je znatelně víc než 1,44 %, což byl úrokový diferenciál před QE3, a výrazně víc než v 0,5 %, které banky získávaly v průměru mezi lety 2000 a 2010.

Banky tvrdí, že si za hypotéky účtují víc kvůli nedostatečným kapacitám na jejich vyřízení a také kvůli přísnějším kritériím pro posuzování bonity žadatelů.

Fed hodlá nakoupit cenné papíry podložené hypotékami v hodnotě 40 mld. USD každý měsíc, dokud nedojde k citelnému zlepšení ekonomické situace. Prezident chicagské pobočky Fedu Charles Evans nedávno prohlásil, že americká centrální banka bude činit vše na podporu ekonomiky, dokud se míra nezaměstnanosti nedostane pod úroveň 7 % ze současné hladiny 8,1 %.

Banky vydělávají víc nejen na poskytování hypoték, ale i na obchodech s MBS vydaných velkými hypotéčními ústavy. Ty v posledních letech získaly na popularitě kvůli svým relativně vyšším výnosům. Nyní by jejich cena díky nákupům Fedu měla vzrůst. Z 8,4 bilionu USD v MBS vydaných institucemi jako Fannie Mae a Freddie Mac jich banky drží 1,2 bilionu USD, hedgeové a investiční fondy mají ve svých portfoliích MBS za 1,6 bilionu USD

 
Bill O´Donnell z RBS Securities poukazuje na to, že od začátku QE3 jsou týdně emitovány nové MBS za 1,5 mld. USD, což je mnohem méně, než kolik týdně kupuje Fed. Centrální banka tak musí poptávat i u stávajících držitelů MBS, z nichž řada nakoupila jen před několika dny. „Investoři si užívají party, skupují MBS a ví, že pro ně najdou ochotného kupce, který je bude brát za nadsazené ceny,“ tvrdí O´Donnell.

Mezitím se rozšiřují řady kritiků QE3. Stephen Roach z Yale University je přesvědčen o tom, že od kroků Fedu nelze očekávat nižší nezaměstnanost ani zlepšení situace spotřebitelů. „Žádný z makroekonomických teoretiků na univerzitě nespatřuje žádný důkaz souvislosti mezi dodávanou likviditu na trhu MBS a trhem práce,“ tvrdí Roach. Pochyby o požadovaném efektu QE3 vyjádřil také investor Marc Faber, který podle svých slov předpokládá jen dočasnou podporu růstu cen aktiv, nikoli však pomoc obyčejným lidem. Předsedovi Fedu Benu Bernankemu doporučil Faber rezignaci.

Šéf největšího dluhopisového fondu PIMCO Mohamed El-Erian prohlásil, že záměrem americké centrální banky je vyvolat inflaci. Spoušť, kterou banka napáchá, už totiž bude muset řešit někdo jiný, uvedl El-Erian v rozhovoru na CNBC.

(Zdroj: FT, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30
13.09.2012 18:50
Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zah...
Faber: Být Bernankem, odstoupím. Jeho QE na úkor skupinky likviduje americkou ekonomiku (+ video)
14.09.2012 13:24
Centrální bankéři zdevalvovali na tiskárnu peněz a šéf Fedu Ben Bernan...
Fed záměrně vytváří inflaci a o následnou spoušť se nestará, říká El-Erian. Řady kritiků se rozrůstají…
21.09.2012 16:09
Americká centrální banka nejen že je ochotna inflaci jako důsledek sv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.