Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeká trading amerických bank nejslabší rok z posledních šesti? Akcie (po)rostou, na klesající objemy to ale nestačí…

Čeká trading amerických bank nejslabší rok z posledních šesti? Akcie (po)rostou, na klesající objemy to ale nestačí…

02.10.2012 15:15, aktualizováno: 2.10. 16:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Celoroční příjmy pětice největších amerických investičních bank budou letos nejspíše nejslabší od roku 2006. Příjmy u obchodování s akciemi ve třetím čtvrtletí podle odhadů JPMorgan propadly o dalších meziročních 14 procent a 3Q bude pátým kvartálem v řadě, kdy soustavně klesají o 8 a více procent vůči situaci před rokem. Výsledky bank kontrastují s rally ode dna krize v roce 2009. Možné vysvětlení ale tkví nejen v propadu zobchodovaných objemů…

Devítce největších globálních investičních bank v loňském roce obchodování s akciemi vyneslo příjmy, přesahující 40 miliard amerických dolarů. Jde o atraktivní byznys s ohledem na nižší regulatorní požadavky než u části aktivit s fixními výnosy. Chlad ale vnesly klesající objemy obchodů, odrážející rostoucí nejistotu ohledně vývoje globální ekonomiky a narůstající nezaměstnanost. „Došlo na významné stlačení marží, část bank vidíme odcházet,“ uvádí Richard Staite, analytik Atlantic Equities v Londýně.

Jako první v letošním roce padlo v lednu rozhodnutí Royal Bank of Scotland prodat svou divizi obchodování s akciemi. Kupce nenašla. Investiční banka Nomura v srpnu uvedla, že akciové operace mimo Japonsko sjednotí do divize Instinet, kterou koupila v roce 2006. ING včera uvedla, že omezí rozsah svých akciových operací v CEE, stejný záměr prvotně v červnu oznámila UniCredit. Citigroup a londýnská Barclays, které mají z devítky největších investičních bank nejnižší tržní podíly, postupně ztrácejí dech. Citigroup přitom již v úvodu roku 2011 uzavřela newyorský akciový trading, finanční ředitel Gerspach tehdy použil jako zdůvodnění slabou výkonnost v oblasti derivátů. V první polovině roku si zatím polepšily naopak největší Goldman Sachs a Morgan Stanley, pro 3Q jsou jim ale již analytiky připisovány také meziroční poklesy příjmů z akciového obchodování - například o 23 % na 1,8 mld. USD ze strany analytiků Oppenheimer u Goldman Sachs či o 11 % k 1,2 mld. USD ze strany analytiků Credit Suisse u Morgan Stanley.

S nástupem tvrdší regulace velké investiční banky „prosály“ své divize obchodů s fixním výnosem, nyní se rozvíjejí debaty, zda podobný zásah učinit u obchodování s akciemi. Ti, kdo říkají NE, argumentují tím, že tyto divize jsou srdcem investiční banky. Bez silného zázemí akciového tradingu nemohou běžet ani další komplexnější operace, jako je poradenství na klíč, fúze a akvizice, úpisy akcií či dluhopisů, další transakce.

Akcie zodpovídají za zhruba čtvrtinu celkových tržeb z tradingu velkých investičních bank, kam patří obsahově poplatky spojené s nákupy a prodeji akcií, futures, opcí a dalších derivátů i výnosy z obchodování z hedgeovými fondy. Očekávaný meziroční propad v příjmech přichází přesto, že index S&P 500 ve třetím čtvrtletí posílil o 5,8 % a od počátku roku je výše o 15 %, což je nejvyšší (zatím) roční posun od roku 2009. Evropský benchmark Stoxx Europe 600 posílil ve 3Q o 6,9 procenta. Rally přesto není dostatečně silná na to, aby přetlačila propad zobchodovaných objemů.

Nejen domácí českou či evropské burzy trápí propad zobchodovaných objemů, které byly zvykem před nástupem krize. Ve třetím čtvrtletí průměrný denní objem obchodů v rámci S&P 500 klesl k šesti miliardám akcií. Ještě v 1Q roku 2009 to bylo 10,9 miliard akcií, v roce 2008 ještě více. Meziroční propad trvá ve 12 z posledních 13 čtvrtletí. Na londýnské burze jsou objemy za 3Q12 mezikvartálně níže o 11 procent, meziročně se zlepšily o 2,6 procenta.

Za propadem zobchodovaných objemů v USA stojí nemalou měrou odliv prostředků se vzájemných fondů, Richard Ramsden s Goldman Sachs potvrzuje odliv z jejich akciové části šestým rokem v řadě. Index volatility VIX, který je interpretován také jako míra napětí či paniky na trhu, od počátku letošního roku průměrně dosahuje hodnoty 18,1 bodu, loni ve stejném období 22,1 b., v roce 2010 to bylo 23,7 b. Za ústupem stojí vedle chtěného „uklidnění“ trhů ale i právě pokles zobchodovaných objemů a další faktor – růst podílu automatizovaného obchodování, spadajícího pod nálepku HFT (high-frequency trading). HFT, na Nasdaqu se blížící 70% podílu všech transakcí. Na jedné straně náklady na transakci pro samotnou banku zlevňuje, na druhé straně ale v rámci příjmů z tradingu samotný nárůst HFT stojí za stlačováním marží a tím poklesu příjmů. Podle dat Tabb Group na automatizované zpracování burzovního příkazu připadají náklady průměrně 1,08 centu ve srovnání s 2,05 centu i příkazů, vyžadujících další (manuální) zpracování.

Tím, co zobchodovaným objemům v neposlední řadě nepomohlo, jsou nenadále tržní propady. Patří sem „flash crash“ z května 2010, patří sem ale i nepodařené uvedení akcií Facebooku na trh, které například UBS přineslo ztrátu 349 milionů CHF. Patří sem srpnová záchrana klíčového amerického brokera Knight Capital po fatální chybě, související s chybným nastavením systémů v průběhu modernizace IT zázemí, která vyústila v obchodní ztrátu 440 milionů dolarů. I každý z takovýchto incidentů zanechává stopy na důvěře v obchodování.

Při všech výše uvedených faktorech jsou příjmy z tradingu významnou, ale ne jedinou složkou, ovlivňující celkové hospodaření investičních bank a jejich celkové příjmy. Credit Suisse změnila doporučení na sektor amerických bank jako celek na „overweight“ z dosavadního „benchmark“ s argumentem zlepšující se dynamiky úvěrů a kvality aktiv. Z pohledu míry zadlužení a kapitálových parametrů pak CS upřednostňuje americké banky před evropskými.

Hlavní stratég JPMorgan pro oblast akcií, Thomas Lee, očekává zlepšení celoroční bilance v průběhu posledního čtvrtletí roku. Lee po slabém září očekává silný říjen a odmítá úvahy o tom, že zisky amerických firem nemají prostor v nadcházející výsledkové sezóně vykázat zlepšení. „V posledních dvou týdnech se dařilo Tresuries, což připisuji určité rebalanci na trhu. Při pohledu na valuace se ale domnívám, že tato rally stále stojí na pevných nohou,“ míní Lee.


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, JPMorgan, UBS, Morgan Stanley, Citigroup)


Čtěte více:

Shrnutí firemních výsledků v USA az 2Q12: Zklamaly tržby, otázkou FX
29.08.2012 18:07
V závěru výsledkové sezóny nezbývá než konstatovat, že se akciový trh ...
Faber: Být Bernankem, odstoupím. Jeho QE na úkor skupinky likviduje americkou ekonomiku (+ video)
14.09.2012 13:24
Centrální bankéři zdevalvovali na tiskárnu peněz a šéf Fedu Ben Bernan...
Nový kvartál vzbudil další kupce. Vedou banky, aerolinky oslavují výhled organizace IATA
01.10.2012 14:27
Zátěžové testy španělských bank v závěru minulého týdne poukázaly na m...
QE3 pomáhá… bankám k vyšším ziskům z hypoték
02.10.2012 11:54
Kontroverzní třetí vlna kvantitativního uvolňování, kterou před dvěma ...

Váš názor
  • kecy kecy kecicky.......
    03.10.2012 4:39

    Credit Suisse změnila doporučení na sektor amerických bank jako celek na „overweight“ z dosavadního „benchmark“ s argumentem zlepšující se dynamiky úvěrů a kvality aktiv. Z pohledu míry zadlužení a kapitálových parametrů pak CS upřednostňuje americké banky před eropskými.. ........ to je same asi - mozna - predpoklada se - nejspise nejslabsi za 6let :o)). ale nakonec se zveda rating a pan analytic za mesic take "nejspise" zmeni nazor a az se stuace zlepsi bude zase jednim z tech co "vsechno predpovedeli" a budou radit neco uplne jineho. Jedna vec je jista a sice ze evropske banky ovlivnuji a zdrzuji cely vyvoj jiz nekolik let. Kde byl pam Nemecek posledni 3roky ze to nevi ??
    realbull
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university