Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom postaví plynovod k Tichému oceánu. Chce kompenzovat klesající poptávku v Evropě

Gazprom postaví plynovod k Tichému oceánu. Chce kompenzovat klesající poptávku v Evropě

30.10.2012 18:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský Gazprom hodlá investovat 38 mld. USD do velkého východosibiřského ložiska zemního plynu a do potrubí, které by mělo surovinu z pole přivést do přístavu Vladivostok. Monopolní vývozce ruského plynu se tak snaží zmenšit závislost na odběratelích v Evropě a zvýšit exportní potenciál v Asii.

Utužení vztahů s rychle se rozvíjejícími ekonomikami východní a jihovýchodní Asie státem kontrolovanému Gazpromu nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Výkonný ředitel plynárenského gigantu prezidentovi na setkání v Kremlu oznámil, že výstavba plynovodu o délce 3200 kilometrů bude stát 24,5 mld. USD, přičemž rozvoj ložiska Čajanda si vyžádá 13,7 mld. USD.

Koncesi na Čajandu získal Gazprom bez aukce v roce 2008, přičemž se zahájením produkce se počítalo v roce 2016. Původní plány však překazila finanční a ekonomická krize. Ložisko se nachází v odlehlé republice Sacha (Jakutsko), kde zimní teploty pravidelně klesají 60 stupňů Celsia pod nulu. Odhadovanými zásobami 1,3 bilionů kubických metrů plynu se řadí ke strategickým aktivům ruského státu, k nimž nemají přístup zahraniční těžaři.

Spolu s japonskými partnery chce Gazprom ve Vladivostoku vybudovat provoz na zkapalňování plynu a terminál na vývoz LNG. Kapacita provozu by se měla pohybovat mezi 10 a 20 mld. m3 plynu ročně; uvedení do provozu je plánováno na rok 2020. „V blízké budoucnosti budeme schopni vybudovat exportní kapacitu srovnatelnou s evropskými plynovody,“ prohlásil Miller o plánech společnosti na Dálném východě.

Gazpromu v poslední době klesá odbyt v krizí stižené Evropě. Export na nejdůležitější odbytiště by letos vzhledem k problémům v eurozóně měl zaostat za loňskými 150 mld. m3. Gazprom čeká, že z exportu do evropských zemí utrží 61 mld. USD (1,2 bilionu Kč). U Ukrajiny, s níž vede Rusko neustálá jednání o ceně, letos Gazprom kalkuluje s vývozem 40 mld. m3. Podíl na evropském trhu se loni Gazpromu zvýšil na 27 procent ze 24 procent v roce 2010.

Hlavním evropským zákazníkům navíc plynárenský gigant musel učinit ústupky při kalkulaci ceny v dlouhodobých kontraktech. O tržní podíl by mohl přijít také kvůli nově budovaným terminálům na zkapalněný plyn, přes které by do Evropy za tři roky mohla dorazit břidlicová produkce ze Spojených států. A problémy čekají Gazprom i doma, kde je vytlačován soukromými producenty, hlavně společností Novatek. Ta svými někdy až o 10 % nižšími cenami boduje u velkých zákazníků z řad elektráren a chemiček. Gazpromu také hrozí, že přijde o monopol na vývoz plynu z Ruska a že na něj stát uvalí vyšší daně. Dosud totiž hlavní břemeno odvodů z těžby uhlovodíků nesly ropné společnosti.

Kritika se na adresu Gazpromu nese nejen z Evropy, kde čelí vyšetřování Evropské komise kvůli možnému zneužívání dominantního postavení, ale i od ruských politiků. Korupční praktiky ve svém kdysi velmi oblíbeném podniku nedávno kritizoval sám Vladimir Putin. „Stále častěji se k nám dostávají tvrzení o tom, jak se vyvíjí obchody společnosti a jak je zkorumpovaná. Pravděpodobně je,“ sdělil Putin strnulým účastníkům konference pořádané bankou VTB. Dodal, že kohokoli zapleteného do korupčních praktik musí policie „chytit a uvěznit“.

Gazprom nedávno zadal vypracovat studii o rozšíření kapacity jediného ruského terminálu na zkapalňování zemního plynu na dálněvýchodním ostrově Sachalin. Rozhodnutí lze považovat za vítězství společnosti Royal Dutch Shell, která s Gazpromem na ostrově plyn těží a která monopolního vývozce ruského plynu dlouho přesvědčovala, aby využil potenciál asijského trhu. Studie prozkoumá možnost zvýšení kapacity sachalinského provozu z 10 mil. tun LNG na 15 mil. tun LNG ročně.

Plynárenský gigant se snaží svá odbytiště diverzifikovat již delší dobu. Jednání o dlouhodobém kontraktu na export až 68 mld. m3 plynu ročně s Čínou se však táhnou bezvýsledně několik let. Možnost odebírání levného turkmenského plynu, který si Peking zajistil postavením středoasijského plynovodu v roce 2009, značně podkopává ruskou vyjednávací pozici. Gazprom si za svoji surovinu chce účtovat evropské ceny, které jsou se zpožděním navázané na cenu ropy. Čína trvá na vzorci postaveném na ceně uhlí, což by znamenalo výraznou slevu oproti evropské exportní sazbě.

(Zdroje: Moscow Times, Kommersant, East Europan Gas Analysis)


Váš názor
  • Gasprom hledá další idioty
    30.10.2012 18:38

    po zneužití a rozkmotření se s BP a ostatními západními společnostmi, kterým sebrali co tam nainvestovali, hledaji tedˇ Rusáci nové blbečky, kreří ještě neznají jejich praktiky a kteří jim na ty jejich triky a sliby ještě naletí. Nyní to zkouší na Japonce. Sami si to ze země dostat nedokážou, při své zastaralé technologoii. Umi jen kanony a bojová letadla. Proč se neobrátí na Syrii se kterou to tedˇ pečou? Evropa už poznala jak dokážou využívat energetické zdroje coby prostředek na vydíráni. Už se to nelibí ani jejim vlastním lidem "................. Kritika se na adresu Gazpromu nese nejen z Evropy, kde čelí vyšetřování Evropské komise kvůli možnému zneužívání dominantního postavení, ale i od ruských politiků. Korupční praktiky ve svém kdysi velmi oblíbeném podniku nedávno kritizoval sám Vladimir Putin. „Stále častěji se k nám dostávají tvrzení o tom, jak se vyvíjí obchody společnosti a jak je zkorumpovaná. Pravděpodobně je,“ sdělil Putin strnulým účastníkům konference pořádané bankou VTB. Dodal, že kohokoli zapleteného do korupčních praktik musí policie „chytit a uvěznit“
    Zlíchovský
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m