Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankéři na odstřel, část II.

Bankéři na odstřel, část II.

06.11.2012 13:25
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Když minulý týden někteří zaměstnanci švýcarské banky UBS přišli do práce a zjistili, že si jejich čipová identifikační karta jaksi „nerozumí“ s turniketem u vchodu, okamžitě věděli, že je zle. Jejich tušení se potvrdilo v okamžiku, kdy je korektní, leč nesmlouvavý příslušník ochranky eskortoval přímo na personální oddělení. Tam už na ně čekal plastový pytel s jejich osobními věcmi, informace o dvoutýdenním placeném volnu a výzva, ať se po této „dovolené“ zastaví pro dokumenty související s výplatou odstupného. Jinými slovy – „za hodinu ať už tady nejste“. 

 Lze úspěšně dovozovat, že pro většinu z nich to byl šok. Vzhledem k jejich průměrnému věku kolem třicítky se totiž jedná o generaci, která byla vychovávána a vzdělávána v době, kdy bankovnictví jako sektor ekonomiky jenom rostlo a pokud jej někdo nedobrovolně opouštěl, musel spáchat opravdu monstrózní průšvih. Časy se však mění a jak ve svém sloupku pro FT poznamenala Gillian Tett, optikou stoletého časového horizontu nejde o nic dramatického. Základem pro její názor je analýza newyorského ekonoma Thomase Philippona, za laskavého přispění Ariella Reshefa z University of Virginia. Na co oba pánové přišli?

• Objektem jejich zájmu je vývoj (čti kolísání) amerického bankovnictví jako segmentu tamní ekonomiky od roku 1880 do současnosti. Jedním z jejich hlavních závěrů je zjištění, že doba od konce sedmdesátých let do 2010-2012 byla z pohledu růstu významu bankovnictví opravdu bezprecedentní. Bankovnictví na počátku této periody tvořilo přibližně 4 % HDP, na vrcholu generovalo téměř 9 % HDP Spojených států! Podobně se chovaly platy – ještě v padesátých letech byly mzdy v bankách v porovnání se zbytkem ekonomiky na paritě, v roce 2007 byl tento poměr již 1,7x.

• Podobnou míru expanze jsme však již minimálně jednou zažili - na počátku 20. století. Mezi 1880 a počátkem třicátých let se kontribuce bankovnictví do HDP zvýšila z 2 % na 6 %. Platy se překvapivě chovaly úplně stejně, jako v předchozím bodě – z parity se širší ekonomikou se dostaly na poměr 1,7x.

• Po krachu v roce 1929 se bankovnictví prudce „smrsklo“ a pracovní místa v tomto odvětví zmizela. Míra tohoto poklesu byla tak veliká, že mezi 1940-1970 bankovnictví dokonce vypadalo jako „normální“ profese a zaměstnanci byli placeni podobně, jako lékaři či učitelé.

• Otázkou současnosti je, zda by podobná kontrakce mohla nastat i nyní? Prozatím se nic takového nestalo – i když průměrné platy v bankách klesly od roku 2007 o cca 20 %, šlo jen o korekci předchozího extrémního růstu. Důležité je zde slovíčko prozatím…

• Odpověď na předchozí otázku totiž možná opět poskytne historie. Ve třicátých letech začaly platy bankéřů v relativním vyjádření klesat až v jejich druhé polovině a kontribuce bankovnictví k HDP dosáhla vrcholu až v roce 1932, nikoliv roce 1929. Primárním důvodem byl pokles celé ekonomiky, ne jen bank a finančních společností. Druhým hlavním důvodem byla implementace Glass-Steagall Act (zákona, separujícího investiční a komerční bankovnictví), která nastala až v roce 1933. A uvědomění bankéřů, že charakter jejich profese se dramaticky změnil, nastalo ještě o něco později. Regulace, „deleveraging“ a v konečném účtování druhá světová válka tomuto procitnutí nepochybně napomohly měrou vrchovatou.

• Rychloposuvem se přesouváme do roku 2012 a vidíme, že jsme na tom velmi podobně. Celý proces je sice pomalejší (moderní ekvivalenty Glass-Steagallova zákona prozatím nejsou plně implementovány a změna bankovní kultury probíhá šnečím tempem), ale jistá podobnost tu nepochybně je. Platnost resp. účinnost pravidel Basel, Dodd-Frankova zákona či Volckerova pravidla není dokonalá, přesto již nyní začíná chování bank ovlivňovat. Když zmiňovaná UBS oznamovala propouštění 10,000 lidí, za hlavní důvod citovala neekonomičnost některých aktivit, jejichž rizikový a výnosový profil se za stávající resp. chystané regulace výrazně změnil. Podobně vypadá proces „de-pákování“ – banky se snaží, resp. budou snažit změnit svoji nabídku ve prospěch transparentnějších a méně rizikových produktů. Axel Weber (předseda představenstva UBS) se v tomto ohledu vyjádřil jasně – UBS s tím již začala a ostatní banky se nepochybně dříve či později přidají.

Tolik pánové Philippon a Reshef. Již mnohokrát jsem na tomto místě provětral svůj názor, že – ponecháme-li věci přírodě či jakémusi „přirozenému“ běhu věcí – samočistící proces nakonec stejně přijde. A pokud navíc přijmete hypotézu, že historie se opakuje, pak možná není daleko doba, kdy bankéři budou zase placení stejně jako průměrní lékaři či učitelé…

Uvidíme.

Hezký den,
Petr Žabža (zabza@patria.cz)


Čtěte více:

Finančníci hledají práci…
05.10.2012 14:24
Před nedávnem se v médiích objevil názor, že zanedlouho bude klasický ...
Kartářky vs. poradci  - 1:1
24.10.2012 17:28
Sejdou se takhle dvě kamarádky středního věku na kávu a přátelský „pok...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m