Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co zbude z dividendových titulů po pádu z útesu?

Co zbude z dividendových titulů po pádu z útesu?

13.11.2012 18:28
Autor: 

Obavy ze zvyšování daní ve Spojených státech dolehly na akcie tamních společností, které pravidelně vyplácí vysoké dividendy. Podle analytiků by se mohlo jednat o přehnanou reakci na nejistotu a nervozitu převládající na trhu v souvislosti s možným pádem z fiskálního útesu.

Středem pozornosti držitelů akcií je možné zvýšení sazeb u daně z kapitálových výnosů a dividend ze současných 15 %, respektive jejich návrat na úrovně z 90. let. O novém nastavení jedná znovuzvolený demokratický prezident Barack Obama se zástupci Kongresu. Pokud nebude dosaženo dohody, hrozí automatický růst daní v rozsahu 500 mld. USD.

Pro dividendové tituly by nejhorším scénářem byl návrat daně z příjmu pro nejbohatší Američany na 39,6 %. Pak by totiž i dividendy z jimi vlastněných akcií podléhaly této sazbě (a nikoli současným 15 %). Vzhledem k tomu, že jedno procento nejmovitějších domácností ve Spojených státech drží přes polovinu veškerých emitovaných akcií, postihne zvýšení sazby velkou část akciového trhu.

A výčet možného zvyšování daňového břemene nekončí. Jednotlivci vydělávající 200 000 USD ročně a víc nebo páry s příjmem nad 250 000 USD budou muset s největší pravděpodobností odvést další 3,8 % na zdravotním pojištění. V takovém případě by se dividendy z akcií držených touto příjmovou skupinou danily sazbou 43,4 %, kapitálové výnosy by podléhaly sazbě 23,8 % (oproti současným 15 %). I kdyby úlevy schválené za George Bushe mladšího zůstaly v platnosti, odvedou kvůli tomuto opatření nejbohatší Američané státu z dividend 18,8 %.

Podle Sama Stovalla, hlavního stratéga akciových trhů v S&P Capital IQ, byly dividendové tituly poklesem akciového trhu v posledních týdnech zasaženy víc než ostatní. Index S&P v uplynulých čtyřech týdnech odepsal 3,4 %.

„Některé sektory byly předražené kvůli honbě za vysokými výnosy,“ tvrdí Stovall a poukazuje na to, že v tradičně dividendových telekomunikacích dosahoval forwardový poměr P/E (cena akcie/ očekávaný zisk) hodnoty 17,5 a nyní klesl na 16,6. Utility (elektrárny, plynárny, vodárny), které si ve včerejší seanci vedly nejhůř a za poslední měsíc ztrácí přes 7 %, se nyní obchodují za 14násobek očekávaných zisků, výrobci základního spotřebního zboží za 15násobek. Trh jako celek dosahuje P/E na úrovni 12,2.

I když se sektory s vysokými dividendami kvůli stabilním ziskům tradičně obchodují s určitou prémií vůči zbytku trhu, vypadají teď podle Stovalla lehce předraženě. Zároveň ale stále nabízí slušný výnos. U telekomunikací je to téměř 5 %, utility vynáší v průměru 4,5 %, spotřební zboží asi 3 %. „To je skoro dvakrát tolik co desetiletý americký státní dluhopis,“ dodává stratég.

Analytici zdůrazňují, že pád z fiskálního útesu hrozí všem akciím bez rozdílu a že v případě nedosažení dohody by celý trh čelil velkému prodejnímu tlaku. Jen málo jich navíc věří, že zvyšování daní z dividend nakonec projde v extrémní variantě. Banka Goldman Sachs ve své nedávné zprávě uvedla, že nakonec počítá s růstem sazby na 20 %, což podporují demokraté v Senátu.

Další scénáře zahrnují progresivní zdanění dividend podle výše příjmů. Podle Johna Stoltzfuse z Oppenheimer Asset Manangement zůstanou dividendové tituly v současném vysoce nestabilním prostředí atraktivní i nadále. Stoltzfus také doufá, že zvýšení sazeb nepostihne silné poválečné ročníky, které v dividendách spatřují solidní zdroj příjmu k důchodu.

Mezi perspektivní tituly se stabilní nebo rostoucí výší dividendy, slušnými zisky a atraktivní cenou S&P Capital IQ řadí pekárny General Mills, tabákový gigant Altria, jeho konkurenta Lorillard nebo například utilitu South Jersey Industries.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • divi tituly
    14.11.2012 15:11

    Pokud nastane, o čem se zatím jenom spekuluje, nezbude z divi titulů a hlavně atraktivity jejich výnosů zhola nic. Nedovedu si představit, že bych až téměř půlku divi měl nechat státu. To už mě takový titul nebude téměř vůbec zajímat. Dost možná akcionářská struktura se více zaměří na hodnotu společnosti jako takové a cena akcií poletí výše. Nastane vyšší volatilita a tak i větší trading. Možná se zvětší i objemy obchodování. Kdo to může s jistotou říci, co bude. Křišťálová koule ještě nikdy nic nikomu nepřinesla pozitivního. Toť můj názor. Možná se mýlím. Pokud ano, opravte mne v soudech a myšlenkách.
    KONTO
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů