Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruští těžaři bojují o ropu v arktickém šelfu. Státní Rosněfť na něj nechce pustit soukromníky

Ruští těžaři bojují o ropu v arktickém šelfu. Státní Rosněfť na něj nechce pustit soukromníky

04.12.2012 16:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ložiska v tradičních ruských ropných provinciích se vyčerpávají. Těžba v Tatarstánu, Baškortostánu a na západní Sibiři je na sestupu a v budoucnu bude s největší pravděpodobností dál klesat. Ruští těžaři se proto snaží prozkoumávat nové perspektivní oblasti a otvírat nová ložiska. Krom východní Sibiře a Dálného východu jsou to šelfové oblasti Černého a Kaspického moře a zejména ruské části nehostinné Arktidy, kde by se pod tlustou vrstvou ledu, mrazivě studenou vodou a tunami hornin mohly skrývat miliardy barelů černého zlata. Přístup k podmořským ložiskům však zatím má jen státní Rosněfť - a dobře si ho hlídá. Soukromí těžaři tak o místo na slunci v polárních oblastech musí tvrdě bojovat.

Rosněfť v říjnu vládu požádala o vydání povolení k průzkumným pracím na 14 šelfových blocích. Kabinet Dmitrije Medveděva však rozhodnutí odložil a přikázal státnímu těžaři vzít na sebe tvrdší závazky a navýšit objem investic do průzkumu. V Rosněfti se podřídili a podle nejnovější verze rozpočtu kapitálových investic hodlají se zahraničními partnery na průzkumné vrty v následujících pěti letech vynaložit 10 mld. USD.

Koncese na průzkum a těžbu ropy se v Rusku povětšinou získávají v aukcích, avšak v případě arktického šelfu se Rosněfti, která po pohlcení konkurenční TNK-BP zabere téměř polovinu ruské těžby, podařilo zajistit si významné privilegium: stát ji měl k blokům pustit bez konkurzů (stejnou protekci dostal i Gazprom). Zatím ale společnost získala jen dva bloky v Pečorském moři z celkových 14, o něž se ucházela.

Mezi další arktická lákadla patří například Severo-Vrangelevský blok v Čukotském moři, kde se zásoby odhadují na slušné 2,5 mld. tun ropy. O ložisko se zajímají i soukromý Lukoil (62,7 USD, -0,08%) a Zaruběžněfť, kterou kontroluje stát. Podle současného zákona nárok na přístup k ložisku nemají, ale v minulosti se několikrát aktivně pokoušely získat podíl na účasti v jeho rozvoji.

Lukoil poslal v říjnu na vládu dopis, podle něhož je připraven do průzkumu čtyř ložisek na šelfu investovat 2,7 mld. USD. Z toho na provedení 17 tisíc km2 seizmického 2D mapování, 3,4 tisíce km2 3D mapování a vyhloubení dvou pokusných vrtů na Severo-Vrangelevském bloku Lukoil navrhl vydat téměř 900 mil. USD. Zaruběžněfť ve vlastní žádosti navrhla provést zde kolem 4 tisíc km2 seizmiky a vyhloubit jeden vrt, dále projevila ochotu zkoumat další tři ložiska. I na ty má už ale políčeno Rosněfť.

Až donedávna se pozice státního molocha, jemuž šéfuje „ropný car“ Igor Sečin, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina, zdály být neotřesitelné. V listopadu se ale z vlády začala ozývat kritika investičních plánů Rosněfti kvůli údajnému podfinancování průzkumu arktického šelfu. Vicepremiér Arkadij Dvorkovič, který patří do liberálnějšího tábora kolem premiéra Medveděva, nedávno otevřeně srovnal návrhy Lukoilu a Rosněfti s tím, že první jmenované kabinet považuje za lepší.

Jelikož Rosněfť nemá k dispozici potřebnou technologii, uzavřela partnerství s americkým těžařem Exxon (87,8 USD, 0,22%) Mobil, norským Statoilem a italským koncernem ENI zaměřená právě na průzkum těžko přístupných podmořských ložisek v Karském, Čukotském či Laptěvově moři. Náklady na aktivity geologů a vrtných souprav mají v první fázi nést hlavně zahraniční těžaři.

Horký brambor polárních ložisek si teď mezi sebou za vydatného lobbování těžařů přehazují ministerstvo přírodních zdrojů, vláda a Kreml. Sečin nedávno prohlásil, že pokud Rosněfť o svá privilegia v Arktidě přijde, měli by její akcionáři od vlády dostat kompenzaci. O dalším osudu arktického šelfu by se mohlo rozhodnout na speciálním zasedání vlády 18. prosince.

(Zdroje: Kommersant, Eurasia Daily Monitor, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m