Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co oživí vadnoucí lesk zlata?

Co oživí vadnoucí lesk zlata?

10.12.2012 16:55

Pohyb cen zlata se za poslední rok v podstatě kryje s pohybem cen stříbra, platiny i mědi: Zimní rally, jarní ochlazení, podzimní rally, zimní ochlazení; rozhodujícími faktory jsou přepínání mezi averzí a náklonností k riziku násobené pohybem kurzu dolaru.

Z desítek grafů, které dávají cenu zlata do spojitosti s čímkoliv, se zamysleme nad tím, který ji porovnává s výnosy TIPS. Tyto výnosy indikují výši reálných sazeb a z grafu je vidět, jak jejich pokles dlouho úzce koreloval s růstem ceny zlata. Pro vysvětlení můžeme použít klasickou inflačnickou logiku: nižší sazby/více peněz = vyšší inflace/znehodnocení peněz = rostoucí cena/hodnota reálných aktiv a i aktiva „nejreálnějšího“, tedy zlata. Nebudu zde zdržovat opětovným poukazováním na to, že tato logika má své velké slabiny jak teoretické, tak faktické – empirické. Všimněme si hlavně toho, že někdy ke konci minulého roku se popsaná vazba mezi reálnými výnosy a cenou zlata trhá, výnosy dále klesají, zatímco zlato vlnovitě stagnuje (jde výše popsanou klasickou cestou rizikových aktiv).

001
 
Goldman Sachs vysvětluje popsaný pohyb ceny zlata relativně k reálným výnosům tím, že není QE jako QE. Cena zlata totiž podle banky reaguje pozitivně jen na QE, které zvětšuje rozvahu Fedu. Na QE, které jen mění jeho strukturu aktiv, zlato nereaguje. Logika by to byla podobná, jak u vztahu mezi nákupy aktiv Fedem a výnosy vládních dluhopisů. Ty by měla snižovat celková zásoba nakoupených vládních dluhopisů a ne to, zda zrovna Fed nákupy přerušil (tj. při tomto přerušení by nemělo dojít k automatickému růstu sazeb). Pokud ale aplikujeme zde občas probíranou logiku „Fed není strůjcem nízkých sazeb, ale je jimi vinen“, pohled na vliv zásoby vs. toku se nám otočí a celé se to trochu zamotá. Podobně jako většina úvah o ceně zlata

Tip Zlato 

Moje teorie, kterou si vysvětluji současné chování ceny zlata, je každopádně mnohem jednodušší, méně ekonomická a více behaviorální: V roce 2011, když probíhaly intenzivní diskuse o tom, zda rozjet další QE, došlo konečně k posunu od velmi zjednodušeného pohledu na uvolněnou monetární politiku. Investoři se konečně ve větším měřítku oprostili od výše popsaných „výmarských“ rovnic a začali věnovat pozornost i tématům jako je past likvidity, poptávka po penězích, rychlost obratu peněz, apod. Tento posun by měl být nevratný, i když kolektivní ztráta paměti se čas od času objevuje.

Rád bych zmínil, že uvedené není argumentem proti držení zlata. Sám ho něco mám, nevnímám ho ale ani tak jak investici, ale spíše jako pojištění. A co by ceně zlata dodalo nový strukturální impuls k růstu? Na těchto stránkách jsme si před časem mohli přečíst, že plánované japonské volby budou možná významnou křižovatkou pro centrální bankovnictví vyspělých ekonomik. Nová vláda totiž může znatelně „upevnit“ vztah mezi fiskální a monetární politikou, cílem by měla oficiálně být podpora růstu. Přesně posun tímto směrem by byl tím, co by dodalo novou šťávu výmarským rovnicím. A tentokrát už oprávněně.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m