Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde se zastaví růst dluhopisových výnosů?

Kde se zastaví růst dluhopisových výnosů?

10.01.2013 18:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Výnosy na amerických státních dluhopisech se od začátku roku vydaly příkře vzhůru, poháněny kombinací lepšího výhledu ekonomiky, klesajících obav z drastických rozpočtových škrtů a zvyšování daní a také signály o možném dřívějším konci extrémně expanzivní monetární politiky centrální banky. Zdá se, že období extrémně nízkých dluhopisových výnosů, které loni v červenci klesly na historická minima, je u konce.

Během velkého výprodeje v prvních lednových dnech se výnos na obligaci s desetiletou splatností vydal z 1,7 % až na 1,9 % a kolem této úrovně se drží dosud. Oproti loňskému létu, kdy trhy zachvátila další panika z dluhové krize v eurozóně, se pohybují o 0,5 % výš.

„Desetiletý výnos by se mohl výrazně posunout, podle mě až na 3 % během následujících 12-18 měsíců,“ myslí si Mike Crofton, výkonný ředitel Philadelphia Trust Company. Investoři prý přesouvají prostředky z dluhopisů do akcií.

Za posledních 5 let se výnosy amerických státních obligací svezly z úrovní kolem 4 % na méně než 2 % v uplynulých 8 měsících. Do náruče dluhopisových trhů investory vyhnalo mdlé oživení po finanční krizi, prudké výkyvy na akciových trzích a také rostoucí poptávka po bezpečných aktivech. Svým dílem k poklesu výnosů přispělo i kvantitativní uvolňování Fedu. A tak navzdory mnoha předpovědím o splasknutí „bubliny na dluhopisech“ v loňském roce výnosy pokračovaly v sestupné tendenci.

Obrat, který se nyní možná dostavil, zaměstnává řadu finančních analytiků. „Výnosy jsou něco, čemu věnuji více pozornosti, u desetiletých dluhopisů se blíží psychologické hranici 2 %,“ prohlásil David Rodriguez, stratég společnosti Daily FX. Vzhledem k politickému chaosu ve Washingtonu a k rozsahu amerického zadlužení podle něj reálně hrozí, že investoři ztratí s dluhopisy trpělivost.

Americký rozpočtový schodek v posledních čtyřech letech pokaždé převýšil bilion dolarů, přičemž celkový veřejný dluh se vyšplhal na 16 bilionů USD (přes 100 % HDP). V posledních čtyřiceti letech byl státní rozpočet v přebytku pouze za druhého funkčního období Billa Clintona ve druhé polovině 90. let.

Americká centrální banka se od prosince roku 2008 pokoušela stimulovat ekonomiku skrze tři kola nákupů dluhopisů v hodnotě přes 2,5 bilionu USD. Centrální bankéři se ale na své poslední schůzce v prosinci zvýšenou měrou rozešli v názoru na pokračování stávajících stimulačních opatření, přičemž rostoucí počet členů Fedu se domnívá, že program nákupu státních a hypotéčních dluhopisů by měl letos skončit. Trh s obligacemi by tím přišel o jednoho z největších zákazníků.

V budoucnu se tedy ministerstvo financí bude muset stále více spoléhat na ochotu domácích a zahraničních investorů nakupovat jeho cenné papíry. Zejména díky ochotě okolního světa nakupovat americké dluhopisy může Fed dál tisknout peníze a zároveň držet úrokové sazby nízko. Z kumulovaného amerického dluhu 16 bilionů USD drží cizí subjekty zhruba polovinu.

Mezi největší věřitele Spojených států se řadí Čína s dluhopisy za 1,16 bilionů USD. V těsném závěsu je Japonsko s 1,13 biliony USD. Velkou expozici na americký dluh mají také Tchaj-wan, Švýcarsko a Hongkong, které v loňském roce tuto část portfolia unisono významně zvětšovali. Irsko nyní drží americké státní obligace v hodnotě pouhých 93 mld. USD, což ale meziročně představuje 40% nárůst.

Před růstem nákladů obsluhy amerického dluhu nedávno varovala banka Goldman Sachs. „Návrat rizikových prémií k historickým průměrům kolem 6 % u nominálních sazeb (3 % inflace, a tedy 3 % reálná sazba) by pro portfolia s dluhopisy kolem 5 let splatnosti znamenal přibližnou ztrátu 25 % a víc,“ napsal akciový analytik Goldman Sachs Robert Boroujerdi ve zprávě pro investory.

Signálem změny dlouhodobého trendu by podle Kathy Lienová z BK Asset Management mohl být pokles indexu VIX, který měří volatilitu a stupeň nervozity na akciovém trhu. Pád VIXu o 40 % z minulého týdne a vzestup dluhopisových výnosů Lienová považuje za nejvýznamnější události posledních týdnů.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, CBO)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.