Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky hrají s vládami šachovou partii a vybírají menší zlo

Centrální banky hrají s vládami šachovou partii a vybírají menší zlo

14.02.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Obavy ze ztráty nezávislosti centrálních bank rostou. Nejde o to, že k ní došlo de jure, problém představuje jejich faktická nezávislost. Nefungují totiž ve vakuu a finanční krize je natlačila do dosud neprobádané oblasti. Centrální banky vyspělých ekonomik tak často přistupují k nafukování svých rozvah, jako kolaterál přijímají aktiva stále pochybnější kvality, intervenují na trzích s vládními dluhopisy a pokoušejí se dodávat likviditu specifickým trhům. I přes tento výjimečný postup ale centrální banky stále operují v rámci svého mandátu. Ten jim dává za úkol zabránit ekonomickému kolapsu, který by následně znamenal růst nezaměstnanosti a pokles inflace hluboko pod stanovený cíl. Dosavadní snaha byla úspěšná a centrální banky se tak do určité míry stávají obětí tohoto úspěchu. Monetární uvolňování je totiž stále více vnímáno jako jednoduché řešení všech problémů. Proč by se pak vlády měly například obtěžovat s těžkými kroky v současné době, když si mohou počkat na příhodnější dobu?

Centrální bankéři jsou si dobře vědomi toho, že monetární politika sama o sobě nestačí. Může ulehčit potřebné reformy a poskytnout jim čas. Každopádně se jim ale nelze vyhnout. ECB dala jasně najevo, že její nákupy dluhopisů jsou takovými kroky podmíněny. Fed není tak explicitní, ale rovněž neustále upozorňuje na to, že musí proběhnout strukturální a fiskální reformy. Problémem není tedy to, že by centrální banky ztrácely nezávislost, ale to, že nedostatečné reformy omezují jejich manévrovací prostor. Fed vyzkoušel vše možné a pustil se i do dosud nevyzkoušeného, avšak nezaměstnanost zůstává stále blízko 8 %. Čím déle bude takový stav pokračovat, tím větší bude riziko růstu finančních a ekonomických nerovnováh. A o to těžší bude stáhnout mimořádnou stimulaci, zvýšit sazby a opustit trh vládních dluhopisů.

 
Centrální banky hrají s vládami šachovou hru. V ní oba hráči používají hrozby, signály a závazky a může se ukázat, že ne vždy se řídí racionalitou. Centrální banky cítí tlak vlád. I kdyby s ní ale úplně odmítly komunikovat, stále by čelily realitě vládní politiky. Je těžké najít během posledních let příklad toho, že by centrální banky jednaly přímo pod vlivem vlády. Jejich snahou byla hlavně prevence katastrofy a podpora oživení. Obávám se však, zda netlačí svou politiku za hranici, kdy již jsou její přínosy minimální. Týká se to i Fedu a podobné hlasy přitom zaznívají také z FOMC. Co se týče Japonska, jeho monetární stimulace se zdá být ospravedlnitelná slabým růstem a reálným posilováním jenu. Jestliže v takové situaci Bank of Japan ohlásí, že inflační cíl leží na 2 % (tedy na úrovni stejné jako u dalších centrálních bank), můžeme to spíše vnímat jako pasivní rezistenci vůči tlaku vlády.

Svázané ruce mohou mít centrální banky v situaci, kdy by chtěly stáhnout svou stimulaci, vlády ale na jejich straně nedosáhnou potřebného pokroku. Všichni doufáme, že se Fedu podaří hladký prodej nakoupených cenných papírů. Určitě by tomu pomohlo, kdyby díky změně ve fiskální politice zároveň klesla nabídka vládních dluhopisů. Pokud zůstane fiskální politika na neudržitelné trajektorii, Fed si bude muset vybrat mezi dvěma zly. Buď svou politiku utáhne a vyvolá recesi, nebo bude dál akomodovat a přijde vyšší inflace. Podobné platí o Evropě. V případě, že reformy nenaberou na obrátkách, ECB si bude nakonec vybírat mezi pomocí nezodpovědným vládám a růstem rizika rozpadu eurozóny. Může se stát, že ECB i Fed se nakonec rozhodnou pro pokračování uvolněné politiky. Z jejich strany to ovšem není důkaz ztráty nezávislosti, ale to, že si vybrali menší zlo.

Autorem je hlavní ekonom GE (23,26 USD, 3,01%) Marco Annunziata.

(Zdroj: VOX)


Čtěte více:

Stane se Velká Británie rizikovým monetárním experimentem?
31.01.2013 7:58
Současného guvernéra Bank of England Mervyna Kinga nahradí v červenci ...
Faber: Za tištění peněz přijde trest
01.02.2013 12:01
Extrémně uvolněná měnová politika má nebezpečné vedlejší účinky a cent...
Guvernér Bank of Japan se rozhodl odstoupit ještě před koncem mandátu. Neustál tlak vlády na další stimulaci?
05.02.2013 11:21
Pouhých pět týdnů hodlá Masaaki Širakawa dále setrvat v pozici šéfa ja...
Svět v měnové válce? To jsou přehnané řeči, říká Draghi
12.02.2013 17:28
Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi odmítl myšlenku,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data