Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zázračná rychlodieta nezafungovala

Zázračná rychlodieta nezafungovala

11.03.2013 18:15

V Evropě se nám hodně posouvají priority. Z grafu je jasně vidět, co nyní trápí obyvatele vybraných zemí eurozóny. Tedy většinou těch, které si zvolily cestu fiskálního utahování s cílem, dostat pod kontrolu dluhy a s čistým štítem se vydat ke světlejší budoucnosti. Nejextrémnější je situace ve Španělsku – něco přes 10 % obyvatel se obává vysokého dluhu, téměř 80 % má ale strach z vysoké nezaměstnanosti. Snad s výjimkou Nizozemí je situace podobná i jinde – dluhy jsou ve srovnání s nezaměstnaností relativně nevýznamným tématem. To jak v absolutním, tak relativním pohledu – právě ve srovnání s nezaměstnaností.
 
001

Nebojím se tvrdit, že dluhy samy o sobě nás vlastně nezajímají nikdy. Každý potenciální ekonomický problém nás, ať už explicitně, či implicitně, zajímá jen proto, že může mít dopad na naše materiální bohatství. Či častěji na dostupnost a placenost pracovních míst (s tím, že v práci se často promítá jak materiální, tak nemateriální uspokojení). Když tedy dříve znepokojovaly hlavně dluhy, byl to strach z toho, že nám ohrozí naší práci. Stalo se, ale nečekaným mechanismem. Tedy ne tím, že bychom dluhy nadále ignorovali, ale tím, že jsme se pokusili o jejich příliš rychlé a razantní osekání.

Princip houpačky je jednoduchý – pokud zaběhneme do jednoho extrému, většinou se odsuzujeme k tomu, abychom po je ho přetrpění protrpěli i extrém druhý. Zastavit se včas a nepokračovat v cestě z extrému do extrému vyžaduje určitou moudrost a odvahu. Toto obecné filozofování vztáhneme na situaci v Evropě jednoduše: Výkyv první – využívání (zneužívání) dluhu daleko za hranice bezpečnosti (Řecko, Itálie), či zavírání očí před křehnutím systému (Španělsko, Irsko), které také muselo přinést dluhy. Výkyv druhý – panika a utahování jako o život (viz i „Bývala kdysi jedna eurozóna…“). Princip „roky jsme tloustli a nyní to chceme během dvou měsíců shodit“. Zázračné recepty na „udržitelné“ rychlohubnutí neexistují.

Nyní se hraje o to, jaký, respektive jak velký, bude po popsaných dvou výkyvech výkyv třetí. To, že se mu nevyhneme, ukazuje právě graf. Jeden z nejhorších scénářů je cesta ještě větší paniky a zoufalství. Na každé kontraproduktivní utažení budeme reagovat ještě kontraproduktivnějším utažením. Jejich marnost se odvíjí jednak od základních ekonomických mechanismů a jednak od specifik ekonomik postižených korupcí a podobným neřádem (utahování se tam alokuje podle způsobu nejmenšího zájmového odporu). Na konci této cesty ve stylu „15 kg za dva měsíce“ nás pak čeká bonus – společnost se (opět) vydá do rukou populistických brouků pytlíků.

Teze o expanzivním utahování se zdála být od počátku příliš kreativní, otázkou ale bylo to, jak dlouho a jak moc kontrakční utahování bude. V podstatě se naplňují ty nejhorší scénáře a zavírat oči před realitou bychom neměli. Zvolnění tempa diety není propagací obezity. Zvolnění tempa snah o oddlužení není schvalováním příliš vysokých dluhů. Vyhnout se musíme těm, kteří si na rádobyrazanci budují svou image krotitelů dluhů. A samozřejmě i zastáncům pouček typu „zdroje jsou a dluhy se vlastně platit nemusí“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • U nás si to musíme prožít...
    11.03.2013 22:18

    alespoň se tak rozhodl nejvyšší chemik,,, Přitom pro poučení nemusíme chodit moc daleko, kupodivu i na východ. Navíc šetření musí být provedeno komplexně, ne jenom škrtáním výdajů, ale taky důvodů, které k těm výdajům vedou. Jako bývalý státní úředník jsem nechápal, kolik duplicitních hlášení létá po drátech - v tom lepším případě - a kolik se pri tvorbě těch duplicit nadělá chyb, zbytečnou práci neuvažuji. A mor dotací je kapitola sama pro sebe... Dotovat mohu něco, co potřebuji a samo si to na sebe nevydělá. Toho moc zas není. Mozart taky žádné dotace nedostával, byl za kvalitní práci placen, popřípadě mu soukromá osoba věnovala z téhož důvodu dar...
  • Bohužel máte pravdu
    11.03.2013 21:04

    Bohužel máte pravdu. Škoda jen, že si tyto skutečnosti neuvědomují naši vládnoucí "experti", zejména ten, co ho měli ocenit vr FT, ale FT o tom nic neví.
    MarcoPolo
    • Re: Bohužel máte pravdu
      11.03.2013 22:17

      Tentokrát s Vámi více než souhlasím. Stačilo by při tom tak málo - snad jen snížit spotřební daň z pohonných hmot o nějakých 2,50 Kč/litr, a to dříve než k podobnému opatření přistoupí okolní země. Nejen, že by se alespoň v prvním roce zvýšil výběr této daně, ale pravděpodobě by se snížily koncové ceny "všeho", to by stmulovalo spotřebu a tím i výběr ostastních přímých i nepřímých daní. Je pravdou, že Kalousek by měl při použití trojčlenky, jako vrcholového nástroje korelace výše daně a výběru malý problém, ale na konci roku by vykazoval lepší skutečnost než jakou vykazuje při jím prosazovaném přiškrcení ekonomiky a nemusel by také v průběhu roku měnit výhledy HDP. Můžeme jen hádat, jaký vliv by toto mělo na vývoj nezaměstnanosti. Asi bych mu dokázal za takové situace dokázal (se skřípěním zubů) "odpustit" utažení ostatních daní a poplatků. Jen tak dává za pravdu ČSSD, která nám v tučných letech ukázala, jak umí hospodařit (rozuměj rozhazovat) a otáčet se v šedé ekonomice. A nebo, že by si chystal dárek pro budoucího koaličního partnera? Daňovým poplatníkům a občanům této země to vyjde setsakramentsky draho.
      hak
      • Hak
        11.03.2013 22:24

        Pokud se Kalousek dostane do příští levicové vlády,tak ho nechám zapálit.
        Velkamedvědice
        • Re: Hak
          11.03.2013 22:28

          a proč by, najednou, nebyl?
          mša
          • Mša
            11.03.2013 22:37

            Snad nejvíce v životě mě vytočil když při sestavování Topolánka, navrhnul práci s komunisty. Pak trapně tvrdil, že to byla lest na novináře. To jsem dost těžko rozcházel. Stejně jako hadovskou KDU a jeho pozdější angažovanost v TOP 09. Nemusím mít všechno.
            Velkamedvědice
            • Re: Mša
              11.03.2013 22:54

              ty hakovy "dárky" podstatné jsou a byly
              mša
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m